Jamie Foxx

30. 9. 2007 - 21:00 | Téma | red

Jamie Foxx zdroj: tisková zpráva

Černošský herec a komik. Původně televizní komik patří dnes k největším hereckým nadějím Hollywoodu. Účinkoval v řadě více či méně úspěšných komedií a výrazné dramatické party mu již dříve nabídli renomovaní režiséři Oliver Stone či Michael Mann

Jamie Foxx Původně televizní komik patří dnes k největším hereckým nadějím Hollywoodu. Účinkoval v řadě více či méně úspěšných komedií a výrazné dramatické party mu již dříve nabídli renomovaní režiséři Oliver Stone či Michael Mann. Skutečný přelom v jeho kariéře však nastal až v roce 2004: za své výkony v dramatech Collateral a Ray má hned dvě nominace na Oscara a je prvním člověkem, který byl v jediném roce hned třikrát nominován na Zlatý glóbus (výše zmíněné snímky v nominacích doplnilo televizní drama Redemption: The Stan Tookie Williams Story).

Jamie Foxx (vlastním jménem Eric Bishop) se narodil 13. prosince 1967 v malém texaském městečku Terrell a již od dětství se projevoval jako talentovaný fotbalista a hudebník. Po střední škole před sportem zvítězila hudba: Eric založil vlastní rhythm 'n' bluesovou skupinu Leather And Lace a v roce 1986 začal na San Diego's United States International University studovat hru na klavír a hudební teorii. Více než po celosvětových koncertních turné však toužil stát se superhvězdou, začal proto pokoušet štěstí jako komik. V roce 1989 - už pod jménem Jamie Foxx - vystupoval po losangeleských nočních klubech svými stand-up skeči; první televizní nabídka přišla od tvůrců úspěšné komediální show In Living Colors. Pořad, který mimo jiné proslavil Jima Carreyho, získal v letech 1991 až 1994 ve Foxxovi jednoho ze svých nejpopulárnějších účinkujících. Ten šel brzy z role do role: objevil se v sitcomech Roc, Hangin' with Mr. Cooper či Moesha a debutoval na filmovém plátně roličkou ve ztřeštěné komedii s Robinem Williamsem Hračky (1992). Vedle toho však Foxx nezapomínal ani na svou hudební kariéru a v roce 1994 vydal album Peep This.

Jamie Foxx Vrcholem Foxxovy televizní dráhy se stal jeho vlastní sitcom The Jamie Foxx Show z roku 1996. Příběhy neúspěšného herce Jamieho Kinga, který si vydělává na živobytí v hotelu svého strýce, vydržely na obrazovkách celých pět sezon a Foxx se na nich podílel také jako scenárista, režisér a autor ústřední písně. Vedle své show se ale věnoval i účinkování na stříbrném plátně. V romantické komedii s Umou Thurmanovou Proč kočka není pes? (1996) se představil v úloze nejlepšího kamaráda hlavního hrdiny (Ben Chaplin), v boxerské tragikomedii Velký švindl (1996) účinkoval po boku Samuela L. Jacksona. Se značným úspěchem u publika se setkala černošská komedie Klub hráčů (1998), v níž si Foxx zahrál společně s Ice Cubem jednu z hlavních rolí. K podprůměru naopak sklouzla komedie Blázniví únosci (1999) o nevydařeném přepadení čerpací stanice. První dramatickou roli nabídl Foxxovi režisér Oliver Stone. Snímek Vítězové a poražení (1999), kterým se tvůrci zaměřili na prostředí profesionální ligy amerického fotbalu, se ani přes hvězdné obsazení (Al Pacino, Dennis Quaid, Cameron Diazová) přílišné pozornosti diváků netěšil, Foxx sám, který se představil v úloze talentovaného, avšak excentrického a sobeckého nováčka, se však stal hereckým objevem snímku.

Jamie Foxx: Collateral Dalším Foxxovým triumfem se měla stát hlavní úloha ve snímku Vnadidlo (2000). Tvůrci v čele s režisérem Antoinem Fuquou však žánrově tápali mezi akčním thrillerem a komedií a příběh zlodějíčka Alvina, kterého FBI považuje za klíč k uloupeným milionům, také příliš nestál za vidění. Velkorozpočtové životopisné drama Michaela Manna Ali (2001) o „největším boxerovi všech dob“, bylo velkou příležitostí nejen pro představitele titulní role Willa Smithe, ale i pro celou řadu (převážně černošských) hvězdiček. Mezi nimi nechyběl ani Jamie Foxx, který si zahrál roli Aliho přítele a rádce Drewa „Bundiniho“ Browna.

Jamie Foxx: Ray Loňský, dosud nejúspěšnější, rok své kariéry zahájil Foxx titulní rolí v životopisném dramatu Redemption: The Stan Tookie Williams Story (2004), když v televizním snímku o vůdci gangu, který se během pobytu ve vězení stal mírovým aktivistou, podal jeden ze svých nejlepších výkonů. V thrilleru režiséra Michaela Manna Collateral (2004), který je soubojem nájemného vraha a hrdinného taxikáře, zastínil Foxx dokonce i hvězdu první velikosti, jakou Tom Cruise bezesporu je. Brilantní výkon v životopisném snímku Ray (2004), který Foxx v úloze legendárního soulového muzikanta Raye Charlese podává, byl pak po zásluze oceněn Zlatým glóbem a Oscarem za hlavní mužskou roli. Snímek Taylora Hackforda, mapující nejen cestu slepého zpěváka na vrchol, ale i jeho boj se závislostí na heroinu, rozhodně nemusí být posledním Foxxovým velkým hitem: v roce 2005 se Foxx objevil v akčním thrilleru Stealth – Přísně tajná mise a ztvárnil seržanta Sykese ve válečném dramatu Mariňák, poté společně s Colinem Farrellem vytvořil ústřední dvojici detektivů ve filmové verzi seriálu Miami Vice.

Do hudebního průmyslu se Foxx vrátil úlohou protřelého manažera Curtise Taylora Jr. v muzikálu Dreamgirls (2006)... a taky svou druhou vlastní deskou Unpredictable (2005). Žánru politicky a sociálně motivovaných thrillerů (Collateral, Mariňák, Miami Vice...) zůstal věrný rolí agenta FBI Fleuryho ve snímku Království (2007) - Foxxe tentokrát vede Michael Mann pouze jako producent, režíroval Peter Berg.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.