Čtyři průměrní herci, z nichž se stali úžasní režiséři

9. 3. 2015 - 21:30 | Téma | Ladislav Loukota

Čtyři průměrní herci, z nichž se stali úžasní režiséři zdroj: tisková zpráva

Rozhoupat se od hraní k filmové režii je mezi hollywoodskými veterány spolehlivý recept, jak se udržet v sedle. Řady vyznavačů této módy se nyní rozhodl obohatit i Russell Crowe se svým válečným dramatem Cesta naděje. Tklivé ukázky dávají tušit mírnou příchuť kýče, nesuďte však dne před večerem - jak se totiž v historii několikrát ukázalo, i ze špatných, nebo alespoň průměrných herců se nakonec mohou vyklubat režiséři hodní respektu. 

Ben Affleck
Žádný přehled překvapivě kvalitních režisérů zrozených z herců nemůže být kompletní bez stále ještě živého překvapení nad kvalitami jeho kriminálky Gone Baby Gone (2007). Do té doby mnohými nenáviděný Affleck, u něhož už všichni zapomněli na jeho Oscara za spolutvorbu scénáře Dobrého Willa Huntinga, spolehlivě umlčel všechny kritiky tak napínavě zrežirovaným filmem, že by se z něj mohly poučit u špičky žánru jako Michael Mann. Byť Affleck se svými dalšími filmy Město (2010) a Argo (2013) svůj debut stále nepřekonal, jedná se o ideální ilustraci přerodu průměrného herce do velmi schopného tvůrce!

Herci zdroj: tisková zpráva

Clint Eastwood
Ačkoliv Clint Eastwood nikdy neplatil a priori za špatného herce, těžko by ho jeho výkony ve westernech 60. let a kriminálkách 70. let někdo označil za dobrého herce. Clintovy postavy byly většinou úzce spjaty s jeho image krutého drsňáka, který dříve střílí a teprve poté se - obvykle pouze cezením hlášek přes zuby - i ptá. Spíše než živé lidi jeho role připomínaly nasrané sochy. Clint s tímto obrazem sebe sama jako drsňáka, ač ho dodnes rád přiživuje, aktivně bojoval, jak dokládá i jeho režijní debut skrze "romantický thriller" Zahrajte mi Misty (1971) připomínající Misery nechce zemřít. Ačkoliv poté režíroval trpělivě dalších dvacet let (prakticky točil jeden film každý druhý rok), na průlom jakožto režisér si musel počkat až do roku 1992 a svého akčního dramatu Nesmiřitelní.

Herci zdroj: tisková zpráva

Peter Berg
Rutinér Peter Berg možná nedosahuje takového věhlasu jako režijní počiny Georga Clooneyho nebo Ralpha Fiennese, při pohledu na jeho tvorbu prokázal hrdina někdejšího seriálu Nemocnice Chicago Hope (1994) nezvyklou zručnost. Kde většina režisérů sází na tklivá dramata skoro až uměleckého rázu, Berg nepokrytě kopíruje jeden žánr vedle druhého. V Hancockovi superhrdinovou látku, ve sci-fi pilotu Virtuality sci-fi, v Království akční spektákl á la Černý jestřáb sestřelen a v opusu Bitevní loď zase styl Michaela Baye a jeho Transformerů. Berg sice zřejmě nikdy nevyhraje Oscara, ukázal ale - navzdory občasným přešlapům - takovou režijní zručnost a schopnost se učit novinkám, pro kterou nelze než mu dát klobouk z hlavy dolů.

Herci zdroj: tisková zpráva

Ron Howard
Že móda přeměny herce na režiséra není nikterak nová, dokazuje Ron Howard, kterého si už více jak 20 let pamatujeme jako osvědčeného rutinéra, jenž nám dal vynikající snímky, jako jsou Rivalové (2013), Duel Frost/Nixon (2008), Čistá duše (2001) nebo Apollo 13 (1995). Ron Howard ovšem ve skutečnosti začínal jako dětský herec - v době jeho prvních režijních úspěchů (komediální sci-fi Zámotek, 1985) byl jeho úspěch reportován jako překvapivá ukázka, že v nedávno ještě náctileté hvězdě populárních seriálů The Andy Griffith Show a Happy Days třímá i jakýsi další talent. Jednalo se o podobný šok, jako kdyby se z libovolného průměrného seriálového herce dneška, řekněme třebas Jima Parsonse z Teorie velkého třesku, nečekaně vyklubal oscarový režisér. Není lepšího důkazu Howardova režijního talentu, než skutečnosti, že na jeho herecké začátky dnes vzpomenou jenom pamětníci.

Herci zdroj: tisková zpráva

To je naše čtyřka, která nás napadla v souvislosti s režijním pokusem herce Crowea. Máte jiný tip? Napište nám jej.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.