17 dívek - recenze

2. 1. 2014 - 14:12 | Recenze | Karel Drda

17 dívek - recenze zdroj: tisková zpráva

S dvouletým zpoždění míří do české kino distribuce francouzský snímek 17 dívek. Francie díky přehnané státní podpoře chrlí neuvěřitelné množství nesmyslných filmů, na které téměř nikdo nechodí. Právě 17 dívek je oddychovou záležitostí, na kterou se však i s tím dvouletým mankem vyplatí do kina vyrazit.

Snímek popisuje osudy partičky tupých puberťaček, které se domluví na tom, že společně otěhotní. No hurá. Jedna přijde do jiného stavu a ostatní následně uzavřou dohodu, že všechny pěkně také otěhotní. Filmu nelze vyčítat nic. Tvůrčí dvojice Delphine a Muriel Coulinovi natočila velmi solidní film, kterým se rozhodli popsat daný příběh od okamžiku rozhodnutí otěhotnět, až k porodu. Nic víc v tom nehledejte. Naštěstí nedošlo na psychologické rozbory společnosti a hledání příčin a důsledků tohoto rozhodnutí. Je zde prostě parta dívek, kterým je všem kolem 17 let a ty otěhotní.

zdroj: Archiv

Těhotenství jako sázka

Film se volně inspiroval skutečnou událostí, což je samo o sobě celkem zajímavá informace, která pohled diváka na celý příběh může docela změnit. Je celkem nepochopitelné, jak se za rozhodnutí otěhotnět režisérská dvojice staví, což je patrné z toho, jakým způsobem vykresluje reakce nepochopení okolí a rodin dívek. Je to poněkud zvláštní způsob odsouzení, když si následně uvědomíme, kdo u sedmnáctileté holky ponese třeba finanční následky jejího kroku. Bude to samozřejmě rodina a právě systém. Ale to jen tak na okraj. Jak dotyčné dívky vypadali ve skutečnosti, jsem nenašel, pro film však tvůrci zvolil skupinku velmi sympatických a především fyzicky přitažlivých mladých žen. To z nich sice dělá hrdinky, kterým zákonitě musíme fandit, ale na druhou stranu, prosím vás, zamyslete se nad tím, jak vypadalo osazenstvo ve třídě na vašem gymnáziu. Filmu chybí nějaká větší zápletka. Vlastně jen sledujeme průběh těhotenství, reakce okolí a čekáme na nějakou větší katarzi, která však nepřichází.

Sympatický film o … o holkách.

Nemůže totiž! Snímek 17 dívek plyne nenuceným tempem ke svému závěru. Následně si každý normální člověk odfrkne a řekne si, že něco takového mohou vymyslet jen labilní jedinci, protože mít dítě v takovém věku, je holý nesmysl. Musíme však přiznat filmu jednu celkem zásadní věc. Dobře se na něj kouká. A ať už si on těch holkách myslíte cokoliv, začnou vám být po nějaké době sympatické. Moralizování se nekoná, až na zmiňované náznaky problematických reakcí, dokonce se občas zasmějete. Je příjemné, že film si drž lakonický styl vyprávění, neupadá k přehnanému psychologickému dramatu a současně se nestává lacinou komedií. Obě roviny by u daného příběhu byla vlastně možné. Nakonec si o těch holkách můžeme myslet cokoliv, ale dojdete k názoru, že je příjemné jednou za čas takový film vidět.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.