Březnové herečky - zlá Eva Green či upírská Tilda Swinton

6. 3. 2014 - 8:30 | Téma | Ladislav Loukota

Březnové herečky - zlá Eva Green či upírská Tilda Swinton zdroj: tisková zpráva

Oscaři jsou za námi, v kinech jsou však stále znát jejich dozvuky. Na plátna tak v březnu míří barvité složení od akčních bijáků po nejnovější dílko Jima Jarmusche. A podobně různorodé budou i jejich představitelky – od Angličanky s ušlechtilou krví po vycházející francouzskou hvězdu. 

1) Eva Green

Dcera švédského zubaře a francouzské herečky směřovala k herectví velmi dlouho – prošla řadou skol, zaměřila se i na divadelnictví. Její první filmovou rolí přitom byli až Snílci režiséra Bernarda Bertolucciho, pro začínající herečku nároční už jen pro velkou míru explicitních scén. Evě bylo v té době už 23 let.

eva-green-hairstyles2 zdroj: tisková zpráva

Eva Green nebyla v posledních letech příliš vidět, od trháku Casino Royale a Království nebeské sice vyplodila například solidní Perfect Sense či Temné stíny, přesto byla na náš vkus až příliš zakopaná. To se letos změní, vedle druhé Třístovky (jako jedna ze záporaček) se na ní můžeme těšit i v novém Sin City a dvojici dalších filmech.

Uvidíte v: 300: Vzestup říše, premiéra 6. března

Zajímavost: Její příjmení se nečte anglickou výslovností "grín", nýbrž švédskou, čili zhruba jako "grén" [ˈɡʁeːn].

2) Tilda Swinton

Jenom málokterá herečka se může pochlubit podobně širokým záběrem a originálním vzhledem jako Britka Tilda Swinton. Často se objevuje v rolích v uměleckých filmech (Michael Clayton, Musíme si probluvit o Kevinovi...), či naopak ztvárňuje chladné záporačky v těch mainstreamovějších (Constantine, Pláž). Její dnešní filmografie však Tildu Swinton stěží akurátně popisuje –oblíbená byla totiž již od 80. let v anglických dramatech.

tilda_swinton zdroj: tisková zpráva

Není se to divit, radiantní vznešenost pochází už od její původem vlivné anglo-skotské rodiny, jejíž kořeny sahají až v 9. století. Její otec se ostatně pyšní titulem „Sir“. Tilda proto studovala ty nejlepší školy včetně univerzity v Cambridge. Královská krev se ostatně podepíše i na jedné ze dvou březnových rolí Tildy Swinton – kdo jiný než ona by měl hrát stovky let starou upírku...

Uvidíte v: Grandhotel Budapešť, premiéra 13. března. Také v Přežijí jen milenci, premíéra 27. března

Zajímavost: Při studiích ve West Heath Girl's School byla její spolužačkou budoucí princezna Diana.

3) Jennifer Connelly

Pozdější držitelka Oscara, Zlatého glóbu či ceny BAFTA se sice narodila do vcelku průměrné newyorské rodiny (prodavačky starožitností a oděvníka), od mládí však navštěvovala prestižní St. Anna's School zaměřenou na umění. Navíc ji její tvář v deseti letech přinesla práci dětské modelky. Už v jedenácti letech tak Jennifer přistál štěk v epickém dramatu Tenkrát v Americe, o několik let později se objevila i v kultovní ujetině Labyrint (1986), nejvíce ji však zřejmě známe ze snímků z přelomu milénia Requiem za sen (2000) a Čistá duše (2001). Právě ty ji konečně vynesly do všeobecného povědomí diváků a producentů.

jennifer_connelly zdroj: tisková zpráva

Dnes třiačtyřicetiletá (!) Jennifer si v po-Oscarové éře sice užívala dobrých nabídek a popularity, ruka jejího agenta však v posledních letech nebyla nejšťastnější. Letos se však po roční pauze do kin podívá hned se čtyřmi filmy, vedle dramatu Shelter jejího manžela Paula Bettanyho (jeho režijní debut) především v epice doslova biblických rozměrů, "předpotomním" filmu Noe.

Uvidíte v: Noe, premiéra 27. března

Zajímavost: Amnesty International ji v roce 2005 jmenovala mezinárodní velvyslankyní pro lidská práva.

4) Emily Browning

Dnes 25 let stará Australanka sice debutovala už před šestnácti lety TV filmem Ozvěna hromu, prakticky všichni ji však známe až v dojemně cynické pohádce Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod z roku 2004.

Emily_Browning_j7 zdroj: tisková zpráva

Její podtitul však vystihuje i filmografii Emily od roku 2006 dále. Nevydařila se ani nezávislá Šípková Růženka, ani akční dekonstrukce/šovinistický sen jménem Sucker Punch. Po průměrné nabídne pěti (!) loňských filmů se nezdá, že by si Emily polepšila ani Pompejemi 3D, které nám do obličejů vybuchnou na 20. března. Třeba se však mýlíme, nebudeme přece soudit knihu dle obalu...

Uvidíte v: Pompeje 3D, premiéra 20. března

Zajímavost: Už jako malá údajně zvažovala dráhu módní návrhářky (tak seriózně, jak jen může prepubecent), což zvažuje i po návratu k filmu. Údajně se však obává povrchního spojení svého jména a nějaké značky.

5) Léa Seydoux

Byť září lolitkovským půvabem, stoupající francouzská herečka Léa Seydoux má již k 28 letům. Nejvýznamněji se v její kariéře skví drama Krásná Junie (2008), které získalo několik cen César včetně toho pro "nejtalentovanější herečku".

léa seydoux zdroj: tisková zpráva

Čistý výčet filmografie od té doby nabídne jména trháků jako Mission Impossible: Ghost Protocol či Hanební pancharti, v nichž se však Léa přinejlepším mihla (v prvním jako nájemná vražedkyně, která u MeetFactory zastřelí Joshe Hollowaye, v druhém jako mlčící dcera farmáře v úvodní scéně), loni však trefila do černého lesbickou romancí Život Adele. Uvidíme, jak v kontextu s ním bude působit přicházející Kráska a zvíře.

Uvidíte v: Kráska a zvíře, premiéra 13. brezna

Zajímavost: Léa pochází z tradiční rodiny francouzských filmařů. Její pradědeček Jérôme byl jedním z bossů produkční společnosti Pathé, prastrýček Nicolas zase velel Gaumontu.

6) Nicole Kidman

A závěr tentokrát najdeme v jedné nehynoucí klasice. Nicole za svou více než třicetiletou kariéru prošla mnoha fázemi od dobové superstar a manželky Toma Cruise až po profesní růst po roce 2000 – kdy se konečně vymanila z typů mladých dívek a vytvořila několik solidních silných ženských postav (Hodiny, Cold Mountain, Tlumočnice, Dogville).

nicole_kidman zdroj: tisková zpráva

Ačkoliv se na plátně objevuje rok co rok, její poslední významnější rolí byla už šest let stará Austrálie. Se svým nejnovějším dramatem Koleje osudu, životopisným snímkem s Colinem Firthem pojednávajícím o návratu mučeného důstojníka domů, se sice zjevně snažila o oscarový comeback, výsledek je však mnohem vlažnější, než by bylo k jejímu prospěchu.

Uvidíte v: Koleje osudu, premiéra 13. března

Zajímavost: Ačkoliv je Nicole obecně považována za Australanku, ve skutečnosti se narodila v Honolulu. Má proto dvojí občanství.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.