Bezva ženská na krku - recenze

17. 10. 2016 - 14:20 | Recenze | František Fuka

Bezva ženská na krku - recenze zdroj: tisková zpráva

S Petrou Hřebíčkovou se rozvede její úspěšný manžel Jiří Langmajer, a ona se vydává "najít sama sebe" na vesnici (kde nikdy předtím nežila), učit ve škole (což nikdy předtím nedělala). Zde jí starosta (Miroslav Táborský) oznámí, že musí bydlet v domě s hrobníkem (Ondřej Vetchý), který je buran, sprosťák, a možná vrah. Ale je taky sexy, takže...

Musím říct, že jsem z této české romantické komedie měl značné obavy. Spoluatory scénáře jsou totiž zkušený Jiří Vejdělek, debutující Tomáš Hoffman a Martin Horský, scenárista teroristických činů Láska je láska a Život je život. Tomáš Hoffman (renomovaný producent a ex-redaktor Cinemy) tímto filmem debutuje scenáristicky i režisérsky.

Vzhledem k těmto skutečnostem nakonec film dopadl překvapivě dobře, přičemž "překvapivě dobře" neznamená, že je dobrý.

Film je velmi slušný po řemeslné stránce. Kamera, střih, hudba, to všechno slušně funguje, skoro přesně tak, jak má. Pokud se nepletu, film neměl žádného skladatele a všechna hudba v něm je zakoupena z hudebních bank. Což tak nějak symbolizuje můj dojem z celého filmu: Celkem to funguje, ale je to celé jen mechanicky sesazeno, přesně vypočítáno a zkopírováno z jiných filmů, bez původních nápadů a bez nějaké vlastní, originální identity.

Oba hlavní hrdinové jsou relativně příjemní (jen Hřebíčková, v reálu velmi sympatická, je z nějakého důvodu celý film zmalovaná jako Joker, i na jeho konci, kdy už nemá hrát krávu). Respektive, oba hrdinové jsou ze začátku nesympatičtí a posléze si "hledají cestu ke svým srdcím" tak, jak je to zapotřebí (a jak samozřejmě všichni očekáváme).

A zde se skrývá největší problém filmu, totiž jeho zápletka, která sice obsahuje všechny ty "hlavní kroky", které v podobné romantické story očekáváme, ale moc se jí nedaří sesadit ty kroky do nějakého souvislého příběhu. Prostě se dva hlavní hrdinové nenávidí, pak se najednou mají rádi a pak je konec. A vedlejší postavy mezitím různě blbnou. Jestli to celé trvalo čtrnáct dní nebo rok "dějového času", to je nezjistitelné a je to jedno.

Hlavní (i vedlejší) hrdinové nejednou mění své chování zcela chaoticky a nesmyslně. Tedy, smysl to z hlediska tvůrců samozřejmě má: Dobrat se po 90 minutách k happyendu. Ale nemá to smysl v rámci jejich existence v tomto smyšleném, telenovelovém světě.

A heleme se, to je vlastně docela přesné přirovnání. Celá Bezva ženská působí jako kdybychom se dívali na nějakou telenovelu, která je sice slušným průměrem v rámci telenovel (obzvlášť těch českých), ale pořád je to jenom televizní záležitost, u které vůbec nevadí, pokud si na chvíli odskočíme na záchod, nebo namazat jednohubky. Tudíž se neočekává, že se budeme ptát "Odkud Táborský ví, že toho inspektora poslal Langmajer?", "Proč se ten zlý podplacený inspektor s Táborským najednou kamarádí?" nebo "Pálí se čarodějnice, takže uplynulo už 7 měsíců od začátku školního roku a zimu jsme neviděli?"

Bezva ženská na krku je lepší film, než jsem se obával. Pokud ho vaše přítelkyně (nebo spíš matka) bude chtít vidět, přežijete ho. Ale pořád to není dobrý film.

Hodnocení: 50%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.