Americká kletba

22. 1. 2007 - 23:45 | Téma | red

Americká kletba zdroj: tisková zpráva

Posedlostní, popřípadě duchařské příběhy už mají v americké kinematografii pěkně dlouhou tradici

Posedlostní, popřípadě duchařské příběhy už mají v americké kinematografii pěkně dlouhou tradici. Linie takovýchto snímků se táhne od Vymítače ďábla (1973) přes sérii Poltergeist (1982-88) a Záhadu Blair Witch (1999) až po thriller V moci ďábla (2005). Některé, třeba taková série Horor v Amityville (1979-93), vznikly dokonce „na základě skutečných událostí“. Obdobná větička provází také historický horor Americká kletba, který vznikl na základě tradovaného příběhu z městečka Red River ve státě Tennessee. To se roku 1817 mělo stát svědkem jediného prokázaného případu v amerických dějinách, kdy duch přivodil smrt člověka. Jakkoli se námět zdá být přitažený za vlasy, ve skutečnosti na diváka čeká stylový filmeček, nepostrádající půvab ani pointu. A třeba bohabojné výlevy, jež už v tolika hororech působily směšně, konečně došly praktického uplatnění. Snad vůbec poprvé mají v nějakém snímku svou logiku, zde podmíněnou dobovým ukotvením příběhu. Tvůrci naštěstí nejsou natolik nabubřelí, aby nám i sobě nepřiznali, že jejich teze vysvětlující skutečné události obestřené záhadou, je jenom jedním z mnoha možných závěrů.

Rodina farmáře Johna Bella (Donald Sutherland) je stižena kletbou. Pán domu ji na sebe přivolal, když se pustil do sporu s jedovatou sousedkou Kathryn Battsovou (Gaye Brownová). Battsová je totiž z rodu žen, které od prohraného soudu neodcházejí mlčky a s pokorou. A naopak: k vyřčení zlého proroctví nemají nikdy daleko. Dům Bellových se od té chvíle stává místem nevhodným k bydlení. John má při honu na jelena velice živou vizi útoku rozzuřeného vlka, jeho žena Lucy (Sissy Spaceková) je v noci pronásledována kvílivými pazvuky z půdy. Nejhůř je na tom jejich dcera Betsy (Rachel Hurd-Woodová), které strach nedovolí zamhouřit oko. A když se rodinný přítel Johnson (Matthew Marsh) nebo učitel Richard Powell (James D'Arcy) pokoušeli sehrát roli nevěřících tomášů a u Bellových strávili jen jedinou noc, jejich malověrnost byla rázem ta tam. V domě řádí duch a jeho „kousky“ se stále stupňují. Už mu nestačí práskat dveřmi a stahovat z nebohé Betsy přikrývku. Nehody jsou stále častější a hrozivější. A ani slova Bible nestačí k jeho zapuzení. Stojí za všemi čertovinami zlomyslná Battsová, nebo se klíč k záhadě skrývá někde úplně jinde? Tam, kde by ho žádný spořádaný křesťan nehledal?

Donald Sutherland vzal Johna Bella v jednom zátahu se svým panem Bennetem z dobové romance Pýcha a předsudek, i když protentokrát jeho hrdina řádně potemněl a na jeho tváři se zračí o poznání větší starosti než jsou dcery na vdávání. Lucy Bellová v podání Sissi Spaceková je poklidným svorníkem celé rodiny, pevnou oporou svého muže i dětí, nakonec ale je to ona, kdo sehraje aktivní úlohu. Nejvýraznějším výkonem se prezentuje Rachel Hurd-Woodová (Peter Pan, Parfém: Příběh vraha), která prostřídá kompletní hororový rejstřík mladých dam, od vřískající královny po melancholickou slečnu. Zaujme také charismatický James D'Arcy, v němž poznáváme jednoho z hrdinů námořního dobrodružství Master & Commander: Odvrácená strana světa. Zejména v kostýmních romancích čeká na tohoto jednatřicetiletého Angličana ještě zářivá budoucnost.

Režisér a scenárista Courtney Somolon si po svém ohavném debutu jménem Dračí doupě (2000) výrazně vylepšil reputaci. Od nadpřirozena se jeho příběh v závěru vrací na zem. Uzavírá se tak spíš v žánru psychologického thrilleru než mysteriózního hororu. Ano, je to v ostrém rozporu s několika duchařskými okamžiky a taky burtonovské momentky jako vystřižené z jeho Ospalé díry (noční úprk v kočáře, řádění poltergeista) náhle postrádají smysluplnost. Na druhou stranu však závěr umožňuje mrazivou pointu „minipříběhu“ ze současnosti, kterým je historické dění orámováno.

I když se děj vlastně neustále točí v kruhu, režisér Solomon dovede divákovi vnutit dojem, že se jeho příběh pohybuje po stále se zužující spirále. Americká kletba není ani zdaleka filmem bezchybným. Poskvrnky nalezneme na žánrové čistotě i na logice příběhu. Místy si tvůrci s divákem pokouší zahrávat a snaží se ho přelstít. Pro pozoruhodnou koncovku by mu však měl divák toto zrazování prominout.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.