Chaos

1. 6. 2005 - 10:26 | Téma | red

Chaos zdroj: tisková zpráva

Japonská bondáž páchaná na spanilé Miki Nakataniové uprostřed nespoutaného deště touhy. Thriller Hidea Nakaty plný šokantních zvratů pochází z doby, kdy ještě autora KRUHU 2 bavilo dělat filmy.Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Všechno ke KRUHŮM. Japonská bondáž páchaná na spanilé Miki Nakataniové uprostřed nespoutaného deště touhy… Chaos (Kaosu) pochází z dob, kdy ještě Hidea Nakatu (Kruh (Ringu), Kruh 2 (The Ring Two), Temná voda (Honogurai mizu no soko kara) režírování filmů nenudilo

Japonská bondáž páchaná na spanilé Miki Nakataniové uprostřed nespoutaného deště touhy… Chaos (Kaosu) pochází z dob, kdy ještě Hidea Nakatu (Kruh (Ringu), Kruh 2 (The Ring Two), Temná voda (Honogurai mizu no soko kara) režírování filmů nenudilo.

Bývalý opravář a nyní únosce, mladík Kuroda (Masato Hagiwara) stojí u stolu proti kameře a z igelitky vytahuje klubko silného lana. Unášená modelka, elegantní Saori (Miki Nakatani) -zabíraná z profilu- na něj upírá svoje mandlově tekuté oči:
„To mě svážete?“
„Když budete mít oděrky, bude to vypadat věrohodněji.“
Chaos Načež Saori omámeně zvedne paže, zápěstí u sebe. Tohle není rezignace, nebo bezmoc. Saori zvedne ruce tak vysoko, že v té póze vypadá jako samotný blesk vyzývavosti. Ví to Nakata, ví to i Nakatani.
Saori je svým způsobem plná zmatení a nejistoty. Celý život se jí sice snaží odlákat maskou sebevědomí, zároveň se ale jí ale poddává se stejnou vášní, s jakou vrhá roztoužené pohledy po nešťastném únosci.
Ve spektru Nakatovy tvorby pak navíc skvěle podané svazovací sekvence odkazují k pozdějšímu dokumentu Sadistic and Masochistic o Masarovi Konumovi, japonskému režisérovi, jenž natočil téměř padesátku filmů zejména se S&M tématikou.

Chaos Nakatani, která se objevila i v Nakatových Kruzích, Chaos, je v mixování chladné rozhodnosti a dětské naivity svůdná nejen pro Kurodu, nebo svého manžela Komiyamu (Ken Mitsuishi), ale troufám si říct, že i pro publikum v sále: subtilní herečka dokáže vystihnout tempo režisérova hitchcockovsky pomalého a náladového vyprávění samotným záchvěvem rtu.

Chaos začíná obědem bohatého obchodníka Komiyamy a Saori. Než Komiyama zaplatí, Saori mu zmizí. Komiyama se vydá do kanceláře, za půl dne se ozve telefon, ale místo Saori se hlásí únosce. Komiyama se obrátí na policii a v jejím doprovodu míří na místo schůzky. Kuroda ho ale prokoukne a vrací se do úkrytu za spoutanou Saori… a najde ji tam podřezanou. A teď zas někdo volá jemu a nutí jej, aby se těla zbavil. Kurodovi nic jiného nezbývá. Zakope dívku v temném lese, ale za pár dní ji potká na ulici a zamilovaný Kuroda se ocitá uprostřed hry obou manželů.

Chaos Hisashi Saito (námět k Tokyo Fist) napsal Chaos s důrazem na co nejfantastičtější obraty. Rašomónovský motiv momentu nahlíženého z odlišných úhlů nevyužívá významotvorně, ale jako atrakci – obratů je mnoho a tomu (v tomto případě bohužel) odpovídá jejich hloubka: v Chaosu nejde o kulinární oddělování masa od kůže, tady jde o zásahy břitvou.
Nakatova režie je kupodivu přesně opačná. Pomalé tempo je po všech stránkách potěchou pro oko, ale příběhu plnému studených figur škodí. Nakata nechává divákovi příliš prostoru na to, aby s ním hrál hru na odhadnutí budoucího vývoje a tu nevyhnutelně prohrává – zbytečně dotažený naschvál na všudypřítomné S&M lince.

Chaos Díky tomu, že se režijní výsledek se nepotkal se slibným záměrem, má Chaos blízko snímkům, jako Samehada otoko to momojiri onna (Shark Skin Man and Peach Hip Girl) Katsuhita Ishiiho, nebo Survive Style 5+ Gena Sekiguchiho. Ale přesto: jak moc je však tenhle film rozdílný od od Nakatova nového Kruhu 2! O kolik víc je procítěný!

Fatální Nakataniové její mužští kolegové spíše přihrávají, nicméně díky patrnému citovému vývoji a kvůli množství podrazů se má možnost zřetelněji prosadit Hagiwara. A to se mu daří.
Kamera Tokusha Kikumury (Ju-on: The Grudge) je plná měkkých stínů a precizním výkonům dává ještě vyniknout, stejně jako trpělivý střih a temně sametová hudba matadora Kenjiho Kawaie (Innocence, Kruh, Ghost in the Shell).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.