Elizabethtown

14. 12. 2006 - 8:34 | Téma | red

Elizabethtown zdroj: tisková zpráva

Režisér Cameron Crowe se snímkem Elizabethtown vrací ke svému oblíbenému žánru – komediální romanci

Režisér Cameron Crowe se snímkem Elizabethtown vrací ke svému oblíbenému žánru – komediální romanci.

Mladý návrhář obuvi Drew Baylor (Orlando Bloom) žil jen prací. Jenže to bývalo. O práci přišel, když svou chybou připravil zaměstnavatele o 972 milionů dolarů. Hodlá si vzít co nejdřív život, než bude mít z ostudy kabát před celou Amerikou. Avšak zazvoní telefon: Drewův otec právě zemřel a nová hlava rodiny musí vypravit pohřeb. Sebevražda se odkládá, Drew usedá do letadla a letí do Elizabethtownu, otcova rodného městečka v Kentucky. Kde jinde by měl mladík, který kvůli práci zanedbal partnerské vztahy i vlastní rodinu, najít nový životní cíl, ne-li u kořenů rodových tradic? Obzvláště když mu v hledání pomůže vždy skvěle naladěná a usměvavá letuška Claire (Kirsten Dunstová).

Nejnovější snímek Camerona Crowea rozhodně ambicemi nešetří. Crowe do něj dokázal vpašovat množství motivů, jež by jiným vystačilo hned na několik žánrových filmů. Co se rozjíždí jako satirická kritika přehnané touhy po úspěchu a citového vyprahnutí, brzy přesedlá do intimnějších poloh romantické komedie à la Frank Capra a vrcholí jako road-movie, když se hlavní hrdina loučí s minulostí a vstupuje do nové budoucnosti. Těžiště snímku však leží v caprovské romanci, jejíž hrdinou je zkrachovalý mladý muž uvažující o sebevraždě. Téma si Crowe vypůjčil například z klasického Caprova snímku Život je krásný (1946). Obdobný námět rozvíjí i nedávná britská romance Ach ty ženy! (2003) s Colinem Firthem. Kouzlo filmů Camerona Crowea ale nikdy nespočívalo v tematické a dějové originalitě. Crowe vaří své snímky (Jerry Maguire, Řekni cokoliv…, Na pokraji slávy) ze stejných ingrediencí jako ostatní tvůrci, jeho filmy však vyniknou – a Elizabethtown není výjimkou – specifickým espritem. Vedlejší figury jsou u Crowea jaksi životnější a dialogy uvěřitelnější než u jiných autorů.

Úspěch každé romance závisí na míře charisma ústřední dvojice. V tom leží jedno z hlavních úskalí Elizabethtownu. Hereckou hvězdou je tu Kirsten Dunstová jako optimistická, lehce bláznivá, avšak přátelská letuška Claire. Jak snadné je podlehnout představě, že právě ona je dívkou vašich snů. Vždy, když se na plátně objeví, dovede svým živelným, diblíkovským projevem plátno přímo rozzářit. Rozdíl v hereckých kvalitách obou protagonistů je však značný. Orlando Bloom není odevzdaným, trápícím se mladíkem, je jen mdlý a nevýrazný. Těžko mu uvěřit životní krizi, kterou Drew prochází. Za nepřesvědčivost postavy však nese vinu i Crowe a jeho scénář. Drewova cesta z krize je totiž nalinkována neuvěřitelně přímočaře. V Elizabethtownu je ze všech stran obklopen lehce podivínskými, avšak milými a zemitými lidičkami, vedle nichž Drewova matka (Susan Sarandonová) a sestra (Judy Greerová) vypadají jako členky hrobnické rodinky ze seriálu Odpočívej v pokoji. Korunu všem radujícím se postavičkám nasazuje Dunstová v roli okouzlující Claire. Kdo by potom mohl nenajít nový životní elán?

Vedle tematické neujasněnosti a scenáristické nenápaditosti škodí Elizabethtownu též nevyváženost jednotlivých scén. Film nabízí spoustu zapomenutelných minut, ale také několik výjimečných scén. Pracuje s divákovými emocemi, nadchne, pobaví. K nejlepším momentům patří celonoční telefonní rozhovor hlavních hrdinů. Vrcholí jedním z nejpůvabnějších setkání mladé dvojice, které je vlastně celkem uvěřitelné, a přesto tak romantické. Právě rozpor mezi celistvostí snímku a působivostí některých scén rozděluje filmovou kritiku na dva tábory. Vzniklo už mnoho lepších romancí i příběhů o pádu z velkých výšin, mnohé z nich však nedokázaly nabídnout tak emotivní zážitek jako právě Elizabethtown.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.