21 gramů

28. 5. 2007 - 10:34 | Téma | red

21 gramů zdroj: tisková zpráva

Kolik váží duše? 21 gramů. Ale co je duše? Co se do těch 21 gramů všechno vejde? A lze to vůbec vážit? V Amores perros vyprávěl Alejandro González Iñárritu příběh o odpuštění, příběh o smrti a příběh o touze

Kolik váží duše? 21 gramů. Ale co je duše? Co se do těch 21 gramů všechno vejde? A lze to vůbec vážit?

21 gramů V Amores perros vyprávěl Alejandro González Iñárritu příběh o odpuštění, příběh o smrti a příběh o touze. Vyprávěl je po řadě, s přesahy ve druhých plánech. 21 gramech jsou stejná témata, a historky jsou také tři. Režisér je ale rozstříhal na maličké kousíčky, a ty poskládal za sebe tak nápaditě, že první hodinu jsem jenom kroutil hlavou, jak se v tom jenom sakra mohl vyznat! Epizody se navíc bravurně doplňují, střih je nápaditý a když i herci jsou vynikající, je to zkrátka úžasná podívaná. amera lakuje obraz nakovovo. Barvy jsou intenzivní a atmosféra strhující.

21 gramů Nastínit děj lze u 21 gramů jen s pomocí SPOILERŮ, takže pozor na ně v dalším odstavci. Benicio Del Toro aka Jack Jordan žije chudě, ale má rodinu a má Boha. Bůh mu dal sílu vybodnout se na zločin a starat se o rodinu, a tak je to Bůh, komu dá přednost, když zajede chlápka. Ten chlápek se jmenoval Peck a patřil Cristině Peckové, čili Naomi Wattsové. V nemocnici jí nabídnou… ne, nenabídnou, oni jí poprosí, zda by nechtěla manželovo srdce věnovat jistému pacientovi, který o dvě patra výš na svoje defektní srdce chcípá. Naomi kývne. Ten chlápek o dvě patra výš je Sean Penn neboli Paul Rivers. Je mu blbě a nemá budoucnost. Má přítelkyni Mary – Charlotte Gainsbourgová, se kterou se rozjede krátce poté, co mu dají to nové srdce. Seanovi v hlavě vrtá, čí srdce v něm bije. Najme detektiva. Pozná Naomi. Řekne jí: „I like you“ (Mám tě rád/ Líbíš se mi). Ona se rozčertí, že proč jí to říká, že takovéhle věci nesmí ženské říkat jen tak. Nejkrásnější pasáž z celého filmu.

21 gramů Benicio Del Toro dostal roli šitou na tělo a je nepřekonatelný. Víře svého charakteru dává jihoamerický fanatismus a v jeho gestech zápasí všechna jeho já. Sean Penn zraje jako víno a Naomi Watts tu vypadá křehce, citlivě a s vráskou chladu na srdci jako květ v ranním mraze.

Úskalí Innáritovy koncepce scénáře jako labyrintu tkví v tom, že divák nesmí záhadě přijít na kloub dřív, než těsně před titulky. Mám dojem, že u 21 gramů tato situace bohužel nastává dobrých 30-40 minut před koncem. Tehdy už díky několika sekvencím ze začátku víme, co se stane, a víme dokonce i proč se to stane. Pasáže v závěrečné třetině už nemají kontrapunkt, jsou jenom komplikované. Stříhat stříhat stříhat, čili psát ve stoje a škrtat vsedě. Je fakt, že za hodně paseky může i slabá motivace Pennovy figury – on původ toho dárce nehledá z nutnosti, on jenom CHCE.

21 gramů je výrazně vyspělej biják, než Amores perros. Technické bravuře a hereckému mistrovství by však slušel hlubší scénář. Doufejme, že příště.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.