Babička aneb jak to bylo doopravdy

13. 11. 2009 - 17:00 | Téma | red

Babička aneb jak to bylo doopravdy zdroj: tisková zpráva

Nový nezávislý historický film dánského režiséra Pjeera van Ecke, Babička aneb Jak to bylo doopravdy, nám ukazuje nové, dosud neznámé okolnosti vzniku jedné z nejznámějších knih české literatury. Byla opravdu originální verze Babičky od Boženy Němcové taková, jakou ji známe dnes? Kdo byla ve skutečnosti ona starostlivá stařenka?

Přístup, kterým se tvůrci Babičky dívají na českou národní literatůru se zdál být tím  pravým  protikladem  k romantizujícím snímkům  Máj a Kytice, režiséra F. A. Brabce. Základem pro vznik scénáře byla důkladná četba a analýza klasické předlohy.

Všichni jistě dobře známe oblast ratibořického údolí, ve kterém Babička Boženy Němcové bydlela a kde se také příběh  Němcové odehrává. Aby autoři děj příběhu oživili, chtěli se vyhnout ratibořickému údolí a k natáčení použili zcela Babička aneb jak to bylo doopravdy zdroj: tisková zpráva nové, „neokoukané“ lokace.

Po dopsání scénáře se ukázalo, že si ve snímku zahraje 30 herců a kolem 50 komparzistů. Kdo ovšem očekává, že ve filmu uvídí známé tváře, ten může být z hlediska hereckého obsazení poněkud zklamán. K natáčení byli přizváni herci amatérských divadel, a to nejen z důvodu ekonomického, ale také proto, že neznámé tvářé přináší divákovi větší pocit autenticity. Pokud by se ve snímku objevili známé tváře, hrozilo by, že by strhnuli pozornost diváka a celý příběh by tak zůstal potlačen.

Snahou tvůrců bylo vytvoření co možná nejreálnější iluze tehdejší doby, a proto je celý snímek černobílý. Částečnou předlohou pro natáčení byl zvolen film Babička z roku 1942 (rež. František Čáp).

Babička, podle Němcové čiperná, láskyplná energetická žena se ve filmu objevuje v poněkud jiném světle. Po 20 letech přijíždí na Staré Bělidlo a ve skutečnosti to není nikdo jiný než babiččin soused. Je nenasytná, učí děti krást zámecké slípky, Viktorku krmí jako divé zvíře a ve svém kufru nosí prak a nahaté sváté obrázky.

Babička aneb jak to bylo doopravdy zdroj: tisková zpráva

Po příjezdu opravdové babičky se situace ve filmu vyhrotí a celá rodina tak musí řešit velké dilema.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.