Ex Machina - recenze vydařeného sci-fi

22. 4. 2015 - 21:00 | Recenze | František Fuka

Ex Machina - recenze vydařeného sci-fi zdroj: tisková zpráva

Mladý Caleb (Domhnall Gleeson) je geniální programátor v nadnárodní internetové megaspolečnosti a vyhraje hlavní cenu v zaměstnanecké loterii: Může strávit týden se zakladatelem společnosti, supergeniálním megamiliardářem Nathanem (Oscar Isaac) v jeho megapohádkovém sídle někde v islandské divočině (které vypadá skutečně fantasticky a chtěl bych tam strávit libovolnou dobu).

Záhy vyjde najevo, že Caleb zde bude mít velmi delikátní a velmi tajný úkol: Nathan zde totiž sestrojil umělou inteligenci s tělem krásného děvčete Avy (Alicia Vikanderová) a Caleb má za úkol provést její "audit" a posoudit, zda jde o skutečnou A.I. nebo jen o lepšího předprogramovaného Tamagočiho.

A protože není Caleb hloupý, začne brzy zjišťovat, že tady něco neklape...

Film Ex Machina má chytrý scénář. Velmi chytrý scénář. Plný takových těch drobností, kdy něco v rámci děje nedává smysl (například definice "Turingova testu") a o chvíli později některá z postav upozorní na to, že to nedává smysl, a logicky se to vysvětlí. Nebo že někdo něco řekně, mě napadne, že je to blbost, které by se dala rozporovat, načež druhá postava tu blbost přesně takto rozporuje.

Jak by ne, když film napsal a režíroval Alex Garland, který napsal 28 dní poté, Sunshine nebo Dredda. Jde o jeho režijní debut, ale rozhodně není špatným režisérem a dokáže z mála vytěžit maximum.

zdroj: Archiv

Trochu problém je ale v tom, že to maximum těží z opravdu malého mála. Problém není v dialozích nebo jednotlivých scénách. Problém je v základním námětu.

Naprostou většinu filmu totiž sledujeme, jak si dva lidé a jedna A.I. povídají ve čtyřech malých místnostech v jednom domě. Pokud se na chvíli podíváme ven, mezi vegetaci a vodopády, je to svátek (nebo flashback nebo sen).

Přesto, že se snaží Garland to vše filmově ozvláštnit (zajímavé futuristické kulisy, "průhledná" Ava, atmosférická hudba), obávám se, že to nestačí. I když se všichni tři herci obrovsky snaží a i když scénář rozhodně není debilní, celá zápletka je... Jak to formulovat... Nedá se říct, že je zrovna "předvídatelná", ale neskýtá dost překvapení a zvratů na to, aby film zůstal v takto komorní konverzační podobě zajímavý po celou svou délku (hodinu a tři čtvrtě). Pro srovnání zmíním třeba filmy Telefonní budka nebo Moon, kterým se to povedlo znatelně lépe.

Ale pokud máte náladu na inteligentní televizní inscenaci, dělající čest odkazu Stanisława Lema nebo Isaaca Asimova, Ex Machina je film pro vás.

P.S: Jistě vás také potěší, že film obsahuje překvapivě velké množství vydařených dámských fullfrontalů (masitých, ne plechových).

Hodnocení: 80 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.