Komorná - recenze

17. 8. 2016 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Komorná - recenze zdroj: tisková zpráva

Korejský kultovní režisér Chan-wook Park (Oldboy / Nebohá paní Pomsta) natočil další film, o kterém se dost dobře nedá psát bez masivních spoilerů.

Takže řekněme (nespoilerově), že film je o mladé krásné zlodějce, která je nastěhována jako služka do domu mladé japonské šlechtičny, a má pomoci sňatkovému podvodníkovi připravit tuto šlechtičnu o jmění (tím, že si ji vezme a pak nechá prohlásit za nepříčetnou).

Nicméně už takovýto krátký nástin A) je spoilerem (protože na začátku nevíme, že služka je podvodnice), a B) ani zdaleka nevystihuje, o čem film vlastně je. Nespoilerově pouze napíšu, že se dočkáme několika překvapivých zvratů a několika lízání asijských rozkroků.

Komorná (podle neasijské knižní předlohy) je svou atmosférou velmi podobná Oldboyovi: Absurdní zápletky, občas nějaká nestandardní erotika nebo brutalita, občas nějaká velmi vtipná nebo velmi divná drobnost, u které vám nebude úplně jasné, co to mělo znamenat. Navíc je tam trocha starého Japonska a viktoriánské Anglie, takže fajn.

Pokud jste Oldboye neviděli, tak se dá říct, že Komorná je něco jako pozdější filmy od Briana De Palmy: Je to trochu divné, trochu záměrně béčkové, chvílemi příliš dlouhé, ale má to místy velice slušnou atmosféru.

A teď už SPOILERY.

Film pozůstává ze tří částí. Ta první je vyprávěna především z pohledu služebné, kteá navazuje lesbický milostný vztah se šlechtičnou, kterou by měla zničit. Jak už je u Parka zvykem, některé sekvence jsou natočeny poněkud nepřehledně / zmateně. Ovšem zřejmě záměrně, aby si divák nebyl jistý tím, co právě viděl.

Po hodině skončí část jedna zásadním odhalením, spočívajícím v tom, že ve skutečnosti byla šlechtična s podvodníkem domluveni proti služce, a rozhodli se obě dívky prohodit - takže služka zůstane v blázinci a všichni si o ní myslí, že je šílená šlechtična, zatímco skutečná šlechtična s podvodníkem a dědictvím mizí do světa!

Druhá část filmu pak vypráví příběh šlechtičny, a to už od jejího raného dětství, kdy z ní její perverzní strýček začne vychovávat něco jako sexuální otrokyni předčítačku něco divného. Ve druhé části několikrát vidíme kompletnější verze scén, které jsme viděli dříve, a začnou dávat větší smysl. Na konci druhého dílu se do sebe obě dámy upřímně zamilují a domluví se, jak převezou podvodníka.

A o tom je třetí díl (výrazně kratší, než první dva): Něco jako Podraz, ale s trochou víc mučení.

Film má úžasnou výpravu, především proto, že se ho většina odehrává v kombinovaném japonsko-britském sídle. Dokonce jsem očekával, že přijde na řadu více nadpřirozena a dočkám se něčeho jako Purpurového vrchu (což se bohužel nestalo).

Také se dočkáme mnoha okamžiků typicky Parkovského humoru, kdy je něco tak perverzní / brutální, že to zcela jistě má být vtipné. Bohužel se zde uplatňuje kulturně/jazyková bariéra, kdy Asiaté budou asi ledacos v rychlých dialozích chápat snáze, než my. Na mnoha místech dochází k tomu, že postavy uprostřed dialogů přecházejí z korejštiny do japonštiny a naopak (je to odlišeno barvou českých titulků!) a ne vždycky mi bylo jasné, proč to dělají.

Když si celou zápletku zrekonstruujete chronologicky, je vysoce pravděpodobné, že nebude dávat moc smyslu. Ale film je natočen tak zvláštně, a řekl bych "odvážně", že je těžké odolat jeho kouzlu, obzvlášť když se po 40 minutách začne konečně pořádně rozjíždět (má skoro dvě a půl hodiny).

Komorná obsahuje několik výborných scén a spoustu výborných okamžiků. Ale neškodilo by, kdyby ji Park natočil trochu ukázněněji a promyšleněji.

P.S: Různých frontalů je ve filmu dost. Příslib sexu s chobotnicí bohužel zůstane nenaplněn.

Hodnocení: 70%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.