Kdo je kdo v trilogii X-Men - Protivníci

25. 5. 2006 - 16:55 | Téma | red

Kdo je kdo v trilogii X-Men - Protivníci zdroj: tisková zpráva

Magneto, původní jménem Eric Magnus Lensherr, který je schopen ovládat magnetické pole a díky tomu libovolně pohybovat kovovými předměty, má po své trpké zkušenosti z Osvětimi k lidstvu velkou nedůvěru

Magneto, původní jménem Eric Magnus Lensherr, který je schopen ovládat magnetické pole a díky tomu libovolně pohybovat kovovými předměty, má po své trpké zkušenosti z Osvětimi k lidstvu velkou nedůvěru. A tak se tento bývalý přítel a spolupracovník profesora Xaviera díle rozhodl vytvořit přístroj, s jehož pomocí by většinu hlav států přetvořil v mutanty. Za tuto snahu byl po zásluze potrestán. V druhém díle se mu však podařilo uprchnout. A co víc – musí se spojit s X-Meny proti novému, společnému protivníkovi, plukovníku Strykerovi. Toto spojenectví je však jen dočasné a všichni se brzy vrátí ke svým rolím, Magnetovo bratrstvo bude terorizovat lidstvo a X-Meni se mu v tom budou snažit bránit...

Sir Ian McKellen mezi dvěma díly X-Menů stihl natočit trilogii Pán prstenů, úloha Gandalfa mu dopomohla k zápisu do filmových dějin.

Rebecca Romijn-Stamosová jako Mystique Mystique (vlastním, neméně tajemným, jménem Raven Darkholmová) je věrnou spolupracovnicí Magneta a díky svým schopnostem proměnit se v jakoukoli bytost a atletickým kvalitám, které vysoce převyšují schopnost normálního člověka, má nejen téměř neomezené špiónské kvality ale i možnosti vyhnout se vězení. A přece v něm na konci druhého dílu končí. Tak snadno se však jejích služeb Magneto nemíní vzdát…

Nizozemská krasavice Rebecca Romijn-Stamosová vynikla především titulní rolí v thrilleru Femme Fatale, objevila se také v dalším comicsovém snímku Kat.

Bruce Davison jako senátor Robert Kelly Senátor Robert Kelly byl velkým odpůrcem mutantů až do chvíle, kdy ho Magneto unesl a učinil z něj pokusného králíka svého stroje k urychlení mutace. Ve velmi zuboženém stavu Kelly vyhledá profesora Xaviera a v sídle X_Menů umírá. To však do jisté chvíle věděli pouze diváci, Kellyho smrti využila Mystique, která na sebe vzala jeho podobu a mohla beztrestně využívat jeho politické moci.

Kellyho představitelem je Bruce Davison, jehož doménou jsou především vedlejší a televizní role. K vidění byl třeba ve filmu šílená/krásný.

Brian Cox jako plukovník William Stryker Plukovník William Stryker se načas stal úhlavním protivníkem Xaviera a jeho družiny. Mutanty nenávidí natolik, že nechal uvěznit svého syna, když se u něj projevila mutace. Své armádní postavení Stryker dovede využít nejen k tomu, aby proti mutantům poštval veřejné mínění ale i k pokusu o jejich definitivní genocidě.

Do role Strykera byl obsazen veterán Brian Cox, mimo jiné první Hannibal Lecter ve filmu Lovec lidí. V posledních letech si ho mohli diváci užít v hororu Kruh , v dramatu 25. hodina, kde hraje otce hlavního hrdiny, anebo v historické podívané Trója.

Kelly Huová jako Lady Deathstrike Lady Deathstrike, vlastně Yuriko Oyamaová, byla, ač sama mutantka, asistentkou a pomocnicí plukovníka Strykera. Svými schopnostmi je jakýmsi ženským protějškem Wolverina - i ona má adamantiový skelet a vysunovací drápy, v každém prstu jeden. Motivací slečny Oyamaové byla především pomsta Wolverinovi, kterého viní ze smrti rodičů. Z jejího souboje na život a na smrt s Wolverinem však vítězně vzešel člen X-Men

Tehdy třicetipětiletá Kelly Huová dostala v X-Men 2 po Králi Škorpionovi druhou větší příležitost. Od té doby se však žádné výraznější úlohy nedostala.

Aaron Stanford jako Pyro Pyro (nebo také John Allerdyce) sice nedokáže oheň zažehnout, dokáže ho ale kontrolovat a libovolně jím i manipulovat. Jakožto absolvent Školy pro nadanou mládež měl našlápnuto, aby se stal plnohodnotnou součástí X-Menů. Zvolil však zcela jinak a přiklonil se na stranu Magneta a jeho nohsledů.

Pyra hraje Aaron Stanford, jehož herecká hvězda rychle stoupá vzhůru a kterého jsme měli možnost vidět v Cucákovi anebo hororu Hory mají oči.

Shohreh Aghdashloová jako Kavita Raová Přední světová genetička doktorka Kavita Raová zasáhla do konfliktu mezi lidstvem a mutanty pouze jedenkrát, zato však velmi výrazně. Její objev léku proti mutantskému genu byl sice veden dobrými úmysly, v nesprávných rukou se ale může stát nebezpečnou zbraní…

Čtyřiapadesátiletá íránská herečka Shohreh Aghdashloová se světovému publiku výrazně představila v psychologickém dramatu Dům z písku a mlhy, za který byla nominována na Oscara, anebo v hororu V moci ďábla.

Vinnie Jones jako Juggernaut Juggernaut, občanským jménem Cain Marko, se měl stát jedním z hrdinných X-Menů. Nevlastní bratr Charlese Xaviera však obrátil a nyní svou nadlidskou sílu užívá ke svým zločinům. V současnosti z jeho schopností nejvíce těží zločinný Magneto, jenž Juggernauta osvobodil ze zajetí.

Bývalý fotbalista Vinnie Jones, který se svého času prosadil i do anglické Premiér League, proslul coby filmový tvrďák v gangsterkách Guye Ritchieho Sbal prachy a vypadni a Podfu(c)k.

Eric Dane jako Madrox Jamie Madrox je mutant velmi trefně přezdívaný Multiple Man, neboli Mnohočetný muž. Dokáže se totiž ne rozdvojit, ale své tělo dovede dokonce mnohonásobně zkopírovat, aby se ve vteřince znovu „slil“ do jednoho těla a jedné mysli. V comicsu hrdina, ve filmu se stává Magnetovým pěšákem, který se podílí na teroristických akcích vůči lidstvu.

Televizní herec Eric Dane na stříbrném plátně debutoval teprve v loňském roce hororovou komedií Krvavá hostina. Z jeho filmografie dále známe pouze sitcomy Ženatý se závazky a Roseanne.

Dania Ramirezová jako Callisto Také tajemná mutantka Callisto se přidává na stranu Magneta a stává se jednou z jeho nejlepších válečnic. Žena s poněkud extravagantním vzhledem v boji využívá svých vysoce vyvinutých smyslů, které jí pomáhají rozpoznat sílu a schopnosti protivníka.

Rodačka z Dominikánské republiky Dania Ramirezová patří k oblíbenkyním režiséra Spikea Leeho, zahrála si již ve dvou jeho snímcích, 25. hodina a She Hate Me.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.