Krajina střelců

28. 5. 2007 - 11:32 | Téma | red

Krajina střelců zdroj: tisková zpráva

Herec a režisér Kevin Costner se díky svým počinům z poslední doby stal oblíbeným otloukánkem kritiky

Herec a režisér Kevin Costner se díky svým počinům z poslední doby stal oblíbeným otloukánkem kritiky. Nemohla mu zapomenout, že zatímco díky westernu Tanec s vlky pobral záplavu Oscarů, díky dalším režijním počinům si vysloužil spíše veřejný posměch a opovržení. Ba co víc, ani diváci se na jeho monstrózní spektákly zrovna nehrnuli.

Krajina střelců Nejnovějším dílkem Krajina střelců se však situace obrátila, alespoň co se diváckého zájmu týče. Pokud jde o filmařské kvality, máme bohužel opět co do činění s ukázkovým šuntem. Režisér Costner se totiž zřejmě bojí, že kdyby do svého snímku zasadil byť jen náznak něčeho komplikovanějšího, nejednoznačného či nedořečeného, divák by měl se strávením výsledku potíže a obrátil by se k němu zády. Jeho nejnovější snímek je tudíž naprosto prázdný a dutý. Sloupneme-li líbivé formální pozlátko (exteriéry jsou vybrány skutečně hezky), nenajdeme pod ním nic, co by stálo za zmínku. Pouze pár omletých pravd o tom, že pod drsným zevnějškem tepe ryzí charakter a komu dal pánbůh úřad, tomu automaticky nedal rozum. Objevné, není-liž pravda?

Costner se znovu rozhodl natočit výpravný a epický western. Nic proti, žánr to je vděčný, leč pohříchu poněkud omletý. Bylo by záhodno do něj importovat něco nového, neotřelého. Svébytný filmařský pohled na v jádru velmi konzervativní žánr, jako se to povedlo Jimu Jarmuschovi v jeho psychedelickém tripu Dead Man. Bohužel, Kevin Costner se o nic takového nepokusil. Krajina střelců je barvotisková a ploše kýčovitá podívaná, která selhává prakticky na všech frontách.

Krajina střelců Costner si totiž neuvědomil, že tradičně pojatý western si žádá poctivý přístup k věci. Je nutno řádně vyprofilovat charaktery, což se podařilo snad jen u Bosse Spearmana, kterého ztvárnil znamenitý Robert Duvall. Naopak trestuhodně mdlý je hlavní záporák, k němuž bychom měli cítit nenávist a prahnout po jeho spravedlivém trestu. Neděje se. Dále zcela absentuje alespoň náznak skutečné zápletky či konfliktu. Parta honáků je od zlého šerifa a jeho pohůnků bita a haněna v zásadě jen proto, že jsou to právě honáci. V očích usedlých vesničanů je toto povolání bráno jako něco zavrženíhodného. Proč, to se nedozvíme.

Hlavním trumfem každého pořádného dobrodružného příběhu z Divokého západu musí být pořádná závěrečná přestřelka, to věděl už mistr oboru Sergio Leone. Nepoučitelný Costner však předložil závěrečný střet, který ve své režijní nemotornosti a neobratnosti působí až směšně. Nu a pokud u finálního souboje cukaly koutky, u srdceryvného setkání Costnera s ženou svého srdce můžete klidně vybuchnout v nevázaný řehot, Nebojte se, nikdo z diváků se nad vámi nepohorší. Pokud vydrží do konce, budou se smát s vámi.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.