Kameňák 2

22. 1. 2004 - 17:08 | Téma | red

Kameňák 2 zdroj: tisková zpráva

Když jsem zde přesně před rokem psal, že Kameňák nelze posuzovat ze žádného uměleckého, natož filmařského hlediska, netušil jsem, jak brzy se budu v recenzi opakovat

Když jsem zde přesně před rokem psal, že Kameňák nelze posuzovat ze žádného uměleckého, natož filmařského hlediska, netušil jsem, jak brzy se budu v recenzi opakovat.

Druhý díl Kameňáku si rovněž neklade žádné větší ambice, než – slovy Zdeňka Trošky – pobavit. Když se však ohlédneme do české kinematografické minulosti, najdeme zde řadu komedií, jež si také nekladly nějaké větší cíle, a přesto jde dnes z filmařského, hereckého i uměleckého hlediska o skvosty (viz např. komedie dua Smoljak-Svěrák). Než dějem a notoricky známými vtipy, asi zaujme Kameňák 2 mimofilmovými věcmi: výzvou producenta snímku k boxerskému souboji s jedním filmovým kritikem, nebo tím, že jde o poslední filmovou roli Heleny Růžičkové.

Pojďme tedy k filmu samotnému. Vtipů je zde tentokrát méně, protože tvůrci se soustředili na to, vymyslet tentokrát nějaký složitější děj. Ten se točí kolem 80leté stařenky, která bydlí pod zámkem, navrtá si ve sklepě načerno modrý pramen (jenž tím pádem na zámku vyschne), a tak jí nic nebrání znásilňovat mladé pohledné chlapy, jedno zda pošťáka či policisty. A mezitím čtyřčlenné konsorcium Modrý pramen pátrá, kam se pramen poděl.

V druhém dílu se skutečně objeví také Martin Maxa a Helena Vondráčková. Martin Maxa v docela solidním civilním projevu, kdy hraje sám sebe (svalnatého tělocvikáře, na něhož letí celý ženský učitelský sbor), a Helena Vondráčková v poměrně nijaké roli doktorky na psychiatrii (která jezdí dávat injekce přepadeným znásilněným policistům). A pak ještě oba předvádějí svá vytrénovaná (resp. liposukcionovaná) těla při joggingu a následné promenádě v plavkách, vůči Helence s ohledem brané zdálky.

Možná ale i skalní diváky vymývacího pořadu Tele Tele (však i Genzer se objeví) či televize Nova (podle koláčů jich bude kolem 60 – 70 %, takže úspěch Kameňáku 2 je zajištěn), občas trknou některé nedořečenosti ve filmu: např. jak skončil vlastně ten rozvleklý vtip s chřestýšem? Jak skončil Kohnův syn – voják v Praze na jednání ohledně zničení Nového Zélandu? Kam tedy vlastně nakonec zmizel modrý pramen? Jak to, že komorník v pondělí mluví o tom, že lady odlétá na měsíc do Británie, a ta ve středu vyskočí z okna? Proč tvrdí Nováková, že vášnivý sex měla s manželem naposledy před dvaceti lety, když jej měla v závěru prvního Kameňáku díky modrému prameni (chronologicky podle filmového času před týdnem?)

Filmařsky skutečně nemá smysl Kameňák 2 rozebírat. Kolovrátková hudba, herecké výkony úměrné pointě vyprávěného vtipu, snad jen kamera a střih stojí za zmínku, protože někdy se dopustí i kvalitních projevů, i když jindy zase střih z rozjetého vtipu, v němž nezazní pointa (sedící pár na lavičce v parku s kamarádem muže schovaným pod lavičkou), na další rozjásaný den vyznívá dost tvrdě pro oko i chápání.

Když přistoupíme na tvrzení tvůrců, že jde jen o lidovou zábavu pro nenáročného diváka, budiž řečeno opět to, co před rokem – po několika sklenkách dobrého vína, v dobré společnosti, kdy nikam nespěcháme a jsme v pohodě, může leckomu připadat Kameňák 2 geniálním vtipným dílem. Intelektuály samozřejmě rovnou urazí. A ti diváci někde mezi těmito dvěma proudy se nejspíše sem tam zasmějí, ale celkově jim Kameňák 2 ani nic nevezme, ani nic nedá.

Diskusní forum: Co říkáte druhému Kameňáku a tomu všemu kolem něho?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.