300: Vzestup říše - recenze očekávaného pokračování úspěšného komiksu

4. 3. 2014 - 8:30 | Recenze | František Fuka

300: Vzestup říše - recenze očekávaného pokračování úspěšného komiksu zdroj: tisková zpráva

Přichází pokračování úspěšné comicsové adaptace 300: Bitva u Thermopyl z roku 2006. Tento film už nerežíroval Zack Snyder (pouze ho produkoval), ale jsem rád, že se mé obavy nenaplnily a výsledek není úplně nepodařený.

Přesně řečeno, není to pokračování, nýbrž "side-quel", který se odehrává před, po i současně s prvním filmem, ale o nějaký ten kilometr jinde - především na moři, kde Řekové čelí perské flotile, vedené admirálkou Artemisií (Eva Greenová).

Artemisia je zdaleka (ale opravdu ZDALEKA) nejzajímavější, nejzábavnější a nejpůsobivější postavou na plátně. Souvisí to i se skutečností, že film sice vznikl na motivy Millerova comicsu jménem "Xerxes", ale travesty-body-piercer Xerxes v něm kupodivu má jen párminutové cameo (a v hlavních titulcích je uveden až na konci, jako "...and Rodrigo Santoro as Xerxes").

Hlavní postavou filmu má být Thémistoklés (Sullivan Stapleton), který ovšem má pramálo charismatu a nesahá ani po kotníky Gerardu Butlerovi v původním filmu. Tvůrci se také pokusili udělat akční hrdinku z královny Gorgo z prvního filmu (Lena Headeyová), ovšem také ne příliš úspěšně.

Následkem toho je docela problematická (přesněji řečeno nudná) většina scén, ve kterých si postavy spolu povídají a vedou patetické proslovy. Když je vysvětlováno, že Peršané jsou vlastně teroristi, které štve řecká demokracie, je to skoro nechtěně zábavné.

zdroj: Archiv

Naštěstí ale film obsahuje hodně scén, kdy se nemluví, nýbrž bojuje. A ty jsou skvělé. Řekl bych, že dokonce lepší, než v první filmu. Rozhodně krvavější, agresivnější a šílenější. A 3D. (Bohužel se značná část filmu odehrává v šeru nebo v noci, takže doporučuji raději 2D verzi.)

Vizuální podoba je velmi působivá, záměrně nereálná a maximálně stylizovaná ve všech ohledech, včetně bojové choreografie. Všichni kladní hrdinové jsou supermani, kteří zabíjejí několik nepřátel za sekundu a po každém zpomaleném máchnutí mečem létají z plátna desítky litrů CGI krve (která má mnohem hustší a tmavší konzistenci, než v prvním filmu).

300-1 zdroj: tisková zpráva

Lecjaký rodič / starší filmový recenzent možná bude z filmu znepokojen, protože ta krvavost a brutálnost je vskutku extrémní - ale pro mě je to jen přirozený vývoj a bavil jsem se většinou dobře, aniž bych byl sadista. Stejně tak jsem se dobře bavil při všudypřítomných homoerotických záběrech na zpocené mužské svaly, aniž bych byl homosexuál.

Úplně nejlépe jsem se ale bavil při většině scén s Evou Greenovou. Její Artemisia se nachází na zajímavé hranici mezi sexy kočkou a MILFkou a předvádí opravdu zajímavé věci: Ať už je to líbání se s useknutou hlavou (kterou sama usekla) nebo brutální bitevní soulož (včetně full frontalu!). Přál bych jí vlastní celovečerní film.

300rise zdroj: tisková zpráva

Zásadní změnou k lepšímu je soundtrack od člověka, který si říká "Junkie XL" a skládá spíše věci, na které se tancujete na Stodolní. Na základě jeho předchozí tvorby by mě nikdy nenapadlo, že může skládat hudbu k tomuto typu filmu, nicméně to dopadlo velmi dobře a jeho masivní akusticko - elektronický soundtrack zní jako historická hudba z nitra pekel - což je přesně ten správný výsledek. Je to příjemná alternativa k "další variaci na Zimmera". Nemluvě o blbé hudbě Tylera Batese z původního filmu, se kterou byla spojena zajímavá aféra.

Takhle nějak by měla vypadat a znít filmová adaptace videoherní série "God of War". A myslím to víceméně jako pochvalu.

Hodnocení: 70 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.