Do amerického filmového archivu přibyl Drsný Harry a Matrix

24. 12. 2012 - 11:45 | Téma | Michal Burkoň

Do amerického filmového archivu přibyl Drsný Harry a Matrix Matrix | zdroj: tisková zpráva

Policejní drama Clinta Eastwooda Drsný Harry, sci-fi klasika Matrix a nadčasová romantická komedie Snídaně u Tiffanyho jsou mezi 25 filmy, které byly přidány do amerického Národního filmového registru. Informovala o tom agentura AFP.

Americký Národní filmový registr, který je součástí knihovny amerického Kongresu, byl vytvořen v roce 1989 a nyní je v něm zařazeno zhruba 600 filmů od roku 1897 do roku 1999. Každý rok je do něj přidáváno 25 nových přírůstků.

Letos se tak po bok klasických děl, jako je Občan Kane či Casablanca, zařadil například dokumentární film z roku 1984 The Times of Harvey Milk o životě a vraždě prvního otevřeně homosexuálního sanfranciského poslance.

Filmy do registru nejsou vybírány coby "nejlepší" americké snímky všech dob. Má jít spíš o díla trvalého významu pro americkou kulturu, uvedli oficiální činitelé. Mají odrážet to, kým Američané jsou jako lidé a jako národ. Aby mohly být vybrány, musejí být filmy alespoň deset let staré a "kulturně, historicky nebo esteticky významné".

Matrix z roku 1999 je nejmladším přírůstkem, zatímco Drsný Harry z roku 1971 je patrně nejpopulárnějším v rámci většinového vnímání světa. Snídaně u Tiffanyho s Audrey Hepburnovou je z roku 1961 a patří mezi klasické snímky Hollywoodu.

Drsný Harry Clint Eastwood jako Drsný Harry | zdroj: tisková zpráva

Další vybrané filmy patří mezi méně známé. Je mezi nimi například Chaloupka strýčka Toma z roku 1941, v níž vůbec poprvé hrál černošský herec v americkém dlouhometrážním filmu, anebo krátkometrážní dokumentární film One Survivor Remembers z roku 1995 o člověku, který přežil holocaust.

Mezi už zařazené známé filmy patří například Na západní frontě klid z roku 1930, Bezstarostná jízda (1969), Manhattan Woodyho Allena (1979) či Hvězdné války (1977) a Sex, lži a video (1989).

ČLÁNKY O FILMU

Ostrá sedma: tohle jsou nejvíc badass hrdinky popkultury

Ostrá sedma: tohle jsou nejvíc badass hrdinky popkultury

12. 10. 2015 | Téma | Šárka Novotná

Krásky v nesnázích pasivně čekající na pomoc? Ani náhodou! Tyhle holky se o sebe umí postarat samy. A ještě si omotat miliony fanoušků kolem prstů jako bonus k tomu. Připomeňte si ty nejdrsnější hrdinky filmového světa.
Jupiter vychází - vrátí se Wachowští na vrchol, nebo nastane definitivní konec?

Jupiter vychází - vrátí se Wachowští na vrchol, nebo nastane definitivní konec?

5. 2. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Sourozenci Wachowští se to světa kinematografie navždy zapsali svým revolučním filmem Matrix (1999), který na více než celou další dekádu proměnil podobu filmových triků i filmové akce jako takové. O to paradoxnější je jejich spíše neúspěšná kariéra po konci trilogie Matrix. Zlomí své prokletí s nynějším filmem Jupiter vychází, nebo půjde jenom o další dílek skládačky jejich konce? 
Pět nejlepších filmů Keanu Reevese

Pět nejlepších filmů Keanu Reevese

14. 10. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

John Wick je zabijákem na odpočinku, kterému partička zlodějíčku vykrade dům a zabije psa. Wick se vydává na vražednou misi, která může dopadnout všelijak. Johna Wicka totiž hraje Keanu Reeves. Pro tohoto dobrého a známého herce může stejnojmenný film znamenat jen dvě věci. Buď to bude definitivní pád mezi béčkovou komunitu, nebo půjde o solidní žánrový návrat. Film dorazí do kin až za týden, pojďme si dát nášup těch nejlepších Reevesových snímků.
Deset nejslavnějších umělých inteligencí ve filmu

Deset nejslavnějších umělých inteligencí ve filmu

26. 3. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Hodné, zlé či komické – i takové jsou myslící stroje filmu. Kinematografie umělé inteligence miluje minimálně tak intenzivně jako upíry nebo mafiány, důkazem je ostatně přehlídka fiktivních digitálních entit, které za svou stoletou historii vyplodila. K premiéře filmu Ona, v níž se hipsterský Joaquim Phoenix zamiluje do operačního systému s hlasem Scarlett Johansson, jsme připomněli desítku největších mohykánů z jedniček a nul. 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.