Britští filmaři kritizují zrušení Britské filmové rady dotující filmy

1. 8. 2010 - 18:30 | Téma | red

Britští filmaři kritizují zrušení Britské filmové rady dotující filmy zdroj: tisková zpráva

Řada britských filmařů dnes kritizovala zrušení Britské filmové rady, která podporuje natáčení domácích filmů. Ministerstvo kultury oznámilo zrušení rady v rámci rozpočtových škrtů, které prosazuje nová koaliční vláda.

"Je to opravdu šokující a mimořádně znepokojivé," řekl známý režisér Mike Leigh, jehož filmy Vera Drake - žena dvou tváří a Happy-Go-Lucky dostaly podporu rady. Britská filmová rada byla založena v roce 2000, aby podporovala britský filmový průmysl. Od té doby rozdělila asi 160 milionů liber (4,8 miliardy korun) z Národní loterie mezi 900 filmů, které vydělaly kolem 700 milionů liber. Má 75 zaměstnanců.

Ministr kultury Jeremy Hunt oznámil, že peníze na podporu filmu budou rozdělovány jiným, zatím neurčeným způsobem. Chce také zavést "přímější a méně byrokratický vztah" mezi Britským filmovým ústavem (BFI) a filmaři. Podle kritiků však BFI, který spravuje největší filmový archiv na světě, nemá expertizu pro to, aby filmové dotace mohl rozdělovat.

Šéf rušené rady a filmový producent Tim Bevan prohlásil, že jde o "špatné rozhodnutí..., které je motivováno krátkodobým uvažováním a politickým prospěchem".

Filmová rada přispěla na natočení řady umělecky či divácky úspěšných filmů jako Blafuj jako Beckham, Poslední skotský král, Nepohodlný, Muž na laně nebo Gosford Park. Nevyhnula se však ani propadákům jako komedii Sex Lives of the Potato Men. Podporuje také přechod britských kin na digitální promítání.

Za "směšné a krátkozraké rozhodnutí" označil zrušení rady Stephen Woolley, producent filmů jako Mona Lisa a Hra na pláč. Podle něj to způsobí problémy především začínajícím filmařům.

Šéf britské Asociace filmových distributorů a producent oscarového filmu Ohnivé vozy David Puttnam označil radu za "strategický nástroj, který spojoval všechny složky britského filmového průmyslu a bude scházet především proto, že je rušen v době přechodu na digitální kina".

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.