Kdo je kdo v trilogii X-Men - Tým profesora Xaviera

29. 5. 2006 - 13:30 | Téma | red

Kdo je kdo v trilogii X-Men - Tým profesora Xaviera zdroj: tisková zpráva

Charles Xavier neboli Profesor X je genetik, který stojí v čele týmu X-Men, je rovněž zakladatelem Školy pro talentovanou mládež (rozumějte mutanty)

Charles Xavier neboli Profesor X je genetik, který stojí v čele týmu X-Men, je rovněž zakladatelem Školy pro talentovanou mládež (rozumějte mutanty). Ač jsou mutanti většinou „normálních“ lidí nenáviděni, on sám se se svými svěřenci postavil na stranu dobra a bojuje se zločinci z řad obou lidských druhů. Za mlada vedl velmi dobrodružný život, nyní je ale upoután na kolečkové křeslo. Je patrně nejlepším telepatem z mutantů. Vedle rady tak pomáhá svou schopností číst myšlenky a – je-li třeba – i ovládnutím mysli nepřítele.

Představitelem Xaviera je shakespearovský britský herec Patrick Stewart, jenž se proslavil úlohou kapitána Jeana-Luca Picarda v seriálu Star Trek: Nová generace.

Hugh Jackman jako Wolverine Wolverine má občanské jméno Logan a je spíše vlk samotář. Již v první části se ale rozhodne postavit na stranu dobra. Důvodem může být přátelství s mutantkou Rogue, ale také Jean Greyová, členka X-Men, do které se zamiloval. Mezi Wolverinovy vlastnosti patří vedle mnohem citlivějších smyslů neobvyklá rychlost a míra regenerace organismu, díky které mu do těla mohlo být implantováno adamantium – nejtvrdší známá látka – včetně trojice ostrých vysouvatelných břitů na každé ruce. Wolverine je tím pádem mnohem odolnější a silnější než ostatní lidé, zároveň ho pronásledují noční můry a trápí ho ztráta paměti. Od druhého dílu víme, že obé je důsledkem vojenských experimentů, které stály za Wolverinovými vylepšeními.

Australan Hugh Jackman se díky roli Wolverina proslavil po celém světě. Posléze hrál v romantické komedii Kate a Leopold anebo v dobrodružném snímku Van Helsing, natáčeném v Praze.

Famke Janssenová jako Jean Greyová Doktorka Jean Greyová je nejlepší žačkou profesora Xavera, i ona má velmi silné telepatické schopností, zároveň má také ovládá umění telekineze (pohybování věcmi za pomoci mysli). Po příchodu Wolverina mezi X-Meny se ocitla v nepříjemné situaci. O její přízeň usiluje totiž nejen on, ale samozřejmě i její současný přítel a člen X-Menů Cyclops. Závěr druhého dílu se nesl ve znamení oběti Jean Greyové, díky níž přežili ostatní členové týmu. Teprve v tuto chvíli se však ukáže síla Greyové – mutantka je znovuoživena a stává se Phoenixem, mocnou bytostí, u níž není zřejmé, zda zastupuje síly dobra, anebo zla…

Bývalá nizozemská modelka Famke Janssenová se proslavila rolí vražedkyně v bondovce Zlaté oko, poté ale její kariéra měla spíš sestupnou tendenci a zpět ke slávě ji dopomohla právě role v X-Men. S Owenem Wilsonem a Eddiem Murphym si zahrála v akční parodii na bondovky Jsem agent.

James Marsden jako Cyclops Cyclops, občanským jménem Scott Summers, je, jak již bylo zmíněno, partnerem Jean Greyové. A – proč to nepřiznat – nepřítelem Wolverina. Jejich vzájemné slovní duely dodávají filmu potřebnou špetku humoru, ve druhém dílu jsme si mohli ověřit, jak se oběma sokům o přízeň doktorky Greyové vedlo. S její smrtí se Scott vyrovnává mnohem obtížněji než Wolverine a svých kolegů se spíše straní. Výsledkem Cyclopsovy mutace je energetický paprsek, jež mu tryská z očí, protože však svou schopnost on sám nedovede regulovat, napomáhají mu k tomu speciální brýle.

Pohledný James Marsden de rolí Cyclopse dostal do povědomí diváků, hvězdou se však dosud nestal. Třeba mu k tomu pomůže jiný comicsový snímek – Superman se vrací.

Halle Berryová jako Storm Storm, vlastním jménem Ororo Munroe, stojí pro své vůdcovské kvality často ve vedení akce, především však dokáže vytvořit téměř na počkání jakékoli klimatické podmínky a jevy, její nejúčinnější zbraní je blesk. Jak se jí zakalí její krásné oči, je s nepřáteli zle...

Snědá kráska Halle Berryová stihla mezi prvním a druhým dílem série X-Men získat Oscara za Ples příšer a stát se první černošskou bondgirl díky snímku Dnes neumírej. V posledních letech je však její kariéra lehce na ústupu.

Anna Paquinová jako Rogue Rogue (nebo také Tulačka) je mladá dívka jménem Marie D‘Ancantová. V prvním dílu se její schopnosti začaly teprve projevovat. Svým dotykem absorbuje schopnosti člověka, který se jí právě dotýká. U osoby, která tuto schopnost zatím nedovede regulovat, je to ale velmi nebezpečná vlastnost a proto Rouge utíká v prvním dílu od své rodiny a dostává se do Xavierovy školy.

Anna Paquinová je jednou z nejmladších držitelek Oscara, v roce 1994 byla oceněna její vedlejší role v Pianu. Mohli jsme ji spatřit také v tragikomedii Na pokraji slávy anebo v dramatu 25. hodina.

Alan Cumming jako Nightcrawler Nightcrawler – vlastním jménem Kurt Wagner – pochází již ze druhé generace mutantů, na rozdíl od své matky Mystique se ale přidal na stranu dobra a stal se členem X-Menů. A jeho přínos pro tým? Tím je jeho schopnost teleportace z místa na místo až do vzdálenosti několika kilometrů, po matce pak zdědil nejen modrou pokožku, ale také atletické schopnosti.

Nightcrawlera si zahrál Alan Cumming známý jako Fegan Floop ze Spy Kids či programátor Boris ve Zlatém oku nebo slaboch Kinnear ve filmu Sejměte Cartera.

Shawn Ashmore jako Iceman Iceman neboli Bobby Drake se od prvního dílu přesunul ze školních škamen do týmu (ano, je to ten mladík, který se kamarádí s Rogue a za kterého se vydává Mystique, když ji chce vylákat od Xaviera). Je zajímavý hlavně díky své schopnosti zmrazit načas nejen sebe ale i jiné osoby či předměty.

Shawn Ashmore, pro kterého je Iceman první větší příležitostí na filmovém plátně, se již objevil v televizních sériích Smallville a Earthsea, anebo v dramatu Terry, v němž ztělesnil ústřední roli propagátora boje proti rakovině Terryho Foxe.

Kelsey Grammer jako Beast Doktor Henry "Hank" McCoy přezdívaný Beast se stal obětí takzvané druhoté mutace. Od té doby se mutant s neobyčejnými akrobatickými a atletickými schopnostmi honosí nejen mohutnou postavou, ale také modrou srstí. Na jeho dobrotě ani genialitě to však nic nemění. Brilantního vědce si cení i prezident Spojených států, který jej delegoval do čela Úřadu pro záležitosti mutantů.

Komik Kelsey Grammer patří k nejvýraznějším osobnostem americké televizní obrazovky. Vděčí za to především sitcomu Frasier, kde ztělesňuje hlavní roli psychologa s vlastním rozhlasovým pořadem. My jsme mohli Grammera spatřit například v thrilleru 15 minut.

Ellen Pageová jako Kitty Prydeová Mladičká Kitty Prydeová alias Shadowcat je jedním z produktů Xavierovy Školy pro talentovanou mládež. Od třetího dílu je právoplatnou členkou X-Menů a může tak plně využít své schopnosti procházet skrze zdi a ostatní pevné předměty.

Začínající Kanaďanka Ellen Pageová v úloze Kitty Prydeové poprvé usiluje o přízeň širokých diváckých vrstev. Její doménou doposud byly vedlejší roličky v nevýrazných kanadských televizních a filmových produkcích.

Ben Foster jako Angel Angel si svou přezdívku vysloužil pro pár bělostných křídel i obětavý boj proti zločinu. Warren Worthington III., mladík z bohaté novoanglické rodiny, málem přišel o své schopnosti po zásahu otce, jenž by syna rád viděl mezi „normálními“ lidmi. Podílel se proto na financování léku proti mutantskému genu. Syn však otcovo nadšení pro tuto léčbu příliš nesdílí a hledá azyl v Xaverově institutu. Je nad slunce jasnější, že jednoho dne budou Angelovy schopnosti k užitku také jeho otci…

Ben Foster poprvé výrazněji uspěl v jiném snímku s comicsovým námětem, v thrilleru Kat. My si jej pamatujeme především jako démonického vraha Marse v krimi Rukojmí anebo studenta umění Russella v televizní sérii Odpočívej v pokoji.

Daniel Cudmore jako Piotr Rasputin Daniel Cudmore jako Colossus Že se také za železou oponou rodili suprhrdinové, dokazuje Colossus, neboli uvědomělý ruský chasník Piotr Rasputin. Hromotluka Rasputina nakonec osud zavál do Spojených států, kde se začlenil do týmu Profesora Xaviera a stal se nejsilnějším z X-Menů. V případě nutnosti Colossus dovede své tělo změnit do formy "organického kovu", jinak je ale obyčejným dobrosrdečným mladíkem, vynikajícím pouze svou mohutností.

Bývalý profesionální sportovec, více než dvoumetrový Daniel Cudmore, se na filmovém plátně představil již ve fantastické sérii Hvězdná brána anebo v hororu Alone in the Dark, úloha X-Mena Colossuse ve druhém a třetím dílu série je však zdaleka nejvýraznější příležitostí pro Cudmorea.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.