James Oliver Cromwell

30. 9. 2007 - 21:58 | Téma | red

James Oliver Cromwell zdroj: tisková zpráva

Narozen v 27. ledna 1940 v Los Angeles, Kalifornie. Je synem režiséra Johna Cromwella a herečky Kay Johsonové

James Cromwell Narozen v 27. ledna 1940 v Los Angeles, Kalifornie. Je synem režiséra Johna Cromwella a herečky Kay Johsonové. Vyrostl v New Yorku a chodil do stejné prestižní internátní školy Hill School v Pottstownu jako Oliver Stone a Harry Hamlin. Vystudoval (stejně jako jeho rodiče) Ivy league Carnegie-Melon Institut of Technology. V šedesátých letech byl členem Komitétu na obranu velmi kontroverzních Černých panterů. Je vegan. Za účast v protestech před Wendys ve Virginii ho zavřeli, jenom asi na pět hodin, a má zakázano se ve Virginii ve Wendys i jen ukázat, leda že by se tam šel najíst. Má tři děti s Annou Ulvestadovou, se kterou byl ženat v letech 1976–1986. Rozvádí se s Julií Cobbovou.

James Cromwell začínal v divadle, kde hrál vše, od Shakespeara po experimentální hry. Pak se dostal do televize (v roce 1974 na sebe upozornil v televizním seriálu All in the Family). V televizních seriálech se objevuje dodnes – od hostování v M*A*S*H (1977) až po Prokletí Salemu (2004) a Papeže Jana Pavla II. (2005). Jeho filmovým debutem byl snímek Murder by Death v roce 1976. Pak přišly zase většinou televizní filmy jako The Wall a Frankenheimerův Obchodník s dešťem (oba 1982). Až účinkování v sérii Star Trek (Nová generace, 1987; Hluboký vesmír 9, 1995; První kontakt, 1996; Enterprise, 2001; ve dvou posledních byl kapitánem Cochranem) mu zajistily průnik do významných filmových produkcí.

V letech 1984–1994 se jako pan Skolnik objevil ve všech čtyřech dílech Pomsty šprtů (Revenge of the Nerds). Proslavil ho ale jiný žánr: film o galantním prasátku Babe; v roce 1995 mu přineslo Oskara za roli věrohodného, tichého a rozhodného australského farmáře. Objevil se také v pokračování Babe ve městě. Ve Formanově filmu Lid versus Larry Flynt (1996) hraje vydavatele Charlese Keatinga. Zobrazil Hearsta v televizním filmu o zákulisí Občana Kanea s titulem RKO 281 (1999). Za roli zkorumpovaného, machiavelistického policejního kapitána v LA: Přísně tajné (1997) získal značné uznání kritiků.

James Cromwell ve filmu Královna Třikrát si zahrál americké prezidenty: fiktivního Fowlera v Nejhorších obavách (2002) a Newmana v seriálu Západní křídlo (2004) a skutečného Lyndona B. Johnsona v televizním filmu RFK (2002). Po boku Toma Hankse zobrazil ředitele věznice v úspěšné Zelené míli (1999). Byl lékařem v Andělích v Americe (2003).

V současném britském filmu Královna (2006) hraje prince Filipa, manžela královny Alžběty. Je lakonický a velmi anglický, jak si to režisér přál, ovšem princ Filip pochází z Řecka. Což není Cromwellova vina.. Prostě mu padnou role starších, důstojných mužů, někdy přívětivých, jako v Dobrodružství mladého Indiana Jonese, jindy zrádných a někdy vysoce postavených. Objevíme ho i ve filmu Spider Man 3 (2007) jakožto hrdinného kapitána Stacyho anebo v dobové romanci Vášeň a cit (2007) coby laskavý tatínek ústřední hrdinky, Jane Austenové samotné.

Cromwell měří dva metry a jeden centimetr, což přináší problémy. Například Blake Edwards na něho jednou neosobně ukázal a otázal se: "Co s tím mám dělat?" Cromwell se dodnes cítí dotčen.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.