Kdo je kdo v Eragonovi

13. 12. 2006 - 15:55 | Téma | red

Kdo je kdo v Eragonovi zdroj: tisková zpráva

Eragon vstupuje do velké hry o osud Alagaësie jako patnáctiletý (ve filmu sedmnáctiletý) mladík

Eragon vstupuje do velké hry o osud Alagaësie jako patnáctiletý (ve filmu sedmnáctiletý) mladík. Přestože má do prvního vousu ještě daleko, prokazuje více odvahy než kdekdo z jeho sousedů ve vesničce Carvahall. Nejen proto je předurčen stát se prvním Dračím jezdcem po mnoha desetiletích. Někdejší bojovníci a kouzelníci, kteří za pomoci svých draků tvořili skupinku ochránců spravedlnosti, byli po řádění samozvaného krále Galbatorixe na hlavu poraženi. V okamžiku, kdy Eragon nalezne vejce, z něhož se narodí dračice Safira, se však karta začíná obracet a v Alagaësii se schyluje k válce. Na stranu tyrana se totiž Eragon přidat odmítá a namísto toho se hodlá podílet na jeho svržení. Nezbývá mu než v doprovodu svého rádce a učitele Broma opustit rodnou vesničku a vydat se za svým velkým dobrodružstvím…

Edward Speleers. Devatenáctiletý debutant se k úloze Eragona propracoval přes několik kol konkurzu, kterého se zúčastnilo na 180 000 zájemců. Původně však byla role nabídnuta Alexu Pettyferovi, kterého jsme nedávno mohli vidět ve špionážní komedii Stormbreaker (2006). Naopak Speelers patřil k horkým kandidátům na roli Petera Pevensieho v dětském dobrodružství Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005).

Safira je Eragonovou dračicí a tím pádem i společnicí, s níž je nejen schopen telepaticky komunikovat, ale dokonce je s ní spojen bezmála na život a na smrt. V případě úmrtí Dračího jezdce hyne i jeho drak. Naopak by platilo, že Jezdec přežije, je však oslaben a pro svého druha truchlí až do konce svých dnů. Provždy přestává být Jezdcem a jeho život se o mnoho desetiletí zkrátí. To však Eragona a jeho Safiru zatím trápit nemusí. Safira je sice mnohem mladší než Eragon, ale zato o poznání moudřejší. V každém drakovi se už od narození snoubí vědomosti předchozích generací. Své jméno Safira získala pro svoji modrou kůži, podědila ho po někdejší Bromově dračici.

Rachel Weiszová, která propůjčila svůj hlas dračici Safiře, stanula na vrcholku popularity jako Evelyn v dobrodružných snímcích Mumie (1999) a Mumie se vrací (2001). V letošním roce obdržela Oscara za politický thriller Nepohodlný (2005).

Brom byl pro své sousedy z vesničky Carvahall pouhým vypravěčem příběhů a bláznivým starcem, který se zde před lety z ničeho nic usadil. Zdání ale může klamat. Bromova historie je totiž stejně pestrá jako jeho znalosti v mnoha oborech lidské činnosti, od boje s mečem až po kouzlení. A všechny své bohaté vědomosti Brom míní předat svému chráněnci Eragonovi. S Bromem po boku vyráží novopečený Dračí jezdec pomstít smrt svého strýce a také se stát jedním z největších hrdinů své doby. Učitele si ostatně Eragon nemohl vybrat lépe – Brom kdysi náležel k Dračím jezdcům a byl to právě on, kdo v lítém souboji zabil zrádce Jezdců Morzana.

Jeremy Irons pařil zejména v osmdesátých letech mezi uznávané představitele charakterních rolí, kteří sbírali jedno ocenění za druhým. Z tohoto pohledu je Ironsovým vrcholem psychologické drama Zvrat štěstěny (1990), za něž si odnesl Oscara i Zlatý glóbus. Ze salónních, více či méně záhadných gentlemanů v posledních letech přesedlal na muže činu. Kromě Broma je toho dokladem třeba rytíř Tiberias v historickém Království nebeském (2005).

Galbatorix býval jedním z nejtalentovanějších Dračích jezdců. Osud však chtěl tomu, aby o svou dračici v boji přišel a byl ze řad Jezdců vyloučen. Nedlouho poté zešílel a obrátil se proti domnělým původcům svého neštěstí – Jezdcům samým. Ukradl jedno z dračích vajec, z něhož pak vychoval nejmocnějšího z draků, černého Šruikana. Společně s třináctkou odpadlíků v čele s nejvěrnějším Morzanem pak přemohl a rozmetal Dračí jezdce a opanoval Alagaësii. Svou krutou rukou jí vládne už více než sto let a na odpočinek se rozhodně nechystá.

John Malkovich, jedna z nejvýraznějších osobností světového herectví, odhalil své nadání pro role prohnilých záporáků jako prostopášný Valmont v Nebezpečných známostech (1988). Zaznamenali jsme ho poté v úloze prezidentského zabijáka v thrilleru S nasazením života (1993) nebo masového vraha v akčním Con Air (1997).

Černokněžník Durza byl kdysi obyčejným mužem z masa a kostí, který experimentoval s temnými kouzly. Ve snaze pomstít smrt svého učitele si na pomoc přivolal duchy. Ti jej ale ovládli a z Durzy se stal Stín, neživá, avšak velmi mocná a krutá bytost, již lze zabít pouze přímým zásahem do srdce. Asi nepřekvapí, že Durza vstoupil do Galbatorixových služeb a stal se jeho vyslancem.

Robert Carlyle se přes role ve snímcích Trainspotting (1996) a Do naha! (1997) prosadil jako protivník agenta 007 v bondovce Jeden svět nestačí (1999). Zahrál si rovněž Adolfa Hitlera v životopisném snímku Hitler: Vzestup zla (2005). Jeho živočišní násilnící patří k tomu nejlepšímu, co herecká profese zvaná filmový padouch dneska nabízí.

Murtagh, ještě ne dvacetiletý mladík, zachrání Eragona před jistou smrtí z rukou ra'zaků a stane se jeho nejbližším přítelem. Skvělý s mečem i s lukem; Eragonovi mnohokrát přijde vhod jak na cvičišti, tak i na bojišti. S Murtaghem je spojena temná minulost. Je synem Morzana, bývalého Dračího jezdce, který zradil a spřáhl se s Galbatorixem. Jako čert kříže se proto Murtagh obává odbojných Vardenů. Není se mu co divit. Oprávněně předpokládá, že jej coby syna Křivopřísežníka nepřijmou zrovna nejvřeleji.

Garrett Hedlund má ve dvaadvaceti letech na svém kontě už tři výrazné filmové role – před Murtaghem jimi byli Patrokles v historickém velkofilmu Trója (2004) a nejmladší z titulních hrdinů v dramatu Čtyři bratři (2005).

Arya je staletá elfí princezna a bojovnice, na jejíž kráse, ztepilosti a síle se vysoký věk nikterak nepodepsal. Sloužila jako strážkyně dračího vejce, z něhož se nakonec vylíhla Safira. Ve svém poslání sice selhala a byla zajata. Protože však vejce nalezl Eragon, vše se nakonec v dobré obrátilo. Je to právě Eragon, kdo Aryu, po krutých výsleších polomrtvou, vysvobodí z Galbatorixova vězení a dopraví ji do bezpečí k Vardenům.

Bývalá modelka Sienna Guilloryová na filmová plátna vstoupila už před deseti lety, na výraznější hereckou příležitost ale teprve čeká. Největší úspěch slavila úlohami ztepilých bojovnic v akčních dobrodružstvích, kromě elfky Aryi ztělesnila například Jill Valentinovou v hororu Resident Evil: Apokalypsa (2004).

Ažihad je statný ebenový válečník, který už po dvě desetiletí stojí v čele Vardenů, odbojného hnutí atakujícího Galbatorixovo království. Právě u něj získává Eragon útočiště před samozvaným tyranem. Přestože Ažihadovi muži nemají u obyčejných lidí z Alagaësie zrovna nejlepší pověst, jsou to oni, kdo se jako jediný odváží postavit Galbatorixovi.

Djimon Hounsou, rodák z afrického Beninu, vstoupil do diváckého povědomí ústřední rolí ve Spielbergově historickém dramatu Amistad (1997). Za svůj věhlas vděčí účinkování ve filmových hitech Gladiátor (2000), Constantine nebo Ostrov (oba 2005). Úloha umělce Matea v dramatu In America (2002) mu přinesla nominaci na Oscara.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.