Český lev – nominace za rok 2004

24. 1. 2008 - 15:34 | Téma | red

Český lev – nominace za rok 2004 zdroj: tisková zpráva

Čeští lvi nám za loňský rok skáčou Horem pádem, aby se nestaly obětí Krále zlodějů, ale staly se Mistry

Čeští lvi nám za loňský rok skáčou Horem pádem, aby se nestaly obětí Krále zlodějů, ale staly se Mistry. Asi si říkáte jestli jsem se nezbláznil. Vězte, nezbláznil. Právě filmy Horem pádem, Král zlodějů a Mistři jsou po nominačním večeru Českého lva 2004 největšími favority letošního slavnostního udílení domácích prestižních filmových cen.

Seznam nominací a prvních vítězů

Filmový rok 2004 opět dokázal, že s českým filmem to není zas tak špatné. Do kin bylo uvedeno celkem 17 celovečerních snímků, z toho devět snímků bylo režijním debutem. Filmy byly Českou filmovou a televizní akademií nominovány celkem ve dvanácti kategoriích. Vítězem nominačního klání je Hřebejkovo Horem pádem s 12 nominacemi. V těsném závěsu skončil Král zlodějů Ivana Fíly s deseti nominacemi. Debut režiséra Marka Najbrta Mistři si odnesl nominací sedm. Na více než jednu nominaci dosáhl ještě divácký velehit Snowborďáci Karla Janáka, kterého ČFTA poctila nominací v kategorii Nejlepší hudba a Nejlepší střih. Pouze jedinou nominaci si odnáší Bolero (r. F. A. Brabec), Duše jako kaviár (r. Miloň Cieslar), Krajina mého srdce (r. Jan Němec), Milenci a vrazi (r. Viktor Polesný) a Vaterland – lovecký deník (r. David Jařab).

Nominace Český lev 2004 I TY MŮŽEŠ BÝT FORMANEM ...

O tom, že každý se můžeme stát Formanem, nás po celý nominační večer Českého lva 2004, který již tradičně hostilo kino Lucerna, přesvědčoval prý skvělý moderátor, v minulém století vynikající herec a pro nominační večer filmový teoretik Tomáš Hanák, který sám o sobě prohlašuje, že je tím pravým pro moderování nominačního večera. Aby svým slovům dostál, složil na úvod večera slavnostní přísahu moderátora. Tu přišel nepřečíst Jan Kačer, přesně těmito slovy ho Hanák přivítal na jevišti.

Byl jsem účastníkem všech nominačních a hlavních večerů v historii Českého lva, ale musím přiznat, že po dlouhé době jsem se dobře bavil. Tomáš Hanák dokázal večeru dát nejen potřebnou dávku jemu vlastního humoru, třeba v podobě instruktážních skečů, jak se stát vynikajícím filmařem kalibru Miloše Formana, ale dá se říct, že celý program neměl tentokrát hluchého místa. Možná, že i „otec Českého lva“ Petr Vachler konečně pochopil, že na experimenty typu Ester Kočičkové v minulém roce už opravdu není doba. Mohu si jen povzdechnout, že Tomáš Hanák není moderátorem také večera hlavního. Ale třeba nás Martin Zbrožek překvapí.

Nicméně ... a propos, toto slovo zaznělo během nominačního večera z úst Tomáše Hanáka celkem šestatřicetkrát, abych pořád jen nechválil, musím si také postěžovat. Opět se „galavečer“ Českého lva neobešel bez narážky na politickou notu. Již na tiskové konferenci, která předcházela vyhlášení nominacím apeloval Petr Vachler na politiky v souvislosti s Českou televizí. Během nominačního večera si při udílení ceny čtenářů časopisu Premiere píchnul i Tomáš Hanák, když v otázce parafrázoval reklamní slogan zmíněného filmového magazínu.

Nominace Český lev 2004 HANÁK SE DOČKAL ČESKÉHO LVA ...

Světe div se, ale je to tak. Během večera si Tomáš Hanák několikrát postěžoval, že nikdy Českého lva nedostal, až tentokrát se dočkal. Nebyl původně určen jemu, ale byl jediný, kdo byl ochoten ho převzít. Tak ale teď vážně… Český lev se občas potýká s malým nešvarem, kterým je nechození si pro ceny. Při nominačním večeru si nikdo nepřišel pro Českého lva určeného Nejlepšímu zahraničnímu filmu. Předání se vynikajícím způsobem zhostili Michal Dlouhý a Jitka Ježková, kteří propůjčili hlasy postavám z kasovního trháku Pán prstenů, když vyhlásili film Invaze barbarů právě jako postavy filmu Pán prstenů. Jelikož se nedostavil nikdo ze zástupců distribuční společnosti převzal Českého lva sám Hanák.

Další dva České lvy si odnesl filmový klan Najbrtů. Cenu za nejlepší filmový plakát získal Aleš Najbrt (autor plakátu k filmu Horem pádem), který mimochodem v historii Ceny za nejlepší filmový plakát nikdy nechyběl v nominaci. Velmi důležitou Cenu filmových kritiků převzal od Mirky Spáčilové za film Mistři Marek Najbrt. Své vicedržitele zná i Cena Sazky za nejlepší doposud nerealizovaný scénář. Po nominačním večeru už je více než jasné, že první cenu nezíská Jiří Hubač se scénářem Anglická rapsodie ani Václav Holanec za scénář Herci, kteří skončili na pomyslné stříbrné, resp. bronzové pozici. Ve hře tak zůstává loňský vítěz Marek Epstein (Amen Sam), letos za režii nominovaný Ivan Fíla (Nesmrtelný) a naprostý novic mezi scénáristy Daniel Pastirčák (Probuzená). Kdo z této trojice se bude radovat ze šeku na čtyři sta tisíc korun, se dozvíme při hlavním večeru 5. března. Stejně tak se dozvíme, který z nominovaných filmů byl v uplynulém roce tím opravdu nejlepším.

Zpět na SPECIÁL Český lev

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.