10 nejlepších filmů loňského roku

1. 1. 2016 - 21:00 | Téma | Vojtěch Karlík

10 nejlepších filmů loňského roku zdroj: tisková zpráva

Nové zpracování Mad Maxe s Tomem Hardym a s přízviskem Zběsilá cesta dominuje v mnoha anketách a přehledech nejlepších filmů roku 2015. Nabízíme vám přehled nejzajímavějších filmů, které vznikly v loňském roce.

Zcela záměrně opomíjíme číslování, které by našemu seznamu dodalo punc žebříčku a hitparády. Nemá to většího smyslu. Pokud jste filmy viděli, seznam poslouží jako připomínka. Jestli však ještě nemáte "nakoukáno" všechno, berte jej jen jako inspiraci. A samozřejmě musíme začít zmiňovaným Maxem. Ten film byl vizuálním zjevením, které ukázalo, že i starší generace režisérů může promluvit k současnému divákovi.

V našem přehledu najdete filmy, které běžely nebo se ještě promítají v naší domácí kino distribuci.

Šílený Max: Zběsilá cesta

zdroj: Foto: Warner Bros

Novou a moderní verzi Šíleného Maxe natočil ten samý režisér, který stál za vznikem originální trilogie. George Miller posilněn úspěchem už připravuje další díl, který by se měl v kinech objevit v roce 2017. Do první desítky snímek zařazují snad všechny filmové servery, na Rotten Tomatoes se akční post-apo podívaná dokonce umístila na prvním místě s 97 procenty. Bývalý policista Max opět stojí proti bizarním uzurpátorům a tyranům a společnost mu dělají naprosto úžasná auta. V době ekologického šílenstvý a fanatismu je film s vůní benzínu naprosto ojedinělým zjevením.

Marťan

zdroj: Cinemart

Ridley Scott natočil v hlavní roli s Mattem Damonem sci-fi roku 2015. Příběh astronauta, který ztroskotá na Marsu a díky moderní vědě přežije, byl takovou menší filmovou událostí roku. Vědci radostně kvitovali fakt, že tvůrci nezacházeli v příběhu do nesmyslů a děj drželi v mantinelech možného vývoje kosmického programu. Diváci, kteří z fyziky a chemie propadali už na základní škole, zase ocenili fakt, že hlavní hrdina byl chlápek k pohledání a s ničím se nemazal. Scott potvrdil pozici talentovaného režiséra.

Creed

zdroj: Forum Film CZ & SK

Další díl Rockyho je... výborný! Ten film je prostě fajn a nic s tím nemůžete dělat. I když si budete po právu myslet, že Rocky je opravdu nechutně vyčpělá látka, stále to funguje. Tentokrát Balboa pomáhá na vrchol synkovi Apollo Creeda. Ten se jmenuje Adonis, svého otce nepoznal, ale ví, že jediným opravdovým boxerem je Rocky. Sylvester Stallone je zde úžasný a mluví se dokonce o tom, že by zasloužil Oscara.

Birdman

zdroj: Cinemart

Na tento film nesmíme zapomenout. Vlastně se tak málem stalo, ale pak jsme si řekli, jaký že komiksový trhák byl nejlepší. A vyšla nám z toho velmi vydařená tragikomická parodie o herci, který kdysi hrával slavnou komiksovou postavu Birdmana, ale teď je v totálních koncích a snaží se jen svoji dráhu znovu nějak nastartovat. Michael Keaton se vyrovnává s kariérou, exmanželkou, dcerou a objevuje se v dokonalé formě. Výborný film.

Still Alice

zdroj: Archiv

Ten film je opravdu depresivní, ale pokud chcete pochopit muka, kterými si prochází pacientka s Alzheimerem, pak si určitě dejte Still Alice. Julianne Moore předvádí vynikající výkon. Sýčkové mohou tvrdit, že tvůrci finální projevy nemoci vynechali, ale to jsou jen jalové řeči. Garantujeme vám, že každý druhý divák snímek zakončil hledáním na Googlu, zda už není vymyšlený nějaký lék.

Muž na laně

zdroj: Archiv

Robert Zemeckis natočil příběh podle skutečnosti, který si klidně mohl odpustit efekty ve 3D a mnohem více se měl soustředit na povahu hlavního hrdiny, ale stále jde o velmi zajímavý film, který přichází s napětím (tentokrát velmi adrenalinovým).  Joseph Gordon-Levitt v roli chlápka, co se jako jediný prošel po laně mezi věžemi newyorského obchodního centra. 

Star Wars: Síla se probouzí

zdroj: Falcon

Sedmý díl ságy, jejíž otěže převzalo velké studio a významný režisér rutinér. Můžete nadávat, můžete být spokojeni. Je to vlastně jedno, protože nové Hvězdné války prostě a jednoduše nelze opominout.

Macbeth

zdroj: Film Europe

Nejnovější zpracování Macbetha je grandiozní, je to herecký koncert Michaela Fassbendera a naprosto dokonalý režisérsky zvládnutý snímek Justina Kurzela. Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Věta z distribučního listu mluví kupodivu pravdivě.

Spectre

zdroj: Archiv

Jasně, na Bonda nesmíme zapomenout. Klidně vedle sebe prskneme shakespearovskou klasiku a akční film. Proč ne, Spectre s agentem 007 je z celé série (s Craigem) nejlepší pokud jste se ještě do kina nedostali, rychle to napravte.

V hlavě

zdroj: Falcon

Pixar je opět ve formě. Poslední roky to s tímto pod Disneym fungujícím studiem vypadalo bledě. Samozřejmě nemluvíme o úspěšnosti filmů, ale o chybějící originalitě, která jako by se s odstupem času vytrácela a mizela. V hlavě je příjemný rodinný animák ukazující, jak to funguje v naších hlavách.

Ex Machina

zdroj: Archiv

Film proběhl kiny na začátku roku 2015, ale neměl by upadnout v zapomnění. Poněkud romantické sci-fi o jednom pokusu, lásce a robotce. Zkuste to a uvidíte.

 

 

 

Zdroje: Vlastní , Youtube

ČLÁNKY O FILMU

Listopadové herečky: bondgirls, mláďata i dámy po čtyřicítce

Listopadové herečky: bondgirls, mláďata i dámy po čtyřicítce

16. 11. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Dvě hlavní ženské tváře nové bondovky Spectre od sebe dělí 21 let. Je jenom příznačné, že podobný kontrast co do ženských tváří nabízí celý listopad. Na jednu stranu v něm spatříme několik mladičkých talentů, na stranu druhou jim bude konkurovat noblesní duo dlouho neviděných krasavic kolem čtyřicítky a padesátky. A spolu s nimi dorazí i Jennifer Lawrence.
Spectre sbírá stovky milióny dolarů na tržbách

Spectre sbírá stovky milióny dolarů na tržbách

9. 11. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Ten titulek je trochu nadsazený, ale když se podíváte na čísla, kterých po prvním víkendu nový příběh Jamese Bonda Spectre dosáhl, tak se opravdu bavíme o stovkách miliónů. Navíc to rozhodně nevypadá, že by novinka měla mít v nejbližších týdnech sestupnou tendenci.
Spectre - recenze zbrusu nové bondovky

Spectre - recenze zbrusu nové bondovky

4. 11. 2015 | Recenze | František Fuka

Bond. James Bond. Auta. Silná auta. Zabijáci. Nebezpeční zabijáci. Baby. Sexy baby. Hit me baby one more time.
Mexická mise Jamese Bonda byla na objednávku tamní vlády

Mexická mise Jamese Bonda byla na objednávku tamní vlády

3. 11. 2015 | Téma | Adam Homola

Psaní scénáře a natáčení filmů není vždy tak kreativní práce jak to může z venku vypadat. Někdy holt musíte sklopit hlavu a poslušně vyjít vstříc svým chlebodárcům. Ti mohou sedět na pohodlných křeslech ve studiu, nebo být třeba v Mexiku. Scénáristé nové bondovky Spectre museli řešit asi obojí, ale minimálně před Mexikem a jeho vládními institucemi museli sklopit hlavu. Jižní soused USA totiž filmařům přislíbil údajně přes 14 milionů dolarů. Zadarmo to ale nebylo.
Martini. Protřepat, nemíchat

Martini. Protřepat, nemíchat

2. 11. 2015 | Téma | Adam Homola

James Bond toho vypil během posledních padesáti let hodně. Od piva přes whiskey, víno, šampaňské, až po koktejly. Nejikoničtějším nápojem, který se stal právě díky agentovi 007 legendou mezi míchanými drinky, je samozřejmě martini. Bond je tady ale tak trochu svůj a úplně klasické martini často nepije. Slavný agent si ikonický drink lehce upravil a i když přesný recept každé varianty bondovského martini neznáme, podíváme se alespoň na to klasické a pak na speciální drink Vesper.
James Bond na oficiálních trailerech díl 6. - Daniel Craig

James Bond na oficiálních trailerech díl 6. - Daniel Craig

1. 11. 2015 | Trailery | Vojtěch Karlík

Daniel Craig je momentálně aktuálním Bondem. Je také velmi populárním Bondem a musíme uznat, že i dobrým Bondem. Craig byla trefa do černého. Do kin nyní míří jeho nejnovější bondovka s názvem Spectre. Připomeňte si všechny jeho "sedmičkové" filmy v trailerech.
James Bond na oficiálních trailerech díl 5. - Pierce Brosnan

James Bond na oficiálních trailerech díl 5. - Pierce Brosnan

31. 10. 2015 | Trailery | Vojtěch Karlík

Poprvé jsme šli do kina na Jamese Bonda. Nemuseli jsme se dívat na bůhví kolikrát zkopírovanou kazetu VHS. Psal se rok 1995, bylo už pár let po listopadovém převratu a James Bond musel najít nové protivníky. Vítejte ve světě Pierce Brosnana.
6 nejlepších bond girls: akční hrdinky i dámy v nesnázích

6 nejlepších bond girls: akční hrdinky i dámy v nesnázích

30. 10. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Když se řekne “Bond”, velmi často následně zazní i “girl”. Filmové partnerky agenta 007 si za půlstoletí života této série vydobily svébytnou, ačkoliv zároveň i značně svéráznou pozici. Málokteré bondgirls totiž zůstanou v mysli diváků nejen jako elegantní doplněk, ale i jako trochu plnohodnotnější postavy. Několika z nich se to však napříč historií Jamese Bonda přece jenom povedlo. 
James Bond na oficiálních trailerech díl 4. - Timothy Dalton

James Bond na oficiálních trailerech díl 4. - Timothy Dalton

30. 10. 2015 | Trailery | Vojtěch Karlík

Timothy Dalton je (po Lazenbym) dalším Bondem, který vzbuzuje velké emoce. Je dost těch, kteří říkají, že nestál za nic, ale stejně početná je pravděpodobně i skupina těch, co říkají, že byl nejlepší. Dalton byl Bondem z masa a kostí. Tak.
James Bond na oficiálních trailerech díl 3. - Roger Moore

James Bond na oficiálních trailerech díl 3. - Roger Moore

29. 10. 2015 | Trailery | Vojtěch Karlík

Roger Moore je třetím představitelem Jamese Bonda. Je přelomovým agentem 007, protože svými filmy obsáhl celé dvě  dekády. Hrál neporazitelného agenta v sedmdesátých i osmdesátých letech. Na jeho filmech je asi nejvíc vidět, jak jeho hrdina nenápadně přestoupil z filmů let šedesátých do svižných osmdesátek.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.