Jeden svět 2007

5. 3. 2007 - 13:16 | Téma | red

Jeden svět 2007 zdroj: tisková zpráva

Devátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět pořádaný společností Člověk v tísni, se bude konat v Praze od 28

Devátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět pořádaný společností Člověk v tísni, se bude konat v Praze od 28. února do 8. března 2007. Na festivalu bude uvedeno kolem 120 dokumentů z téměř čtyřiceti zemí celého světa. Základní osou festivalu zůstávají hlavní soutěž, soutěžní kategorie krátkých forem a speciální soutěžní kategorie Máte právo vědět. Jeden svět představí i řadu tematických sekcí a retrospektiv. Projekce se konají v pražských kinech Světozor, Lucerna, Městská knihovna, Ponrepo, Perštýn, další projekce proběhnou v regionech.

Hlavní soutěž

O ceny v hlavní soutěži se bude ucházet šestnáct filmů, mimo jiné nejnovější snímek Heleny Třeštíkové Marcela o hrdince, která po smrti dcery prochází nejtěžším obdobím svého života. Dalším českým dokumentem v hlavní soutěži bude snímek Jana Šikla Nízký let. Václav byl stíhacím pilotem československé armády. Jeho žena přijala pohodlnou roli manželky důstojníka a po čase jej i s rodinou následovala do Sovětského svazu. Nevěra a alkoholismus ale manželství pomalu narušily. Vedle vylíčení poměrů na vojenském sovětském sídlišti přináší film také výjimečné záběry, které Václav natočil při cvičných letech.

Hlavní postavou nového dokumentu známého polského režiséra Marcela Łozińského Jak se to dělá je mediální poradce Piotr Tymochowicz. Tento výřečný manipulátor je přesvědčen, že politika je soubojem masek, a nikoli idejí. Režisér mu nabídl účast ve výjimečném projektu, v němž by se ujal skupiny lidí a pokusil se je proměnit v politické figury.

Ve snímku Konec projektu Neubacher se Marcus J. Carney vydává na osmiletou cestu, během níž hledá jak vlastní minulost, tak minulost své matky, pocházející z rakouského nacistického klanu.

Hlavní postavou dánského filmu Nepřátelé našeho štěstí režisérky Evy Mulvad je osmadvacetiletá Malalai Joya, která se i přes výhružky smrtí odhodlá kandidovat do afghánského parlamentu.

Vizuálně vytříbený film Černé slunce pojednává o kruté poezii a pravdě temnoty začínající na jaře roku 1978, kdy byl francouzský výtvarník a filmař Hugues de Montalembert napaden dvěma zloději a oslepen kyselinou. Začal cestovat, učil se vidět jiným způsobem a zahájil boj se společenskými předsudky.

Snímek Novoroční dítě vypráví autobiografický příběh mladé ženy, která se se svými rodiči vydává na pouť po Kambodži. V této zemi se před čtvrtstoletím narodila a přeživší členové její rodiny s ní odtud za dramatických okolností uprchli před terorem Rudých Khmerů.

Nizozemský film Tři kamarádi vypráví o přátelství Ruslana, Ramzana a Islama, kteří se na začátku devadesátých let s oblibou proháněli ulicemi čečenského města Groznyj s autorádiem puštěným naplno. Střípky z minulosti jsou podbarveny povedeným rockovým soundtrackem a doplněny bohatým filmovým archivem, který byl nalezen v pozůstalosti kameramana Ramzana.

Z e sekce Máte právo vědět upozorňujeme na film Ježíšův tábor.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.