Filmový hrob: osudy mnoha představitelů Hvězdných válek skončily hereckou smrtí

14. 12. 2015 - 20:41 | Téma | Ladislav Loukota

Filmový hrob: osudy mnoha představitelů Hvězdných válek skončily hereckou smrtí zdroj: tisková zpráva

Snad jen málokdo od nejnovějšího dílu Hvězdných válek očekává kasovní nebo kritický neúspěch. Síla se probouzí má nastartovat novou trilogii, ale i pomoct vdechnout životu antalogii dalších filmů z předaleké galaxie. Ne vždy byl však sukces Hvězdných válek pro všechny dobrou zprávou. Minimálně řada herců z původní trilogie i prequelů totiž popularitě navzdory skončila kariérně na bodu mrazu. Výjimečně se filmy podepsaly i nad tragickým osudem jejich životů. V předvečer premiéry sedmého filmu z Hvězdných válek je tak dobré si na jejich příběhy po konci Hvězdných válek připomenout, že očekávání mají mnohdy velmi ironická zakončení. 

Mark Hamill
Představitel Luka Skywalkera měl po konci původní trilogie asi nejtěžší práci - u diváků byl znám prakticky výhradně jenom pro tuto roli. Příliš pomalá snaha o vymezení se vůči Hvězdným válkám, kombinovaná se snahou vytřískat zbytky slávy ještě několik let po Návratu Jediho, jej proto odsoudily do relativní obskurdity. Hamill sice natočil ještě pár filmů a dílů seriálů, hvězdná dráha byla však ta tam. Z konce kariéry jej však vykoupila až role hlavní postavy v filmečky doprovázené videohře Wing Commander (1994). Od počátku 90. let našel díky svému hlasu v dabování svůj druhý domov. Nejznámější je pro hlas Jokera v animácích DC Comics, započaté rokem 1992, jinak jej však mohli slyšet hráči střílečky Soldier of Fortune, adventury Full Throttle i audioknihy World War Z.

Mark-Hamill-012 zdroj: tisková zpráva

Harrison Ford
Naproti tomu Ford měl nápadně více moudrosti. Vedle nemalé dávky univerzálního charismatu mu nepochybně pomohlo i obsazení do role Indiana Jonese, které nastalo rok po premiéře Impérium vrací úder, stejně jako další diametrálně odlišné účinkování v Blade Runnerovi. Ford se zkrátka neštítil zcela odhodit Hvězdné války ve prospěch jiných poloh. Ironickým příkladem tohoto je účinkování v thrilleru 48 hodin v Paříži, kde si jen 4 roky po dobrodruhovi Hanu Solovi z Návratu Jediho zahrál "akčního taťku" vyděšeného z libovolné akční scény. Dodnes patří mezi špičkové herce obsazované občas i do vysokorozpočtových filmů jako Enderova hra nebo Kovbojové a vetřelci.

Harrison Ford zdroj: tisková zpráva

Carrie Fisher
Ještě smutnější konec než Hamill měla však představitelka princezny Leii. Ačkoliv si zahrála ještě několik dalších desítek rolí, skoro všechny byly buď camea nebo nějak čerpaly z jejího období Hvězdných válek. Několik vzácných výjimek (jako Když Harry potkal Sally) její dráhu nezachránilo. Více než špatný agent jí však bylo koulí na noze problematické manželství, které Fisher nahnalo do drogové závislosti. Ironií osudu právě o něm napsala částečně autobiografický román Postcards from the Edge, který v roce 1990 vyšel i ve filmové podobě - v hlavní roli však stanula Meryl Streep. Fisher si sice ze svého osudu vždy uměla udělat humor, například ve třetím Vřískotu hraje herečku, kterou si lidé pletou s Carrie Fisher... To však z nešťasného konce její dráhy nedělá o nic méně sladkobolnou story.

Star Wars actors zdroj: tisková zpráva

Hayden Christensen
Problémy pro hereckou kariéru však neměly jenom herci původní třilogie. Zřejmě největším trnem v patě prequelů byl všem Hayden Christensen, představitel Anakina ve dvou ze tří filmů. Ztvárnit kladného hrdinu, jak se stává záporákem, by však byla náročná poloha pro každého herce. Christensen je možná jenom průměrným hercem, minimálně v Pomstě Sithů, stejně jako předvedl solidní výkon v Probuzení a několika dalších snímcích. Jeho poslední větší rolí byl však Jumper z roku 2008, kde ho zastínil i Jamie Bell.

Star Wars actors zdroj: tisková zpráva

Ewan McGregor
Příkladem z opačného ranku je samozřejmě Ewan McGregor, ten však platil za velmi schopného a slavného herce již před jeho první rolí ve Skryté hrozbě, především pro hlavní roli ve Trainspottingu. McGregor navíc nikdy neměl klíčovou roli - v prvním a třetím filmu prequelovské trilogie je přinejlepším podružným sekundantem jako mnozí jiní úspěšní herci. Mezi počátkem a koncem trilogie rovněž zvládal natáčet jeden film za druhým, od Černý jestřáb sestřelen po Velkou rybu či Moulin Rouge. V posledních letech mu sice, zdá se, trochu dochází dech, možná to však napraví plánovaným pokračováním Trainspottingu.

Star Wars actors zdroj: tisková zpráva

Natalie Portman
Obdobně je na tom i Natalie Portman, té však Hvězdné války přeci jen pomohly dosáhnout globální popularity o poznání znatelněji. Především první dva filmy z ní udělaly víc než jen "tu holku z Leona". Natalie se navíc dlouhodobě snaží prokázat své velké herecké kvality, byť možná nedosahuje na úplný Olymp (viz Černá labuť). Notně odlišné filmy jako V jako vendeta nebo Na dotek natočila už v období okolo premiéry Pomsty Sithů. Traduje se ostatně, že její marginální role ve třetím díle prequelů byla upozadněna právě na její vlastní požadavek.

Natalie Portman zdroj: tisková zpráva

Jake Lloyd
Asi nejbizarnější osud měl ale představitel dětského Anakina Skywalkera ze Skryté hrozby, Jake Lloyd. Po lavině kritiky, kterou si vysloužily především ty infantilnější pasáže Skryté hrozby, shořely Lloydovy herecké ambice na trout - jak uvedl o mnoho let později, film mu zničil dětství a zdevastoval cokoliv pozitivního, co vůči Hvězdným válkám cítil. Lloyd natočil svůj poslední film rok po Skryté hrozbě (nebyl uveden až do roku 2005), příležitostně se zabývá pokusy o dokumentární filmařinu, trpí však schizofrenií, což mu výraznější snahu vystoupit ze svého stínu poněkud komplikuje.

Star Wars actors zdroj: tisková zpráva

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.