Do kin míří český film DŮM s Miroslavem Krobotem v hlavní roli

30. 8. 2011 - 8:50 | Téma | red

Do kin míří český film DŮM s Miroslavem Krobotem v hlavní roli zdroj: tisková zpráva

Již 20. října letošního roku se v českých kinech premiérově představí mezinárodně mnohonásobně oceněný snímek režisérky Zuzany Liové – drama DŮM. Scénář filmu získal už v roce 2007 na MFF Cannes prestižní cenu Krysztofa Kieslowského za nejlepší středoevropský scénář. Produkce snímku se před dvěma lety ujali Viktor Tauš a Michal Kollár, tvůrci filmu Sněženky a machři po 25 letech a Poslední plavky. Vedle excelujícího Miroslava Krobota v hlavní roli se ve filmu objeví Taťjana Medvecká, Ester Geislerová a Judit Bárdos, pro kterou se DŮM stal filmovým debutem.

DŮM je příběh o tom, že v životě často chceme dávat dary z lásky a nejsme si přitom schopni uvědomit a připustit možné následky svých činů. To pak může vést k rodinným tragediím a generačním střetům,“ uvedla režisérka a scénáristka filmu, Zuzana Liová. „Podstatným rysem filmu je, že herci v něm vlastně ani nehrají, ale spíše existují, což je pro tento snímek naprosto nezbytné. To bylo nakonec i jedno důležitých kritérií při výběru hereckého obsazení,“ dodala k filmu Zuzana Liová.

Miroslav Krobot a Táňa Medvecká ve filmu Dům

DŮM je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě. Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět.

Miroslav Krobot a Judit Bárdos ve filmu Dům

Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým jí do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat…

Miroslav Krobot ve filmu Dům zdroj: tisková zpráva

DŮM byl uveden ve světové premiéře na Mezinárodním festivalu Berlinale 2011, v sekci Fórum, která je věnována mladým talentům. Od té doby film prošel řadou dalších mezinárodních festivalů a stal se na nich nejvíce oceňovaným českým filmem posledních let.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.