Kouzelná chůva Nanny McPhee

25. 5. 2006 - 9:14 | Téma | red

Kouzelná chůva Nanny McPhee zdroj: tisková zpráva

Osamělý, věčně zaneprázdněný otec pozve chůvu, aby vychovávala jeho nezvedené děti. Oproti slavnému filmovému muzikálu Mary Poppins má nový anglický snímek Kouzelná chůva Nanny McPhee všeho více: zlobivých dětí je sedm; „odrovnaných“ chův není jen šest, ale hned sedmnáct. A ta poslední, která se ujme jejich nápravy, přichází nepochybně z nějaké pohádkové říše - každopádně vládne nevídanými kouzly. A tatínek je opět nad všední problémy povznesený nekňuba, jenž si se svými potomky vůbec neví rady, ať již pracuje v bance (Mary Poppins) nebo nyní v pohřebním ústavu.

Kouzelná chůva Nanny McPhee má bizarní, cynický humor, ašak přístupný i těm nejmenším dětem. Tatínek pan Brown (Colin Firth) si rád rozpráví s nebožtíky a děti děsí své vychovatelky stále ukrutnějšími žerty. Sedmnáctá chůva v panice prchla, když své svěřence podezírala, že snědli nejmladšího sourozence. Ohlodávaná nožička navlečená do ponožky ji vyhnala z domu. Zlomyslné děti s rozkoší ovládly kuchyni, kam měly vstup zakázán, s chutí spoutaly kuchařku a jaly se podle svých zběsilých představ kuchtit.

A tu do příběhu vstupuje bradavičnatá, bambulovitě nosatá chůva McPhee (Emma Thompsonová) s jedním převislým zubem. Stačí, aby uhodila svou sukovicí o podlahu, a zlotřilosti dětí se obracejí proti nim samým. Chůva McPhee, která se nikdy nerozčílí a za všech okolností si je vědoma výchovných cílů, si předsevzala, že dětem udělí pět lekcí dobrého chování. Po každém výchovném úspěchu jí zmizí některá z ohyzdností, které trčí na jejím obličeji. Příznačné je tlumené zakašlání na spokojenosti s výsledkem. Děti se naučí poslouchat, chodit včas spát i vstávat, poděkovat, cítit zodpovědnost za své skutky.

Převýchovou projde i ovdovělý tatínek, zprvu závislý na výpomoci své žlučovité tetičky (Angela Lansburyová), která jej nutí do opětovné ženitby. Důvtipné děti se však s pomocí laskavé chůvy zbaví ohavné ženštiny, která by naplnila i ty nejčernější představy o zlé maceše. Nejprve chystají bezpočet nástrah na roztahovačnou návštěvnici, kterou tatínek na poslední chvíli zachraňuje před pavouky i jinou havětí. Psk se jim s pomocí imaginárních včel podaří překazit probíhající sňatek.

Kouzelná chůva Nanny McPhee je zasazena do pozdně viktoriánské epochy, prolnuté do úsměvně i strašidelně pohádkového světa. Rozjívená děcka (v protikladu k viktoriánské upjatosti) odkazují k dnešním domácím zbojníkům, zbaveným jakéhokoli usměrňování. Odmítají každou autoritu. Tvůrci karikují a zveličují směšnost postav (např. upjatá teta či sňatkuchtivá obstarožní nápadnice). Mnohé konflikty mění v grotesku, napěchovanou zběsilými gesty i pohyby. Takové jsou úvodní spoušť v kuchyni, námluvy i následná svatba. Tatínek se stále znovu děsí, když se znenadání zjeví všudepřítomná chůva, aby ho informovala o průběhu svého zvládání zlobivých a vzpurných ratolestí.

Kouzelná chůva drží palce nezvedeným dětem. Probudí v nich nakonec soucit i svědomí – oproti dospělým uvíznuvším v tenatech přetvářky a zkostnatělé konvence. To je základní prioritou scénáře, který podle předlohy Christianna Branda sepsala Emma Thompsonová (byla rovněž autorkou scénáře filmu Rozum a cit). Utkala svého druhu moderní pohádku, za jejíž kulisy si zvolila viktoriánskou éru. Začínající režisér Kirk Jones text přiblížil poetice oživlých obrázků, občas nabádavých a poučných. Tomuto stylu odpovídá výtvarná kamera Henryho Brahama svými laskavými, idylicky proteplenými odstíny. Hudební doprovod Patricka Doylea inspirovaly dobové šlágry.

Film spoléhá na pestrou škálu postav. V rolích různě upjatých dospělých spatříme například Dereka Jacobiho, Kelly Macdonaldovou nebo Imeldu Stauntonovou. Hlavními hrdiny dětskéh osvěta jsou ovšem okouzlující rošťáci, kteří se sice dopouštějí velkých lumpáren, ale jejich počínání lze vysvětlit jako reakci na nejistotu, která zavládla po matčině odchodu. Zapamatujme si jména jako Thomas Sangster, Eliza Bennettová, Jenny Daykinová, Raphael Coleman: možná se s nimi v budoucnu ještě setkáme.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.