Casablanca

9. 9. 2005 - 19:18 | Téma | red

Casablanca zdroj: tisková zpráva

Legendární filmu s Humphreyem Bogartem a Ingrid Bergmanovou. Píše se rok 1942. Lidé z celé Evropy opouštějí válkou zachvácený kontinent. Pokud směřují do Ameriky, není jejich cesta vůbec přímočará

Píše se rok 1942. Lidé z celé Evropy opouštějí válkou zachvácený kontinent. Pokud směřují do Ameriky, není jejich cesta vůbec přímočará. Po okupaci Francie zbylo pro útěk neutrální Portugalsko a do Lisabonu je možné se dostat oklikou přes francouzské Maroko. V Casablance se každý pokouší získat vízum, což pro velký počet žadatelů není snadné. Spousta z nich využívá černý trh, který se rozmáhá na nejrůznějších místech a ani populární americká kavárna není výjimkou. V marockém Rick´s Café Americain je zábava v plném proudu, pozornější divák však vycítí napětí. Den předtím byli zabiti dva němečtí kurýři. Jejich listiny opravňující dvě osoby k odletu do Lisabonu se s největší pravděpodobností skrývají právě v kavárně. Nacistickému majorovi Strasserovi se nedaří získat nejmenší informace, majitel kavárny Rick Blaine je nestranný a apolitický muž. Ne však nadlouho. Očekává se příchod Viktora Laszló, pracovníka evropského podzemního hnutí. Přijíždí i s manželkou Ilsou, na jejíž adresu Rick užasle poznamená: „Ze všech barů ve všech městech na téhle planetě si ona přijde zrovna do toho mého...“

Casablanca Historický, psychologický, kriminální, ale i milostný a komediální, takový je film Casablanca, který byl u nás poprvé uveden roku 1947, pět let po svém vzniku. Tehdejší kritika v něm viděla především válečné drama, proto nesklidil až tak příznivé ohlasy. Oceňovala se jeho protifašistická myšlenka, technická kvalita a herecké výkony, celkově se však mluvilo o slabém scénáři a malé přesvědčivosti díla. U země, která bezprostředně prošla válečnou zkušeností, rozporuplný ohlas nepřekvapí, ostatně nebyli jsme jediní, kdo se obracel k filmu s výhradami. Když měla Casablanca svou americkou premiéru (27. listopadu 1942), byli diváci zklamáni. Zájem o ni přišel až o několik měsíců později, kdy se v marockém městě sešli Churchill, Roosevelt a Stalin, aby sjednali další strategii. Po mezinárodním summitu přitahoval film diváky jako magnet; vábil je především svou romantičností. Nyní se k nám Casablanca vrací v obnovené premiéře díky Asociaci filmových klubů. Neměla by ujít pozornosti žádného z filmových fanoušků, neboť jde o jeden ze základních kamenů americké kinematografie.

Casablanca Vznik Casablancy provázela spousta paradoxů. Na jejím počátku byla divadelní hra nazvaná Každý jde k Rickovi, kterou scenáristicky zpracovali Julius a Phillip Epsteinovi s Howardem Kochem. Příběh nechali bez konce, který chtěli dopsat v průběhu natáčení. Během realizace filmu byli přizváni další tvůrci, a tak se stalo, že autorem pařížské epizody se nakonec stal Casey Robinson. Její přítomnost přidává Casablance na sentimentalitě, zároveň objasňuje minulost bývalých milenců Ilsy a Ricka, kteří se pod tlakem událostí ve vichistické Francii rozloučili, ale zdaleka nestačili ze svého citu vystřízlivět. Spornou podobu získal třetí v trojúhelníku - László, který přijíždí z Československa, a přitom nosí maďarské jméno. Snad si u této postavy vzpomněl režisér Michael Curtiz na vlastní původ – rodák z Maďarska získal za svůj snímek Oscara. Dalšími zlatými soškami byla Casablanca oceněna za nejlepší produkci roku a scénář. Na rozdíl od českých kritiků přimhouřili američtí akademikové oko nad logickými nesrovnalostmi děje (den před německou okupací Paříže jsou rychlíky normálně obsazené a vyjíždějí přesně načas) a podlehli sympatiím k postavám, bez níž by se chod kavárny neobešel (vedle pianisty Sama jde o číšníka Karla a barmana Sašu), případně k těm, již jsou v ní častými hosty (kapitán Louis Renault). Každý z nich reprezentuje jinou národnost, což ve válečném období není tak překvapivé jako skutečnost, že se tato mezinárodnost promítá i do hereckého obsazení.

Viktora László si zahrál Paul Henreid, herec rakouského původu, jenž do USA odešel roku 1941 a hned se uplatnil v řadě významných filmů. Norku Ilsu Lundovou ztvárnila Ingrid Bergmanová, které v té době bylo dvacet sedm let a veškerá oscarová sláva ji teprve čekala. A konečně Ricka Blaina představuje americký herec Humphrey Bogart, který na Casablance spolupracoval i po stránce scenáristické a přímo se podílel na dialozích, jež patří k největším kladům filmu. Role do jisté míry cynického a sentimentálního majitele kavárny, který je náruživý kuřák, ho vynesla na výsluní popularity hollywoodských hvězd, kde vydržel do konce 40. let. Scény s ním a s Bergmanovou patří ve filmu k nejdojemnějším, zároveň je z nich cítit i určitá nadsázka. Zadní projekce při jízdě autem a umělá mlha na letišti, postaveném ve studiu, vyloudí na tváři současného diváka nejspíš pobavený úsměv. Naopak v ničem nezestárla scéna, ve které hosté Rick´s Café Americain přezpívají svou Marseillaisou německé vojáky notující si Wacht am Rhein. Casablanca v daný okamžik opouští hranice limonádového příběhu a stává se občanským činem, z jehož odvážnosti až mrazí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.