Dva dny, jedna noc - francouzské drama o tom, jak nepřijít o práci

9. 12. 2014 - 22:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Dva dny, jedna noc - francouzské drama o tom, jak nepřijít o práci zdroj: tisková zpráva

Za letošní nejdepresivnějí film vyhlašují snímek, v němž se jedna mladá a sympatická žena musí nechutně ponížit, aby nepřišla o práci. Dva dny, jedna noc jsou filmem, v němž na straně diváků i hlavní představitelky Sandry půjde opravdu o velké emoce.

Ať si každý říká, co chce, ale pokud jsme zaměstnáni, pak nám riziko propuštění prostě hrozí. Čím horší je naše postavení, tím více s námi mohou zaměstnavatelé mávat, vysmívat se nám a dělat si s našimi životy, co se jim zamane. Dva dny, jedna noc jsou vlastně hodně levicovým filmem, který onu beznadějnost v celé své nahotě prsknou do obličeje všem, co se zrovna na výtvor francouzských filmařů Dardenneových dívají.

Dva dny zdroj: tisková zpráva

Sandra (Marion Cotillard) je mladou belgickou matkou, která si prošla obdobím depresí. Strávila tak prostě a jednoduše nějaký čas v pracovní neschopnosti. A vedení firmy (solární elektrárny) jasně dalo dotyčné najevo, že takové lidi nechtějí. Ta absurdita je zoufalá a vy víte, že se takové věci dějí. A že s nimi mnohdy nejde nic udělat. Tady se však rozhodne, že Sandra dostane ještě šanci. 

Onu šanci však představuje alibismus vedení. Rozhodnutí nechávají na ostatních. Pokud se postaví za Sandru, zůstává v týmu. Ovšem budou si muset nechat ujít roční bonus ve výši 1000 Eur. Pokud dají kolegové palec dolů, Sandra skončí na dlažbě, ale tisícovka jim zůstane v kapsách.

Připadá vám to směšné? Groteskní? 

Dva dny zdroj: tisková zpráva

Já nebyl schopen sledovat film, jen jsem beznadějně celou dobu dumal nad tím, že tohle je úplně normální. Že se to děje. Někoho vyhodit není špatné, ale postavit ostatní do role spolukatů je ubohost. 

Cotillard hraje opět výborně. Její bezvýchodnost se promítá do jejích očí, pohybů. Současně však zahrála ženskou, která nechce hodit ručník do ringu a svěřený čas hodlá využít k přesvědčení ostatních.

Všechny mizérie současného světa najdete v devadesáti minutách tohoto filmu. 

Hodnocení: 80 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.