Control Room

6. 11. 2004 - 20:06 | Téma | red

Control Room zdroj: tisková zpráva

Dokument: Strhující snímek Jehane Noujaimové o televizní stanici Al Jazeera, který vznikal během americké kampaňe proti Iráku na jaře 2003. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. „Celá ta válka je jako americký film. Znáte konec… víte kdo je hrdina… víte kdo jsou zloduši- ti zemřou… ale pořád se na to díváte, protože vás zajímá, jak to provedou, nebo jaké zbraně použijí

„Celá ta válka je jako americký film. Znáte konec… víte kdo je hrdina… víte kdo jsou zloduši- ti zemřou… ale pořád se na to díváte, protože vás zajímá, jak to provedou, nebo jaké zbraně použijí.“

Při pohledu do světa dokumentů by letošní rok mohl dost dobře být rokem dokumentů o televizních stanicích. Ať už jde režisérům o styl vysílání, či o samu roli stanice ve společnosti, objevily se letos již minimálně 3 zajímavé snímky.
Control Room Domácím vkladem jsou Bezesné noci Radima Špačka a Davida Čálka, které pojednávají o několik let staré české televizní krizí. V létě se objevil film Roberta Greenwalda Outfoxed, rozebírající stanici mediálního magnáta Ruperta Murdocha, která pod sloganem „Fair and Balanced“ divákům servíruje tvrdou propagandu.
Snímek Jehane Noujaimové Control Room se pak zaměřuje na nejpopulárnější arabskou televizi, kontroverzní Al-Jazeeru.

Control Room začíná v březnu 2003, kdy USA vyhlásily Iráku ultimátum. Z napjatých tváří reportérů i mužů v kavárně je lehké číst rozčarování, vztek, nepochopení. Divákovi znalému lekcí Roberta McNamary se vybaví, jak důležité je vcítit se do kůže toho druhého.
Očekávanou válku hodlá Al Jazeera vysílat, stejně jako západní televize. Na rozdíl od CNN, nebo Foxe ale Al Jazeera vysílá pro 40 miliónů arabsky mluvících diváků.

Control Room Režisérka i kameramanka Noujaimová operuje mezi centrálou Al Jazeery a střediskem spojeneckých sil „Central Command“, tzv CentCom. CentCom je hlavní stan pro světová média, jež vojenskou kampaň monitorují. Oba tábory dělí vzdálenost pouhých 20 mil, což dokumentaristce umožňuje sledovat práci stejných lidí jak v tiskovém centru, tak poté v redakci.

Z celé redakce se už od počátku profilují dvě hlavní postavy: asketický senior producent Samir Khamed a barokně rozložitý reportér Hassan Ibrahim. Ibrahim se později spřátelí s americkým poručíkem Rushingem z tiskového oddělení CentComu. Khamed zase přizná, že kdyby za ním přišli od Foxe s pracovní nabídkou, tak by ji přijal. „Já bych tu arabskou noční můru za ten americký sen vyměnil“.

Control Room Humor Control Room je však často spíše šibeniční. Arabští reportéři, znalí situace v regionu, odhalují slepotu oficiálních amerických stanovisek, vysvětlují nedorozumění v překladu (zatímco Západ informuje o nadšeném vítání amerických vojsk, Al Jazeera říká, že dav Američanům nadává). S postupem na bojišti plní prostor Control Room i válečné záběry přenášené Al Jazeerou.
Stejně jako dává Control Room nahlédnout do zákulisí stanice, odhaluje také mediální strategii amerického velení a atmosféru mezi novináři v CentComu.

Control Room Mezi hlavní klady snímku patří dokumentace (tristního) vývoje žurnalistiky od intelektuálně náročnějšího informování spojeného s analýzou, ke kouzlu živého přenosu doplněného sladkým, ale nesmyslným sloganem typu „Sami rozhodněte!“ Stížnosti na to, že zpravodajství Al Jazeery je nevyrovnané, když ukazuje jenom trpící Araby, jsou smeteny argumentem, že obrázky trpících Američanů prostě nejsou: Je třeba mít obrázky. Bez obrázků, bez dokumentace nelze mít pravdu. O tom, jak snadno se „dokumentace“ pořizuje, víme minimálně od vzniku snímku Vrtěti psem (Wag the Dog).

Noujaimové se podařilo natočit materiál nejrůznějších barev a odstínů a spojit jej v napínavou koláž protikladných názorů. Od globálních témat později přecházíme k osudu bagdádského štábu, který se stane terčem amerického útoku. Režisérka dokáže naslouchat atmosféře, skvěle využívá krátký život CentComu, mediálního potulného cirkusu… nakonec jí popřeje i příroda, když do všeobecného balení začne pršet.

Jedinou slabinou Control Room jsou chvíle největší kontroverze, kdy je režisérka vůči Al Jazeeře ohromně milosrdná. Khamed proklamuje snahu o šťourání do vosích hnízd a probouzení společnosti. Svým lidem ale nadržuje stejně, jako západní zpravodajové. Na tohle ale asi přijde divák sám. A pokud si myslíte, že to tak být má, budete z Control Room nadšeni.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.