Grimsby - recenze praštěné komedie s "Boratem"

7. 3. 2016 - 11:40 | Recenze | František Fuka

Grimsby - recenze praštěné komedie s "Boratem" zdroj: tisková zpráva

Sebastian Butcher (Mark Strong) je elitní tajný agent MI6 s povolením zabíjet (v podstatě James Bond). Od dětství se nesetkal se svým bratrem Nobbym Butcherem (Sacha Baron Cohen), což je dementní fotbalový hooligan s 11 dětmi a tlustou přítelkyní, žijící v britském přímořském městečku Grimsby (něco jako naše Ostrava!!!, ale ještě víc incestu).

Nobby svého bratra konečně po 28 letech vypátrá v Londýně, ale zrovna ve chvíli, kdy řeší nějaké velmi složité spiknutí (a sám "pomůže" tomu, že se to spiknutí ještě zkomplikuje). Takže se oba bratři vydávají na cestu kolem světa, aby očistili své jméno, odhalili pravé padouchy a přežili to, že jim jdou úplně všichni po krku.

Komedie Grimsby je čistě hraný film podle scénáře (nekoná se tedy žádné "napalování skutečných lidí" jako v Boratovi nebo Brunovi). Film ale nerežíroval Larry Charles, jako většinu Cohenových předchozích, nýbrž Louis Letterier (první dva Kurýři, Podfukáři, remake Souboje titánů), což je dost zajímavá volba, protože nemá téměř žádné zkušenosti s (chtěným) filmovým humorem.

Následkem této volby je Grimsby překvapivě slušnou akční podívanou. Tedy, přesněji řečeno, "hyper mega motherfucking akční podívanou na speedu", při které vám budou ze zvuku přecházet oči, ze střihu uši, a pochopíte, proč se většina akčních filmů netočí z pohledu hlavního hrdiny (protože by se diváci brzy pozvraceli). Nedá se říct, že by šlo o nějak výrazně kvalitní akční scény, ale nudit se při nich rozhodně nebudete.

Zajímavější je podívat se na komediání scény, které se nesou (scenáristicky) třeba ve stylu Diktátora, ovšem jsou natočeny povětšinou tak kulometně, že nemáte čas si je vychutnat - což je u komedie značně výjimečný jev. U Diktátora jsem psal, že jeho humor má velmi rychlé tempo a že je to dobře. V Grimsbym má humor ještě rychlejší tempo a není to dobře. Často chybí chvíle na to, abychom si vtip vychutnali. Jako kdyby si režisér uvědomoval "OK, tenhle vtip není nic moc, tak na něj radši hned zapomeňte, ten další, za 5 vteřin, bude mnohem lepší!"

Kromě toho se scenáristé (včetně Cohena) snažili přitlačit na nechutnost ještě více, než jeho předchozích komediích! Takže pokud vám nestačil nahý zápas v Boratovi nebo gay sex v Brunovi, můžete se v Grimsbym (nebo spíš "v Grimsby"?) těšit nejen na AIDS a Donalda Trumpa, ale také na detailní záběry varlat Marka Stronga, chlupatého rozkroku Gabourey Sidibeové nebo zvířecí scénu, o které vám nemohu nic říct.

Rozhodně tím vším nechci naznačovat, že Grimsby je špatný film jen proto, že v něm jsou nechutnosti. Kdepak. Mnohokrát jsem se při filmu od srdce zasmál. Ale nemohlo mi uniknout, o kolik hůře funguje oproti předchozím Cohenovým podívaným. Zápletka je samozřejmě zhola nesmyslná, naprostá většina herců je totálně nevyužitá (včetně Penelope Cruzové, Rebel Wilsonové nebo Isly Fisherové) a Cohen se Strongem se sice velmi snaží, ale v Letterierově režii nedokáží celý film slušně utáhnout (i když má bez závěrečných titulků necelých 80 minut).

Znovu opakuji: Mockrát jsem se při tomhle filmu zasmál. Ale mockrát jsem si taky říkal: "Je tohle možné? Fakt se Mark Strong propůjčil k tomuhle? To je teda frajer!" A to asi není ta hlavní věc, která by se mi při filmu měla honit hlavou...

Váš vztah k tomuhle filmu bude asi hodně záviset na tom, jaký vztah máte třeba k filmům Meet The Feebles nebo Freddy Got Fingered. Já poměrně kladný. Pokud jste jimi zhnuseni (jako velká část populace), Grimsby není komedie pro vás.

P.S: Jde o britský film, který je v USA a některých jiných teritoriích uváděn pod názvem "The Brothers Grimsby", což má asi z nějakého divného hollywoodského důvodu připomínat "Bratry Grimmovy".

Hodnocení: 80%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.