Filmové potopy - od 2012 po první katastrofický trhák z roku 1933

28. 3. 2014 - 9:00 | Téma | Ladislav Loukota

Filmové potopy - od 2012 po první katastrofický trhák z roku 1933 zdroj: tisková zpráva

Ačkoliv se od snímku Noe, nového filmu Darrena Aronofskyho (Fontána, Requiem za sen, Černá labuť), vzhledem k režisérově pověsti očekává spíše série polemik nad smyslem náboženství či lidského hříchu, nemalá množina diváků do kin stejnak zamíří především kvůli očekávané potěše ze zfilmované biblické potopy. Pro případ, že by snímek nenaplnil vaše destruktivní pudy, jsme vzpomněli na šestici jiných kinematografických děl, které by mohly posloužit jako vhodné placebo. 

Katastrofických filmů, kde hlavní roli, nebo jednu z hlavních rolí, hraje voda a povdeň, je samozřejmě mnohem více. My jsme vybrali ty, které patří k těm zásadním a možná nejlepším. A uznejte sami, že vynechat 2012 prostě nešlo. Tam bylo vody opravdu nejvíc.

1) 2012

zdroj: YouTube.com

A začneme od konce. Letos pět let starý snímek Rolanda Emmericha (Den nezávislosti) je totiž dost možná absolutním vrcholem v soutěži o nejvelkolepější filmovou povodeň!

Co na tom, že premisa o zmutovaných neutrinech je podobně vrtkavá jako scény, při nichž se postavy namísto křiku snaží o dialogy – ve chvíli, kdy se vlny, zemětřesení nebo detonující supervulkány dostanou ke slovu, film funguje jako ultimativní katastrofické porno.

Možná ještě depresivnější než Emmerichovy orgie v boření digitálních metropolí je však skutečnost, že podle posledních vědeckých zjištění je na Emmerichově scénáři možná fous pravdy – vědci si totiž skutečně myslí, že pod zemskou kůrou se mohou skrývat obrovské zásoby vody, snad ekvivalentním součtu všech světových oceánů...

2) Drtivý dopad

zdroj: YouTube.com

Ačkoliv je Drtivý dopad obecně považován za slabší dílko, z dlouhodobého pohledu realističnosti obstojí o řády lépe než podobný Armageddon. Leč, ze stejného důvodu je rovněž mnohými diváky považován za nudnější film. Přežije-li však publikum realisticky "nudné" tlachání, dočká se na konci filmu solidní třešničky.

Ačkoliv hlavní nemesis Drtivého dopadu byla zbloudila kometa, každý malý školák dnes ví (minimálně od chvíle, kdy poprvé shlédl právě Drtivý dopad či Armageddon), že největším strašákem při dopadu kosmického tělesa na matičku Zemi by zřejmě byly obrovské vlny tsunami.

Právě na ty dojde v závěru filmu, kdy si to úlomek komety nasměruje do pobřeží poblíž Severní Ameriky, aby celému snímku dodal patřičně dramatické zakončení.

3) Božský Evan

zdroj: YouTube.com

Teď si dovolíme menší odbočku, v Božském Evanovi totiž navzdory lijákům na skutečně fortelné scény vodohospodářské katastrofy doopravdy nedojde. Přesto si snímek v tématu k Noe své místo zaslouží, snaží se totiž v moderní době o odvyprávění rámcově podobné zápletky, a to ač vlastně na katastrofální potopu nedojde a závěru to Evan na novodobé arše natře jenom byrokratům ve Washingtonu D.C.…

Jasně, ani volné pokračování Božského Bruce není filmem, který by se slunil na žebříčcích nejlepších snímků všech dob. Vlastně se jedná o vydatné zhoršení i oproti Božskému Brucovi. Pro řadu diváků však bude tenhle komediálně-náboženský výplod (vedle Bible, ale kdo ostatně četl ji?) zřejmě tím nejlepším srovnávacím bodem s Noem.

Na příští rok je mimochodem naplánováno zatím nejasné pokračování původního Božského Bruce. Třesme se, který biblický mýtus dojde znásilnění tentokrát.

4) The Rains Came

rains came zdroj: tisková zpráva

Popojedeme k solidnějším zástupcům filmového průmyslu, konkrétněji k dramatu The Rains Came z roku 1939. Vznikl za 2,5 milionu dolarů na motivy románu Louise Bromfielda a pojednává o povodních v indickém státu Ranchipur.
Na počátku se zdá, že se jedná o tradiční romantické drama o dobrodružné dámě zaplétající se s místními gentlemany – pak ovšem zasáhnou monzunové deště, následované zemětřesením, protrženou přehradou a fatální epidemií...

Americký film, který šel do kin mimochodem 12 dnů po vyhlášení druhé světové války, byl nominován na celkem šest Oscarů, jako obvyklý zástupce katastrofálního žánru však zúročil jenom technické kategorie ve zvuku a zvláštních efektech. O 16 let později se navíc dočkal remaku.

5) Povodeň

zdroj: YouTube.com

Skoro přesně rok po největší české povodni, v létě 1998, naše kina zasáhl poněkud nešťastně pojmenovaný snímek Povodeň.
Na svém půdorysu jde o kriminálku o loupeži v zavodněné bance podobně zavodněného amerického maloměsta. Proti sobě ostatně stojí Morgan Freeman jako zloduch a Christian Slater jako policista. Povodeň však formulku akční kriminálky oživila o fatální záplavy, které dají průchod kriminální aktivitě.

Ve většině ohledů průměrný žánrový kus zůstává dodnes koukatelným snímkem právě pro ojedinělý koncept akčního filmu na pozadí živelné katastrofy. Nutno podotknout, že i přes průměrné přijetí se mu to daří výrazně lépe než třebas nedávné podobně kočkopsím Pom(p)ejím 3D.

6) Deluge

deluge6 zdroj: tisková zpráva

Epickými scénami jsme začali a také jimi skončíme. Deluge byl dost možná první katastrofický snímek všech dob – znázorňoval totiž katastrofální zemětřesení v New Yorku a z jeho estetiky do budoucna čerpal například i Emmerichův klimatický Den poté (povšimněte si podobného záběru nárazu vlny do Sochy svobody).

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.