Jak nejlépe sledovat hipsterskou romantiku Zmizení Eleanor Rigby?

19. 11. 2014 - 13:30 | Téma | Ladislav Loukota

Jak nejlépe sledovat hipsterskou romantiku Zmizení Eleanor Rigby? zdroj: tisková zpráva

Natočit film o mezilidských vztazích “postaru” od počátků ke koncům se dnes už nenosí – a tak na nás režiséři v posledních letech vrhli netradiční romantickou komedii začínající koncem vztahu (500 dní se Summer), utajený duchovní remake Války Roseových (Zmizelá) nebo příběh o dospívání chlapce natáčený více než 10 let (Chlapectví). Po boku podobných experimentů, některých artovějších a jiných komerčnějších, se nyní zařadil debut Neda Bensona jménem Zmizení Eleanor Rigby. Příběh vztahu Jessicy Chastain a Jamese McAvoye totiž řeší nikoliv jedním, ale hned třemi různými filmy. 

Tři zbrusu nové filmy popisující jednu věc ze tří úhlů jsou něčím novým a pro mnoho filmových diváků docela neuchopitelným oříškem. Jak na to? My vám přinášíme poněkud netypickou odpověď. Poradíme vám, jak na trilogii Neda Bensona vyzrát.

Otázka první - Proč?

zdroj: Cinemart

Základní premisou filmu je mapování (a rozpadu) vztahu mladého newyorského manželství Connora Ludlowa (James McAvoy) a Eleanor Rigby (Jessica Chastain). Ve snaze dodat milionkrát viděné (a mnohdy i prožité) zkušenosti punc jinakosti, sáhl Benson po tradiční oživovací technice – vyprávění téže příběhu očima více postav.

Nejslavněji s tímto stylem vyprávění přišel film Rašómon (1950) režiséra Akira Kurosawy, když nechal jedinou vraždu odvyprávět třemi různými postavami. V konečném důsledku subjektivní vnímání jediné události přineslo tři diametrálně se lišící svědectví. Někdo ze svědků tak zřejmě musel lhát. Film však nikdy nevyšil, kdo a proč. Benson nápad mnohokrát recyklovaný pro filmy i seriály vyšrouboval do nových otáček, když se rozhodl jednotlivé odlišné segmenty vydat jako separátní filmy.

Otázka druhá - Jak to sledovat?

zdroj: Cinemart

Vznikla tak “trilogie” Zmizení Eleanor Rigby s podtituly On, Ona a Oni (třetí podtitul česká distribuce vypouští). Nejprve na filmových festivalech došlo na vyprávění celé zápletky z pohledu McAvoyovy postavy ve filmu On, pak na niternější pohled na problémy páru v dílu Ona, a nyní přichází oba filmy slepené do nejkonzervativnějšího Oni, které zápletku obou spojuje do jediného díla.

Jak však se sledováním vlastně začít? Web Vulture reportuje, že nejjednodušší je zajít na spojující třetí díl Oni (který jde nyní do kin pod souhrnným jménem Zmizení Eleanor Rigby). Až dle něj se lze rozhodnout, zda se v budoucnu poohlédnout po dalších dílech a pokračování chronologicky dle data vydání nejprve dílem On a poté Ona. Jejich zařazení do kin se totiž neplánuje, respektive se očekává, že budou k dispozici pouze na festivalech a DVD/BluRay.

Zmizení Eleanor zdroj: tisková zpráva

Otázka třetí - Který díl je nejlepší?

Ohlasy na první dva snímky mluví o tom, že první díl On je mnohem přímočařejší vyprávění, které se vyžívá v chladných emocích a sobeckosti. Snímek záměrně ponechává některé otázky nezodpovězené, aby lákal na "pokračování".

Naopak navazující díl Ona je mnohem zasněnější a emotivnější, více se rochnící v retrospektivě na šťastnější dny filmového páru. Jessica Chastain se v rozhovoru pro Daily News nechala slyšet, že odlišná perspektiva obou filmů mimo jiné znamenala, že ve finále musela hrát dvě odlišné postavy – Eleanor tak, jak ji viděl Connoer, a Eleanor tak, jak se vnímala sama.

Zmizení Eleanor zdroj: tisková zpráva

Nezbývá než doufat, že celkové hrátky s vyprávěním budou ku prospěchu samotného zážitku i mimo odlišné pojetí herectví. Dosavadní ohlasy sledování On/Ona z festivalů sice filmům nepřikládají oscarové kvality, zároveň však nejsou ani přehršle negativní. Jisté tak nakonec je jenom to, že by se libovolnému filmu trilogie měly vyhnout zamilované páry.

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.