Indiana Jones 5 půjde do kin v červenci 2019

22. 3. 2016 - 15:19 | Novinky | Adam Homola

Indiana Jones 5 půjde do kin v červenci 2019 zdroj: tisková zpráva

Že se Indiana Jones vrátí, jsme věděli. Nevěděli jsme jen všechno ostatní. Disney teď ale oznámila, že páté dobrodružství nejslavnějšího archeologa přijde do kin 19. července 2019. Hlavní roli si opět střihne Harrison Ford, zatímco za kameru usedne pravděpodobně největší žijící režisér, který má zároveň na svědomí i předchozí čtyři filmy: Steven Spielberg.

Z vracejících se veteránů můžeme jmenovat ještě další dva, producenty Kathleen Kennedy a Franka Marshalla. Disney popisuje pátý film jako „epické“ dobrodružství.

„Indiana Jones je jeden z největších hrdinů filmové historie a my se nemůžeme dočkat, až ho zase v roce 2019 dostaneme na plátna kin. Mít takhle dokonalou kombinaci režiséra, producentů, herce a role je raritou a nemůžeme být už více nadšení, až se na tohle dobrodružství vydáme společně s Harrisonem a Stevenem,“ napsal v tiskové zprávě Alan Horn, předseda The Walt Disney Studios.

Tolik k oficiálně potvrzeným zprávám. Hollywood Reporter pak na základě svých zdrojů tvrdí, že scénář bude psát David Koepp. Tedy scénárista například Jurského Parku, Spider-Mana, Mission: Impossible, nebo War of the Worlds. Bohužel do jeho repertoáru spadá také Mortdecai, Andělé a démoni, Jack Ryan a samozřejmě Indiana Jones a království křišťálové lebky.

Nejlepší scénáristická léta Koeppa jsou očividně za ním a nezbývá než doufat, že si při psaní pátého Indyho vybere světlejší chvilku. Což by teoreticky mohl, protože fanoušky vlažně přijatý čtvrtý díl vycházel z příběhu od George Lucase, který se na pětce podle zatím dostupných informací podílet nebude.

Stejně je ale potřeba se ptát jak bude scénář vypadat, vzhledem k věku Harrisona Forda. Tomu bude v době premiéry 77 let a tak je logické, že příliš mnoho akčních scén ve filmu s Fordem asi nebude. Většímu zapojení dvojníků, kaskadérů a počítačových triků se asi nevyhneme. Obzvlášť poté, co Ford nedávno prošel pádem letadla a při natáčení Star Wars: Síla se probouzí si zlomil nohu.

Tím pádem se nabízí i otázka nového hereckého talentu. Je spíše méně pravděpodobné, že by v Indiana Jones 5 nebyl po boku Harrisona Forda někdo mladší, kdo by mu buď asistoval, nebo by rovnou převzal většinu akce na sebe. Bylo by navíc bláhové se domnívat, že Disney koupilo značku Indiana Jones jen kvůli jednomu filmu a hlavouni studia si jsou vědomi, že Ford nebude moct hrát známého archeologa a dobrodruha dalších deset let. Minimálně ne tak, aby utáhnul dobrodružný akční film.

O dalších hercích jsme zatím neslyšeli ani slovo, ale internetem krátce po koupení značky v roce 2013 kolovaly nepotvrzené zvěsti o Bradley Cooperovi a Chrisu Prattovi. Jeden z nich se prý měl ikonické role ujmout, ale jak teď víme, v pátém díle bude hlavním hrdinou pořád Ford. Což nevylučuje, že by se nemohl po jeho boku objevit třeba právě Chris Pratt, se kterým už má Spielberg zkušenosti a minimálně v Jurském Světě si ho moc pochvaloval.

Z čistě teoretické roviny nemůžeme vyloučit ani účast Shii LaBeoufa. Ten si ve čtvrtém díle zahrál Jonesova syna a nástupce a ve filmu bylo několikrát silně naznačeno, že by mohl štafetu převzít právě LaBeouf. Což o to, Shia je dobrý herec a na nového Indyho by čistě po herecké stránce určitě měl. Problémem jsou ale jeho eskapády mimo kameru, kdy jedna kontroverze střídá druhou a herec se ani nebojí kritizovat své kolegy či vlastní filmy. Těžko si představit, že by Disney chtěla postavit takhle známou, nákladnou a potenciálně velmi výdělečnou značku na takhle nepředvídatelném a kontroverzním herci.

Tak jako tak by bylo téměř šokující, kdybychom v červnu 2019 nedostali minimálně nějaký silný náznak budoucího hrdiny. Změna nositele klobouku a biče bude stejně dříve či později nevyhnutelná. Ani Sean Connery nemohl hrát Bonda věčně.

Harrison Ford nicméně na roli Jonese podle sebe a Spielberga má. Je vlastně docela zábavné sledovat, jak se 73 letý Ford snaží na stará kolena vrátit ke svým nejznámějším rolím. Minulý rok si zopakoval roli Hana Sola ve Star Wars: Síla se probouzí a ještě před Jonesem ho uvidíme v kůži Ricka Deckarda v novém Blade Runnerovi. Pátý Indy by tak mohl být hezkou symbolickou tečkou za bohatou kariérou někoho, kdo se do filmů ze začátku nijak zvlášť nehrnul.

Zdroje: The Hollywood Reporter

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.