Keira Knightley není jen královnou dobovek: připomeňte si její nej tváře

1. 10. 2015 - 16:00 | Téma | Šárka Novotná

Keira Knightley není jen královnou dobovek: připomeňte si její nej tváře zdroj: tisková zpráva

Na 30 let toho tahle netypická britská kráska stihla kopu. Dvě nominace na Oscara, hlavní role v řadě blockbusterů i uznávaných nemainstreamových snímků, koncem října jí čeká debut na Broadwayi… Zároveň patří k herečkám, které asi nejvíc rozdělují filmové fandy na ty, kteří ji milují a ty, co ji nemůžou vystát. Přesto jí to, že patří k nejúspěšnějším herečkám současnosti, nikdo neodpáře. Pokud se vám při zaslechnutí jména téhle hollywoodské star nekřiví koutky, zavzpomínejte s námi na její nejzajímavější role.

Zářez nejnovější

Keira si momentálně užívá role novopečené maminky dcerky Edie, která přišla na svět letos na jaře. To, že by na dlouho zmizela ze záře reflektorů však rozhodně nehrozí. Už před porodem herečka rezolutně prohlásila, že kvůli mateřství se hraní rozhodně nevzdá. Ačkoliv dosud není jasné, jaký bude Keiřin první poporodní snímek, nenechte si rozhodně ujít její nejnovější záležitost – horolezecký adrenalin Everest. Dramatický film na základě skutečné události je navíc doslova nacpaný i dalšími hollywoodskými hvězdami. Vedle Keiry láká na Jacka Gyllenhaala, Jasona Clarka či Robin Wright a Sama Worthingtona, a má slušné recenze. Ale pozor – bude to mrazivé každým coulem.

Hollywoodské začátky

Podstatně hřejivější ve všech směrech byli bezpochyby Piráti z Karibiku. Nesmírně úspěšná série (pomineme – li rozpačitý 4. díl, v němž už však Knightley neúčinkovala) byla pro osmnáctiletou herečku zlatou vstupenku do Hollywoodu, kterou později bohatě zužitkovala, i další z jejích úspěšných historických rolí. Ty, společně s dobovými kostýmy, Keiře prostě sluší. I když zrovna jako guvernérova dcera Elizabeth Swann v karibských vedrech přestup z korzetu a sukní do pirátského outfitu prý tuze ocenila... Keira si sice už ve 14 zahrála služebnou Sabé v první epizodě Star Wars: Skrytá hrozba, nicméně právě Piráti z Karibiku dali její kariéře pořádné grády.

keira knightley pirates of the caribbean 3 zdroj: Foto: Disney

Keira osudová

Ještě před touhle exotickou bombou však na sebe upozornila i v roli jedné z nejosudovějších žen světové klasiky, Lary Antipovové, v televizní adaptaci Doktora Živaga. Jako Lara Antipovová se procházela třeba po Olomouci, který filmařům svými ulicemi připomínal bulváry výrazně dražší Moskvy. A lehce vyšokovala svého filmového milence Hanse Mathesona, který se zdráhal točit milostné scény se šestnáctiletou dívkou. Keira však prý byla výrazně suverénnější, při (filmovém) mytí zad si neplánovaně vlezla Živagovi až do vany a celkově se s Larou, které mělo být na konci filmu zhruba třicet, poprala velice slušně.

O rovných 10 let později se pak k ruské klasice vrátila jako Anna Karenina ve velkolepé adaptaci režiséra Joeho Wrighta, který má pro Keiru zřejmě slabost. Jako díky roli nekonvenční Elizabeth Bennetová právě v jeho adaptaci austenovské klasiky ve 20 (!) Keira získala první nominaci na Oscara. A zazářila i jako Cecilia Tallisové v (nejen) vizuálně orgastickém Pokání. Krom parádní chemie s Jamesem McAwoyem tu vzbudilia pozornost i Ceciliina zelená večerní róba, která se pravidelně objevuje ve výběrech nej filmových kostýmů všech dob… Look 30. let jí sekne, což?

keira knightley green dress zdroj: tisková zpráva

A jedna perlička. K vydařeným osudovkám bezpochyby patří i jedna z jejích raných rolí – Jackie v dramatu Svěrací kazajka. Že jste neviděli? Tak doplňte, tahle zrovna desetiletá sci fi mysteriózní záležitost s Keirou a Adrienem Brodym totiž není vůbec špatná.

Keira akční

V té době se Keira vrhla i do svých patrně nejakčnějších rolí. Lovkyni odměn si střihla v částečně biografickém akčňáku Domino – Tonnyho Scotta prý okouzlila v Pirátech z Karibiku. Sama herečka si z natáčení odnesla i ošklivou popáleninu od kulky. S lukem a šípem zas válela jako mýtická Ginevra po boku Clivea Owena v celkem zábavné záležitosti Král Artuš. A právě tady se taky poprvé vymezila proti plakátovým úpravám sebe sama – grafici totiž drobné herečce na promo materiálech k snímku, kde v zimě, v létě pobíhá celkem spoře oděná, přidělali větší prsa, která nevypadala vůbec hezky. Herečka se o nich vyjádřila zhruba tak, že jsou jak prsa její babičky. A později se nechala slyšet, že nemá problém pózovat nahoře bez v případě, že se na jejím hrudníku opět nevyřádí nějací kreativní grafici. Což je přístup bezpochyby sympatický.

Keira biografická

Vedle Domino měla Keira štěstí i na několik dalších biografických rolí. Loni jí například druhou oscarovou nominaci vyneslo ztvárnění matematičky Joan Clark v Kódu Enigmy. Jejího filmového spolupracovníka a snoubence si tu zahrál Benedict Cumberbatch, jemuž role Alana Turinga taktéž zajistila neproměněnou nominaci na Oscara. Mimochodem Keiru a Cumberbatche prý i v reálu pojí blízké přátelství. S velšským básníkem Dylanem Thomasem jí pak jako filmovou Veru Phillips poutal milostný čtyřúhelník v komorním dramatu Na hraně lásky, kde Keira i poprvé zazpívala.

zdroj: Archiv

Jednu z prvních psychoanalytiček Sabine Spielreinovou, kterou Carl Jung nejdřív léčil a poté se stali milenci, ztvárnila v Nebezpečné metodě. Do aristokratických kruhů zas zavítala jako příbuzná Lady Diany Georgiana Cavendish Spencerová v historickém dramatu Vévodkyně. Výstřední šlechtičnu podváděl manžel Ralph Fiennes a ona mu to oplatila se šviháckým Dominicem Cooperem.

Keira romantická

Na chlapa neměla zpočátku štěstí ani Keiřina Gretta v na první pohled nenápadné hudební komedii Love song. Tady taky naplno, po boku Marka Ruffala rozbalila to, co si v Na hraně lásky teprve oťukávala, a to zpívání. Pro roli opuštěné skladatelky nazpívala několik songů, a komu bude hudební story s cool záběry New Yorku nějak povědomá, tak vězte, že ji režíroval Jim Carney, který má na svědomí i oscarovou hitovku (doslova) Once s Glenem Hansardem a Markétou Irglovou. A sladká tečka na a závěr? Bezpochyby nevěsta Juliet z vánoční klasiky s plejádou nej britských tváří Láska nebeská!

Kterou Keiru máte nejradši vy?

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.