25. února příjde do kin Troškův film Doktor od Jezera hrochů

18. 2. 2010 - 15:47 | Téma | red

25. února příjde do kin Troškův film Doktor od Jezera hrochů zdroj: tisková zpráva

Režisér Zdeněk Troška natočil celovečerní komedii Doktor od Jezera hrochů podle humoristického románu Miroslava Švandrlíka. Představil ji dnes na projekci v Praze.

Je příběhem mladého lékaře, kterým manipulují jeho ambiciózní žena a tchyně. Kniha poprvé vyšla v 80. letech a dočkala se mnoha vydání. Část snímku natočil Troškův štáb na autentických místech v Keni.

Film vznikl v česko-slovenské koprodukci s rozpočtem 30 milionů korun. Producentem byly společnosti Farbyka a XYZ film & production, koproducentem TV Nova. V průběhu děje zazní jména řady reklamních partnerů či se v záběru objeví jejich loga. Do kin snímek vstoupí 24. února ve 43 kopiích. Dalších 12 bude uvedeno na Slovensku.

Hlavní roli neprůbojného doktora ztvárnil herec Švandova divadla v Praze Jaroslav Šmíd, která hrál například v seriálech Život na zámku, Nemocnici na kraji města po dvaceti letech a Místo nahoře. V dalších rolích se objeví Tereza Bebarová, Eva Holubová, Jiří Langmajer, Jitka Smutná, Oldřich Navrátil, Sandra Pogodová, Alžběta Stanková, Michal Novotný, Miroslav Vladyka a Bohumil Klepl. Jednu z epizodních rolí ztvárnil režisér, který napsal scénář s Markem Kališem.

"Zápletka je jen takovou hříčkou, která v sobě moc akce nemá. Scénář je založen na vtipu slovním a na hrdinech příběhu. Jsou typickými produkty ryzí české mentality a každý se v nich pozná," řekl režisér. Lituje, že se Švandrlík premiéry nedožil. Zemřel loni v říjnu v 77 letech a filmaři mu svůj snímek věnovali. Podle Trošky ho zaujaly přípravy filmu natolik, že těsně před smrtí dokončil synopsi možného pokračování.

"Snažili jsme se udělat co nejvěrnější přepis jeho knihy; pouze jsme příběh ze 70. let minulého století přenesli do současnosti," uvedl Troška. Nesmělý lékař je tak i na filmovém plátně obětí své chamtivé ženy a intrikánské tchyně. Obě se ho snaží přimět ke kariéře spojené se snadným vyděláváním peněz. Obstarají mu zdánlivě lukrativní místo lékařského dozoru v daleké Africe. Zapomenou však, že je smolař a pesimista.

Producent komedie Doktor od Jezera hrochů Marek Veselický je novou tváří na tomto poli. Jeho společnost Farbyka vznikla na Slovensku před osmi lety, zároveň založil i českou produkci Farbyka production.

Kvůli natáčení v Africe producenti oslovili zkušenou keňskou společnost Pontact Production, která má za sebou projekty jako Bílá masajka a Nikde v Africe. Natáčelo se v české nemocnici ve vesnici Itibo, v pralese Kakamega, na letišti v Kisumu i u jezera Nakuru.

Koncem roku vyšla i audiokniha podle Švandrlíkova románu, kterou v koprodukci vydavatelství Popron Music a nakladatelství XYZ namluvil Bohumil Klepl.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.