Ďábel nosí Pradu

1. 12. 2006 - 8:58 | Téma | red

Ďábel nosí Pradu zdroj: tisková zpráva

Komedií o novinách a novinářích honícími se za senzacemi bylo natočeno bezpočet. Satira Ďábel nosí Pradu se ale odehrává v prostředí typickém pro mediální svět přelomu tisíciletí – v luxusním módním magazínu, který je úzce propojený s reklamou, marketingem a tudíž i s miliardovým byznysem. Jeho hlavní protagonistkou je začínající novinářka Andy (Anne Hathawayová), která ignoruje veškeré módní trendy. Protože ale potřebuje získat peníze i kontakty, rozhodne se ucházet o místo asistentky nejvlivnější ženy módního průmyslu, která je – coby „strážní oheň elegance a vkusu“ – šéfredaktorkou proslulého newyorského časopisu. A přestože si Andy myslí, že kvůli práci nemusí měnit styl, z oné ve výprodejích nakupující nevychrtlé venkovanky, která je z pohledu v magazínu pracujících anorektických „klaperek“ zcela out, se vyklube krásná, chytrá, dokonale oblečená, nalíčená i učesaná „pretty woman“.

Adaptace stejnojmenného knižního bestselleru Lauren Weisbergové (která pracovala jako asistentka u šéfredaktorky Vogue Anny Wintourové) se ujal David Frankel, jenž režíroval šest epizod seriálu Sex ve městě. Přestože se i Andy pohybuje mezi samými báječnými lidmi na báječných večírcích, film se nezabývá sexuálními trapasy žen, které se řídí radami a životním stylem časopisu Cosmopolitan a své nezdary zapíjejí koktejlem téhož jména. Je to příběh o ambiciózní dívce, která nastoupí do firmy jako sekretářka, jíž se sice říká asistentka, ve skutečnosti se však stává tyranizovanou otrokyní, která musí být k dispozici své šéfové po čtyřiadvacet hodin denně. A je to také – nebo spíše mohl to být – příběh o hranici, na níž se kariéristická loajalita stává synonymem pro totální ztrátu sebeúcty.

Pygmalionovská proměna hlavní aktérky, která je – vzhledem k její stoupající kariéře a tudíž i časové zaneprázdněnosti a novým příležitostem – spojena s partnerskou krizí, je v první části snímku jiskřivě zábavná. Autorka předlohy i režisér jsou přesně obeznámeni s exkluzivním prostředím, v němž se film odehrává. Mají detailně odposlechnutý afektovaný slovník onoho narcistně sebestředného, snobského, stylovostí chorobně posedlého biotopu („Moderní žena dá průchod šelmě, kterou má v sobě, a dobude velkoměsto.“). A mají i dokonale odpozorovány groteskně absurdní rituály a vzorce chování ve všech patrech hierarchie typické lifestylové firmy (ve které i asistentky mají své asistentky a i v těch nejvíce pokořujících situacích se – místo toho, aby za sebou práskly dveřmi – přesvědčují, že „mají rády svoji práci“). Věrohodnost prostředí dotvářejí i „chic“ kostýmy Patricie Fieldové, která značkově oblékala i hrdinky seriálu Sex ve městě.

Tvůrci se mohou opřít i o solidní obsazení, ačkoli představitelka ústřední postavy Anne Hathawayová (Deník princezny, Zkrocená hora) si snad až příliš často vypomáhá pubertálně vykulenými grimasami a zůstává tak ve stínu svých dvou kolegyň. Její mondénní, jako kus ledu tvrdou i chladnou šéfovou, jíž zásadně „nezajímají podrobnosti neschopnosti jejích podřízených“, s diktátorskou grácií a s ďábelsky zdrženlivým klidem ztvárnila Meryl Streepová. Její postava (jež byla ve srovnání s oním hysterickým monstrem v knižní předloze výrazně „polidštěna“!) by přesně zapadla mezi vzájemně se nenávidějící šéfredaktorky v Altmanově sžíravé satiře Prêt-à-Porter. Plastičtější kontury, než jakými Hathawayová vybavila svoji Andy, dodala britská herečka Emily Bluntová (Moje léto lásky) postavě zoufale snaživé a ctižádostivé „první asistentky“, která sní, že bude nosit šaty špičkových návrhářů a je proto ochotna masochisticky snášet jakékoli ponížení.

Největší slabinou snímku, který zřejmě měl být pokusem o moderní variantu komedií Franka Capry o lákavých svodech velkoměsta, je jeho kompromisnost. Jeho satirické ostří totiž není nikdy tak jízlivě nabroušené jako v připomenutém Altmanově snímku. A některé situace, do kterých se Andy dostává, ve své přemrštěnosti devalvují do té doby zdárně navozený punc realističnosti (honba za nevydaným rukopisem Harryho Pottera). V závěru navíc snímek alibisticky sklouzává ke zcela nevěrohodnému a falešnému moralistnímu vyústění. Andy sice splyne s velkým světem, nad nímž se cítila povznesená, posléze však pochopí, že je vábena „temnou stranou Síly“, že se otočila zády k (papírově kladným a naprosto nudným) přátelům a že kvůli botám a kabelkám zradila vše, čemu věřila. Svoji „nezávislost“ poté deklaruje zahozením služebního mobilu...

Sami tvůrci však přitom přistupují na pravidla hry o důležitosti módy v životě, jakou módní průmysl i společenské magazíny hrají se svými klienty i čtenáři. A jejich snímek se tak stává stejně módním, ale i stejně pomíjivým produktem své doby. Při jeho sledování se asi nejvíce pobaví diváci, kteří se někdy v módním byznysu a v médiích nebo dalších firmách s ním spojených pohybovali. A většina divaček se Andy zřejmě nebude ani smát, ani ji litovat, ale bude jí spíš tiše závidět práci, pro kterou by miliony dívek vraždily.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.