Film Zemský ráj to napohled bodoval na festivalu v Rusku

27. 6. 2010 - 16:00 | Téma | red

Film Zemský ráj to napohled bodoval na festivalu v Rusku zdroj: tisková zpráva

Dvě ocenění dnes získala na 32. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě mrazivá komedie Zemský ráj to na pohled režisérky Ireny Pavláskové. Snímek, přijatý do hlavní soutěže, v níž jako předseda poroty zasedl francouzský režisér a producent Luc Besson, zabodoval cenou za herecký výkon pro českou herečku Vilmu Cibulkovou. Film obdržel i cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI).

Hlavní ocenění moskevského festivalu, zlatý Svatý Georgij, patří snímku Bratr venezuelského režiséra Marcela Rasquina popisujícímu osudy dvou bratrů - hráčů fotbalu a jejich konfrontaci s realitou každodenního života.

Partnerem Cibulkové při přebírání ceny za nejlepší herecký výkon byl v mužské kategorii albánský herec Nik Xhelilaj, jenž porotu zaujal v německo-albánském snímku Albánec režiséra Johannese Nabera o osudech albánského mladíka v Německu. O obou hereckých cenách podle agentury ITAR-TASS porota rozhodla jednomyslně.

"Kdyby mi někdo před patnácti dvaceti lety řekl, že budu hrát ve filmu o sovětské okupaci mé vlastní země a že získám ocenění na moskevském filmovém festivalu, nevěřila bych", citovala ITAR-TASS Cibulkovou při přebírání ceny ve velkém sále předního moskevského kina Puškinskij.

"Mám dva pěkné pocity. Jeden pramení z toho, že to byl můj první takhle velký a významný festival. Nesmírně mě potěšilo i to, jak naše dost ožehavé téma přijalo mezinárodní i ruské publikum. Příběh filmu se totiž týká našich společných neslavných dějin - ruské invaze v srpnu 1968. Přesto tento příběh vzbudil u diváků velký zájem," řekla Cibulková telefonicky ČTK.

Zatímco před týdnem byla v Moskvě i s režisérkou Pavláskovou, kdy se zúčastnily mezinárodní tiskové konference a pak i oficiálního uvedení filmu ve zcela zaplněném sále pro 1500 diváků, nyní musela pro obě ocenění dojet sama. Režisérka je totiž pracovně zaneprázdněna; právě v České televizi dokončuje střih svého trojdílného televizního projektu s názvem Bludičky.

Zemsky ráj to napohled

Příjemné dojmy Vilmě Cibulkové kazil jen způsob, jakým se česká kinematografie na této mezinárodní přehlídce kategorie "A" prezentovala. "Oproti jiným snímkům v soutěži jsme byli dost zanedbáni," soudí herečka. Obě ceny pro film Zemský ráj to napohled jsou podle ní i oceněním všech, kteří se na tomto snímku podíleli.

Irena Pavlásková natočila svůj snímek podle scénáře Terezy Boučkové pojednávajícího o osudech disidentů a signatářů Charty 77. Vznikl v produkci společnosti Cineart TV Prague v koprodukci s I/O Post a Českou televizí. Hlavní role v něm vedle Cibulkové ztvárnili Tereza Voříšková, Dana Marková, Miroslav Etzler, Ondřej Vetchý a Jiří Dvořák.

V českých kinech měl snímek premiéru loni v listopadu. Hlavní dějovou linku tvoří příběh matky dvou dospívajících dcer a jejich postupně přicházejících a odcházejících "tatínků". Zatímco někteří z nich se jako disidenti snaží zvrátit kolo alespoň českých dějin, matka s dcerami vzdorují výsledkům a následkům, které tyto jejich pokusy u komunistického režimu vyvolávají.

Boučková, která je dcerou spisovatele Pavla Kohouta, se ve scénáři inspirovala tím, co sama v této době prožila. Uznává, že si do příběhu divák určitě konkrétní osoby dosadí - včetně dramatika a pozdějšího prezidenta Václava Havla.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.