Hrané filmy 2. mezinár. festivalu leteckých filmů

24. 1. 2008 - 16:13 | Téma | red

Hrané filmy 2. mezinár. festivalu leteckých filmů zdroj: tisková zpráva

Letecké souboje i romantika...

Program festivalu:

Village Cinemas Anděl - Sál číslo 1

Village Cinemas Anděl - Sál číslo 2

Village Cinemas Anděl - Sál číslo 8

Příliš vzdálený most Příliš vzdálený most (A Bridge Too Far)
Historický válečný velkofilm režiséra Richarda Attenborougha vznikl podle románu Cornelia Ryana. Vypráví o operaci Market-Garden, jejímž cílem bylo uspíšit konec 2. světové války v Evropě vysazením parašutistů do týlu nepřítele. Hlavní dobrodružství filmu se odehrává v Holandsku. Herecké obsazení je opravdu maximalistické: Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Edward Fox, Elliott Gould, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Hardy Krüger, Ryan O'Neal, Laurence Olivier, Robert Redford, Maximilian Schell, Liv Ullmann. Použity i záběry z dobových týdeníků a dokumentů. Kamera: Geoffrey Unsworth. Americko-britská koprodukce. Širokoúhlý, barevný, 176 minut.

Mosty v Toko-Ri (Bridges at Toko-Ri)
Příběh stíhacího pilota amerického námořnictva z korejské války, natočený Američany v roce 1955 (režie Mark Robson). Ani herecké hvězdy William Holden, Grace Kellyová, Fredric March či Mickey Rooney nemohli z propagandistického amerického snímku vykřesat více, než čím je - totiž oslavou válečného heroismu, okořeněného milostným motivem. Barevný, 102 minuty.

The Malta Story Příběh z Malty (The Malta Story)
Ostrov Malta představoval za 2. světové války jedno ze strategicky nejdůležitějších míst a Britové se v roce 1942 rozhodli pro vojenský zásah. Alec Guinness jako plukovník letectva Peter Ross, dále hrají Jack Hawkins, Anthony Steel, v malé roli např. Gordon Jackson. Typický válečný film britské produkce z roku 1953. Černobílý, 97 minut.

Posádka v ohrožení (Ekipaž)
Katastrofický ruský film z prostředí letecké společnosti Aeroflot vznikl v roce 1979 jako "pádná odpověď" na mezinárodní úspěch filmů typu Letiště. Režie: Alexander Mitta. Barevný, 144 min.

Příběh opravdového člověka (Pověsť o nastojaščejem čelověke)
Oslavný film o legendárním sovětském stíhači A. Meresjevovi byl natočen v roce 1948 a je poplatný tehdejšímu "hvězdnému" systému SSSR. V hlavní roli zaujme Pavel Kadočnikov. Černobílý, 89 minut.

Správná posádka (Right Stuff)
Hraná kronika amerického vesmírného programu od jeho počátků. Film vznikl v roce 1983 v režii Philipa Kaufmana s dobrým hereckým obsazením (Sam Shepard jako Chuck Yeager, Scott Glenn jako Alan B. Shepard, Ed Harris coby John H. Glenn, Dennis Quaid jako L. G. Cooper atd. Dokument to ovšem není... Barevný, formát 1 : 1,85, 193 minuty.

As White as in Snow Bílá jako sníh (Sa vit som en snö/As White as in Snow)
Švédsko-dánský film významného švédského režiséra Jana Troella z roku 2001 je hraným příběhem první švédské letkyně Elsy Anderssonové (hraje ji Amanda Oomsová). Mezi historické reálie filmem zachycené patří i repliky dobových letadel. Barevný, 154 minuty (celovečerní verze tv minisérie).

Twelve O´clock High
Brigádní generál Frank Savage (Gregory Peck) je nucen ujmout se velení "problémové" 918. skupiny bombardovacího letectva. Nastolí pořádek a i na hrdinství dojde. Klasický válečný snímek režiséra Henryho Kinga z roku 1949 zachycujíce jednu z fází letecké války mezi nacistickým Německem a jeho protivníky. Příběh byl později znovu natočeno jako tv seriál (v letech 1964-1967). Černobílý, 132 minuty.

Vysoká modrá zeď
Ideologická československá agitka z roku 1973 popisuje prostředí stíhačů československého letectva na počátku 50. let. Film byl natočen na širokoúhlý formát a zvětšen rovněž do formátu 70mm filmu. Mimořádně banální příběh, letecké záběry tvoří jen méně podstatnou část filmu. Širokoúhlý, barevný, 91 minuta.

Křídla (Wings)
První film tohoto jména, natočený v USA jako němý v roce 1927. Milostný příběh na pozadí americké účasti v leteckých bojích první světové války. Za pozornost stojí především skutečné válečné letouny v řadě záběrů. Jako kadet White se zde objevuje v menší roli Gary Cooper. Režie: William A. Wellman (např. The Iron Curtain či další letecký film Island in the Sky s Johnem Waynem). Černobílý, 139 minut.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.