Americký sniper a další slavné protiválečné filmy

4. 3. 2015 - 21:30 | Téma | Ladislav Loukota

Americký sniper a další slavné protiválečné filmy zdroj: tisková zpráva

Do českých kin konečně míří snímek Americký sniper, který za Velkou louží jítří společenské nálady - kritici mu nemohou odpustit zjednodušování americké války s terorismem ani údajnou glorifikaci osobnosti předlohy ústřední postavy, námořního odstřelovače Chrise Kyla. Režisér Clint Eastwood i představitel hlavní role Bradley Cooper se v reakci na kritiku však nechali slyšet, že dle jejich názoru je naopak Americký sniper veskrze protiválečným dílem. Proč na tom záleží a jak si Americký sniper vede ve srovnání s konkurenty ze svého žánru?  

Proč je vlastně ladění filmu podstatné? Už Sergej Ejzenštejn věděl, že film je ideální nástroj propagandy, (nejen) americká armáda přitom podpořila mnohé nejklíčovější válečné filmy z historie - avšak pouze pokud vykreslily armádu v pozitivním světle. Pod vlajkou oficiální podpory tak vznik Top Gun i Černý jestřáb sestřelen, dva významné motory náboru nováčků. Nakonec, kdyby glorifikace války nebyla vnímána jako negativní urážka, těžko by se zrovna republikánský jestřáb jako je Clint Eastwood snažil hrát na protiválečnou strunu.

zdroj: Foto: Warner Bros

Je však něco jako “protiválečný film” vůbec možné natočit? Na první pohled je to snadné - stačí ukázat utrpení způsobené bojem. Jenže už samotná filmem přežvýkaná projekce válečného tématu může snadno působit spíše jako výzva k obraně, a v konečném důsledku dosáhnout opaku. Režisér nové vlny François Truffaut slavně prohlásil, že natočit skutečně protiválečný film je v zásadě nemožné - samotná podstata filmu totiž znamená, že výsledek bude nějakým způsobem působit podbízivě (alternativě by film musel jednoduše být špatný a/nebo nudný). Komunitní encyklopedie vyprávěcích nástrojů TV Tropes toto téma trefně shrnuje pod název “Do not do this cool thing”.

zdroj: Archiv

Ke cti Amerického snipera oproti řadě jiných válečných filmů slouží jeho propojení s linií "doma", konkrétně životem jeho manželky Taya Renae Kyle (Sienna Miller) a provázáním obou linií. Rovněž mnohé akční scény jsou zde natočeny veskrze průměrně - vzhledem k Eastwoodově historii a schopnostem tuto skutečnost nelze brát jinak než záměr. Přesto jeho hrdina v zásadě trpí syndromem přeživšího, kterého trápí, že nemohl ochránit více svých kolegů - poněkud obskurní vina u někoho, kdo je nejsmrtivějším odstřelovačem v historii americké armády. Celkové vykreslení postav vyznívá veskrze ploše - Chris Kyle i jeho žena Taya ve filmu působí jediným rozměrem. Snímek v médiích slouží jako výkladní skříň názorů republikánské strany a nevyhnul se mu tak vyhraněný politický výklad titulu, který omlouvá válku v Iráku. Historie ukazuje, že podobně skončily i jiné pokusy režisérů o protiválečné téma.

zdroj: Archiv

Jak se s tématem snažily válečné filmy poprat v minulosti? Především, zhruba do 70. let bylo obtížné najít válečný film, který by se snažil válku aktivně pošlapat - většina produkce spoléhala na romantizující vykreslení bojů druhé světové války. Výjimky samozřejmě existovaly už tehdy, například Na západní frontě klid (1930) či Kubrickovy Stezky slávy (1957), které ukazují pouze příběh vedoucí k popravě několika nešťastných dezertérů, divácky populárnější byly však smířlivější trháky s Johnem Waynem.

Do pekla a zpět

Především v éře po vietnamské válce vznikly nejsilnější protiválečné filmy jako Četa nebo Apokalypsa. Jenom máloco však shrnuje pravdivost Truffautovy teze než přerod původně protiválečného prvního dílu Ramba do trháku glorifikujícího romantické zahraniční mise jeho titulního hrdiny ve všech dalších pokračováních. Přejímání válečných filmů nehledě na záměry jejich režisérů rovněž dokonale shrnuje série rozhovorů s vojáky americké tankové jednotky v dokumentu Fahrenheit 9-11, která ke svým útokům pouští nahlas hudbu ve stylu kavaleristů z Apokalypsy. Na rozdíl od tvůrce dokumentu Michaela Moora to nebudeme hodnotit - nelze však popřít ironii recyklace scény z filmu kritizujícího válku vojáky ve skutečné válce.

zdroj: Archiv

Jako podmanivé lze snadno vnímat i dva nejvýznamnější válečné filmy z posledních dvou dekád, Spielbergovo Zachraňte vojína Ryana (1998) a Černý jestřáb sestřelen (2001). Obrovský vliv obou je vidět třebas na tom, jak sáhodlouze ovlivnily řadu následovníků v herním průmyslu (série Medal of Honor a Call of Duty), přičemž především druhý jmenovaný vnímá somálské ozbrojence jako anonymní masu určenou k porážce, a navzdory dějišti ve filmu pramálo reflektuje rizika vojenské městské operace pro zdejší civilisty. Film sice doprovází idealismus postavy Joshe Hartnetta, který je rád, že může v rámci mise OSN pomoct s distribucí humanitární pomoci, valnou většinu stopáže ale sledujeme jednu nekonečnou a brilantně zrežírovanou adrenalinovou akci. Oproti historické skutečnosti navíc Černý jestřáb sestřelen vypustil řadu “rušivých” faktů - od kritického vlivu malajských a pakinských vojáků v záchraně obklíčených amerických speciálních sil (o intenzitě záchranné mise svědčí dva padlí a devět zraněných mezi neamerickými členy sil UNOSOM II) až po změnu identity komediální postavy Ewana McGregora (jeho filmový John Grimes byl ve skutečnosti John Stebbins, později odsouzený za znásilnění své dcery, změnu identity postavy si přitom vyžádal Pentagon).

zdroj: Archiv

Ve srovnání právě s Černým jestřábem tak Eastwoodův Americký sniper působí protiválečněji, oba ale nakonec stojí na straně bezbřehé glorifikace vojenské služby. Podstatně neutrálnější je třebas Mariňák (2005), podle kterého je válka především o potu, nudě a testosteronu. Obdobně působí i minisérie Generation Kill (2008), v níž jsou vlastní důstojníci stejně nebezpeční jako Saddámovy gardy, to už však zabíháme do televizních vod. Jiným řešením když ne protiválečného, tak alespoň neutrálního filmu může být poskytnutí prostoru oběma stranám konfliktu - paradoxně nejvíce neutrální tak z velkých válečných trháků ze zrovna další veskrze konzervativní snímek s Melem Gibsonem Údolí stínů (We Were Soldiers, 2002). Ani tomu se sice nevyhnul odér patosu,ale s výjimkou závěrečné scény (bitva neskončila jako ve filmu útokem na bajonety, ale evakuací amerických sil z bojiště a kobercovým náletem B-52) snímek v nečekaně pozitivním světle zobrazil i vietnamské vojáky a generály. Že ale i tohle pojetí lze pojmout veskrze podbízivě a zcela překlopit na druhou stranu, dokazuje zase film Odsouzeni k boji (Battle for Haditha, 2007), v němž za záporáky platí naopak americký voják a s naivní upřímností je vykreslován irácký povstalec - svého druhu jde o stejně primitivní dílo jako náborová agitka nejhrubšího zrna, jenom kopající za druhou stranu.

Právě Odsouzeni k boji se ostatně Americkému sniperovi blíží nejvíce. Nikoliv svým vyprávěním, ale svými plochými postavami - a rovněž tím, že ačkoliv v době svého vydání oba filmy čeřily mediální vody, ve svém důsledku jde o průměrné filmy, na které si za několik let nikdo nevzpomene, na rozdíl od dravějších zástupců žánru.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Vrcholy i pády režiséra Ridleyho Scotta

Vrcholy i pády režiséra Ridleyho Scotta

29. 11. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Jen málokdo se zapsal do podoby filmů, ale i videoher a dalších médií, jako britský režisér Ridley Scott. Za svou více než třicetiletou kariéru ve svých snímcích vytvořil rozmanitou paletu stylů, které dodnes inspirují tvůrce napříč médii. Nyní se Scott vrátil se dramatem Konzultant, k němuž sepsal svůj první filmový scénář americký spisovatel Cormac McCarthy.
Josh Hartnett

Josh Hartnett

30. 7. 2008 | Téma | red

Mladá hollywoodská hvězda začínala v teenagerských hororech, později se však prosadila v nezávislých snímcích (Smrt panen, Dohola?) i ve velkofilmech ( Pearl Harbor, Černý jestřáb sestřelen)
Matchstick Men – soundtrack

Matchstick Men – soundtrack

25. 1. 2008 | Téma | red

Soundtrack k filmu Švindlíři.
Fantastická čtyřka: kdo je kdo

Fantastická čtyřka: kdo je kdo

28. 6. 2007 | Téma | red

Doktor Reed Richards patří již od školních let k nejbrilantnějším vědeckým mozkům Ameriky, svůj talent navíc využívá k veskrze lidumilným účelům
Masky a kostýmy ve filmu V jako Vendeta

Masky a kostýmy ve filmu V jako Vendeta

14. 4. 2006 | Téma | red

Maska krycího jména V Hlavní výtvarník filmu V jako Vendeta Owen Paterson kromě návrhů jednotlivých scén spolupracoval s režisérem Jamesem McTeiguem a uměleckým ředitelem Stephanem Gesslerem na podobě záhadné masky krycího jména V
Fantastická čtyřka: kdo je kdo

Fantastická čtyřka: kdo je kdo

3. 8. 2005 | Téma | red

Doktor Reed Richards patří již od školních let k nejbrilantnějším vědeckým mozkům Ameriky, svůj talent navíc využívá k veskrze lidumilným účelům

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.