Kdo je kdo - Harry Potter, Ron Weasley a Hermiona Grangerová

9. 9. 2005 - 14:28 | Téma | red

Kdo je kdo - Harry Potter, Ron Weasley a Hermiona Grangerová zdroj: tisková zpráva

Harry Potter – drobný obrýlený mladík přišel ještě jako nemluvně o oba rodiče a vyrůstal u strýce Vernona a tety Petunie

Harry Potter – drobný obrýlený mladík přišel ještě jako nemluvně o oba rodiče a vyrůstal u strýce Vernona a tety Petunie. Až do svých jedenácti let, kdy obdržel pozvánku na školu čar a kouzel, neměl Harry ani ponětí o světě kouzelníků či o skutečném osudu svých rodičů. Oba dva totiž zemřeli, když malého Harryho chránili před zlým čarodějem Lordem Voldemortem. Harry byl jediný, kdo útok Pána zla přežil, Voldemort při útoku přišel o svou lidskou podobu. Jako památka na toto setkání zůstala Harrymu na čele jizva ve tvaru blesku. Na mladíka, který je ve světě mudlů (jak kouzelníci označují ostatní lidi) bez kamarádů, tak kouzelníci již dlouhá léta s vděčností vzpomínají a Harry mezi ně vstupuje v pozici známé osobnosti.

Po krátkém seznamování s tím, jak to ve světě kouzelníků chodí, Harry nastoupil na kouzelnickou školu v Bradavicích. Brzy poznal řadu nových kamarádů a zásluhou svého přirozenému talentu pro létání na koštěti se stal chytačem v famfrpálovém týmu své koleje Nebelvír. Harry rozhodně není špatným studentem, díky dobrodružné povaze však vyniká hlavně ve schopnosti dostat se do maléru. S nejlepšími přáteli Ronem a Hermionou už zažil nejen strasti s profesory a učivem, ale i nejedno mimoškolní dobrodružství. O slovo se navíc hlásí také první láska... O prázdninách zajišťuje Harrymu spojení s kamarády jeho sněžná sova Hedvika. V létě totiž bývá Harry obvykle zamčený ve svém pokoji či v přístěnku pod schody.

Harry se již v Bradavicích dozvěděl spoustu novinek nejen o minulosti rodičů a jejich přátel, ale i o Voldemortovi a začíná si uvědomovat nutnost postavit se zlu, které stle více nabírá na síle.

Daniel Radcliffe, kterého si filmaři vybrali z několika tisícovek uchazečů, se již představil v titulní roli v televizní adaptaci románu Charlese Dickense David Copperfield (1999). Objevil se též ve špionážním thrilleru Agent z Panamy (2001). Za první díl série získal Radcliffe honorář ve výši 110 000 dolarů, jeho účinkování v dílu druhém si již producenti cenili na rovné tři miliony dolarů. V úloze Harryho Pottera se objevuje i ve čtvrtém dílu série Harry Potter a Ohnivý pohár (2005). Krom toho, že si Daniel zahraje i v dalších třech dílech potterovské série, představí se i v rodinném dramatu December Boys (2006).


Ron Weasley se narodil jako šestý z celkem sedmi sourozenců a pochází ze staré ale chudé kouzelnické rodiny. Stal se Harryho prvním skutečným kamarádem. Oba dva se také sešli v bradavické koleji Nebelvír. Díky zrzavým vlasům, pihovatému obličeji a obnošeným šatům po starších sourozencích je snadné odhadnout Ronův původ. Ronovi činí studium často veliké obtíže, pro sklon k odmlouvání má navíc u většiny profesorů černý puntík. Na dobrodružné výpravy po škole i za její brány se vydávají Ron a Harry vždy bok po boku. Ron by se velmi rád vyrovnal svým starším sourozencům, kteří to na škole v Bradavicích dotáhli daleko, na jejich úspěchy však zatím nenavázal, vyniká pouze jako excelentní šachista. Po svých starších bratrech zdědil Ron nejen šaty a školní pomůcky, ale i stařičkou krysu Prašivku. Když se však ukázalo, že Prašivka je ve skutečnosti zrádný Petr Pettigrew, získal Ron nového zvířecího kamaráda: sovičku Papušíka.

Rupert Grint prokazuje v roli Rona nesporný komediální talent. Vedle potterovské série si zatím zahrál hlavní roli uličníka v rodinné komedii Prďoši (2002). Grint již podepsal smlouvu na všech sedm dílů filmové série o Harrym Potterovi, v roce 2006 by se měl představit rovněž v úloze nesmělého teenagera Bena v dramatu Driving Lessons.


Hermiona Grangerová, nejchytřejší dívka i největší šprtka na škole, byla zpočátku Harrymu a Ronovi trnem v oku. Všichni tři se však brzy spřátelili. Hermiona se často, i když neochotně, vydává se spolužáky za dobrodružstvím, na němž Ronovi a Harrymu obvykle kryje záda. Díky jejímu smyslu pro logické uvažování i sklonu k opatrnosti se trojice dostala už z nejedné šlamastyky. Hermiona pochází z obyčejné mudlovské rodiny a proto jí někteří spolužáci pohrdají. Hermioniným mazlíčkem je zrzavý kocour Křivonožka.

Emma Watsonová, čtrnáctiletá představitelka Hermiony, dělá čest svému křestnímu jménu. Po vzoru své jmenovkyně z románu Jane Austenové totiž prý ráda organizuje členům štábu jejich milostný život. Před filmem Harry Potter a Kámen mudrců získávala Emma herecké zkušenosti pouze účinkováním na divadelních jevištích, úspěšně se zúčastnila i několika recitačních soutěží.

Kdo je kdo - Draco Malfoly, Vincent Crabbe, Gregory Goyle

Kdo je kdo - Další Harryho spolužáci

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.