Čtyři nejlepší filmy s Julianne Moore

14. 4. 2015 - 20:00 | Téma | Ladislav Loukota

Čtyři nejlepší filmy s Julianne Moore zdroj: tisková zpráva

Po více než třech dekádách herecké kariéry se zrzavá bohyně Julianne Moore letos v únoru konečně dočkala svého prvního Oscara. Děkovat za to může nezávislému dramatu Pořád jsem to já, které tento týden míří do českých kin. Čtveřice dalších nejlepších filmů s Julianne Moore ale ukazuje, že ocenění Akademie přichází se vskutku velkým zpožděním. 

Hodiny
Vrstevně bohaté drama odehrávající se ve třech různých časových rovinách věnovalo Julianne Moore nejméně vděčnou polohu – její těhotná padesátková manželka Laura se musí obejít bez výřečnějších postav, s nimiž by mohla vést popisné dialogy, a vnitřní bezmoc a marnost svého charakteru musí sdělovat čistě niterným herectvím.

zdroj: Archiv

Na druhou stranu, právě scéna Lauřiny sebevraždy jakoby byla omluvou za veškerou dřinu, kterou Mooreová odvedla. Není divu, že tento druhý nejsilnější okamžik celého filmu a rozhodně režijně nejvytříbenější moment na čas z Mooreové udělal typickou představitelku "problému bez příčiny" a ovlivnil reprezentaci daného problémů i v jiných médiích (např. Mad Men).

Big Lebowski
Ne všechny velké filmy Julianne Moore musejí nutně platit za přemýšlivá psychologická dramata. Kultovní Big Lebowski sice staví především na fazóně Jeffa Bridgese, rovněž kratší výskyt Julianne Moore je ale rozhodně nezapomenutelný.

zdroj: Archiv

Ačkoliv postava Moore z filmu Big Lebowski na první pohled působí jako snad ještě větší karikatura než ústřední Dude, Julianne Moore své povrchní umělkyni Maude propůjčila jak neopakovatelný šmrnc, tak v krátké introspekci i zdání skutečného života.

Daleko do nebe
Byť je Daleko do nebe méně známým snímkem ve filmografii, v ranku jejích nejlepších snímků si své místo rozhodně zaslouží. Moore si zde zahraje postavu trochu připomínající tu z Hodin (mimochodem ze stejného roku) - opět máme tu čest s dokonale vypadající domácí paničkou padesátkového ražení, která během dané prudérní éry zjistí, že je její manžel gay.

zdroj: Archiv

Byť film sám o sobě není pro každého (třeba takoví homofobové se z něj můžou doslova pominout...), za pozornost stojí jeho chytré nimrání se v tom, jak byla natočena melodramata v 50. letech. Zdejší výkon Moore je navíc zde snad ještě lepší než v případě Hodin - její postava dýchá duší skutečné ženy a může za to právě volba hlavní představitelky.

Hříšné noci
Již dávno před eskapádami z Hodin, Big Lebowski nebo Magnolie však Julianne Moore překvapila šokantní perfektní rolí v neméně vydařených Hříšných nocích. Film popisující 70. a 80. léta v pornoprůmyslu by mohl vypadat jako laciná komedie, v režii Paula Thomase Andersona však vyrazí dech seriózností srovnatelnou třebas s Rekviem za sen, košilaté zasazení však znamená, že mu nechybí ani notná porce humoru.

zdroj: Archiv

Zdejší postava Julianne Moore sice tak trochu hraje druhé housle, její maniakální drogové scény či mrazivé odmítnutí opatrovnictví jejího dítěte z ní však činí zřejmě nejzajímavější postavu filmu. Není divu, že za to byla odměněna nominací jak na Zlatý globus, tak i na Oscara. Je proto až trestuhodné, že první šanci Julianne proměnila akademie až o 17 let po Hříšných nocích.

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.