Divočina - recenze nového filmu s Reese Witherspoonovou v hlavní roli

25. 2. 2015 - 21:17 | Recenze | František Fuka

Divočina - recenze nového filmu s Reese Witherspoonovou v hlavní roli zdroj: tisková zpráva

26letá Cheryl (Reese Witherspoonová) na tom není nejlépe. Je rozvedená, ještě nedávno jela na heroinu, nemá domov a stýská se jí po matce, kterou zabila rakovina.

Proto se rozhodne všechny své problémy řešit jediným logickým způsobem: Tím, že pěšky projde 1100 mil (1770 km) po Pacific Crest Trail (anižby měla jakékoliv zkušenosti s horskými tůrami nebo tábořením). Přežije to, trvá jí to asi 3 měsíce a vyřeší se tím všechny její problémy...

Divočina zdroj: tisková zpráva

Především se musím zastavit u skutečnostu, že Reese Witherspoonová ve svých 37 letech hrála děvče staré 26 let a mladší (mnoho flashbacků). Witherspoonová rozhodně pořád vypadá dobře, ale v žádném případě nevypadá na 26 let (natož na 20, nebo kolik jí má být v tom flashbacku). Výsledkem jsou dost divné scény, ve kterých se zralá žena chová jako mírně střelený a zmatený mladý diblík, hledající smysl života. Witherspoonová se hrozně snaží (milovala knižní předlohu a film si produkovala), ale prostě nevypadá jako 26letá, a to ani zdaleka. Vzhledem k tomu, že film je o mladé holce, která hledá sama sebe a podobné věci, spousta scén následkem toho nefunguje (například když sbalí chlapíka, který vypadá o 10 let mladší, než ona).

zdroj: Cinemart

A další problém mám s ústřední zápletkou (která se prý opravdu stala v roce 1995 a skutečná Cheryl o ní napsala knihu). Hlavní hrdinka pro mě totiž byla taková rozmazlená kravka, která místo toho, aby hledala sama sebe v Amsterdamu nebo v tibetském hotelu (jak to podobné kravky dělají), hledá sama sebe v přírodě. Vybavena moderním stanem, přenosným vařičem, hromadou sušeného jídla atd... Takže jde, stanuje, občas si někoho stopne a jede pár kilometrů autem (!), občas si nakoupí v sámošce a přespí v hotelu... A mezitím filosofuje, má hojné flashbacky s umírající matkou (Laura Dernová), zapisuje si kýčovité citáty a zjišťuje, že horské tůrování není taková švanda, jak se píše v příručkách.

Ze všeho nejvíc mi to připomínalo strašlivý film Jíst, meditovat, milovat.

Divočina zdroj: tisková zpráva

Divočina je ale naštěstí podstatně lepší. Jednak tím, že hlavní hrdinka není až taková kráva, a především díky záběrům krásné a drsné přírody a díky kameromanovi, střihači a režisérovi, který má na svědomí skvělý Klub poslední naděje. Ti dokázali z nezajímavého až nesympatického námětu vykřesat dílo, které audiovizuálně místy stojí za to a některé jeho scény jsou libové.

Především ty, kde není nikdo osudově citován a neřeší se vztahy k Bohu a mrtvým matkám.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.