Apokalypsa v Hollywoodu - recenze

29. 10. 2013 - 7:30 | Recenze | Karel Drda

Apokalypsa v Hollywoodu - recenze zdroj: tisková zpráva

Nejbizarnější komedie letošního roku vstupuje do kina až v jeho závěru. Rozhodně si však nenechte ujít snímek, v němž mocná apokalypsa udeří na Hollywood zrovna v okamžiku, kdy se James Franco rozhodne uspořádat „otevírací party“ svého betonového domu na nejlepší adrese v Los Angeles. Apokalypsa v Hollywoodu je fajn osvěžením, kde se potkává současná plejáda komediálních herců, kteří zde navíc hrají sami sebe.

Psát recenzi na takový snímek má minimálně jedu velkou výhodu. Nemusíte dávat jména do závorek a při sledování si pamatovat jména postav. Stačí jen znát jména herců a hereček. Jay Baruchel dorazí za svým kamarádem Sethem Rogenem do Los Angeles. Oba kamarádi spolu mají strávit pár dní, ale Seth svého hosta vytáhne na večírek k Jamesi Francovi. V průběhu večera však dojde k neuvěřitelné události. Zem se propadne, město lehne popelem a vypadá to, že na Zemi udeřila Apokalypsa. První obětí se stane Michael Cera, do jámy zahučí i zpěvačka Rihanna a spousta dalších herců. Naživu nakonec uzavřeni v betonové vile zůstanou James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen, Craig Robinson a Jay Baruchel. Nesourodou a zábavnou skupinu herců rozšíří po dlouhé a nebezpečné noci ještě Danny McBride, který do filmu vnese svůj velmi agresivní styl hraní.

zdroj: Archiv

Každý sám za sebe

Pravdou ovšem je, že teprve z jeho objevením film dostane ty správné grády. Je také poctivé říci, že komu nesedí filmy s vyjmenovanou partou herců, pak se nebude bavit ani u Apokalypsy v Hollywoodu. Režie se ujali pánové Seth Rogen a Evan Goldberg, oba si též k filmu napsali scénář. A po pravdě řečeno, nešetřili hodně drsným humorem, nabídli několik opravdu nekorektních hlášek, které určitě pár lidí naštvou. Rozhodně by však byla velká chyba označovat Apokalypsu v Hollywoodu jako další zbytečný film s fekálním humorem. Ono vůbec je to takový ošemetný výraz a podle spousty kritiků je „fekální“ vše, kde se objevuje někdo z vyjmenovaných herců. Tahle partička se rozhodně přežít apokalypsu a neváhá si střílet sama ze sebe a ze svých filmů. Když notně vyděšení herci dávají na stůl zásoby, objeví se i malá kamera „To je kamera z 27 hodin,“ řekne jeden z nich, aby jej Franco velmi popuzeně opravil: „127, je to 127 hodin!“ Dialogy jsou napsány opravdu vtipně a jeden by opravdu věřil, že povahově hrají opravdu sami sebe. Když se na scéně objeví Emma Watson se sekyrkou, pánové hned dostanou nápad, že se s ní nebudou dělit o jídlo a dají jí jen zbytky. Je to přeci Britka a jedí samé hnusy. Snímek vtipně graduje a vymítací scéna s přiznaným odkazem na slavný horor jen podtrhuje absurdní humor, kterého zde opravdu není málo. 

Prostě jen komedie

Je však také nutné říci, že kdyby pánové nehráli sami sebe, asi by to bylo dobré jen z poloviny. Příběh stojí hlavně na faktu, že známí herci jsou sami za sebe a předstírají, či umocňují o sobě zažité představy fanoušků a médií. Apokalypsa v Hollywoodu není žádnou skrytou kritikou filmového byznysu, jen se snaží bavit diváka úplně stejným druhem humoru, který všechny zúčastněné tolik charakterizuje. Režijní taktovka jedné z hlavních postav není příliš znát, ale na druhou stranu komedie se zcela jistě zařadí mezi velmi oblíbené hity konce roku 2013. A proč konečně ne, McBride a jeho vzteklé komediantství je prostě k nakousnutí.

Hodnocení: 70 %


Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.