10 hereckých kariér, které marvelácké filmy nakoply ke hvězdám

5. 7. 2018 - 14:12 | Téma | Václav Rybář

10 hereckých kariér, které marvelácké filmy nakoply ke hvězdám zdroj: tisková zpráva

Éra opravdových superstar už dávno skončila, ale v nekonečných filmových sériích se přesto můžete solidně proslavit.

O Hollywoodu se často říká, že je továrnou na filmové sny, případně peníze, případně hvězdy. Zatímco první dvě tvrzení platí i dnes beze zbytku, o tom třetí se dá úspěšně pochybovat. Ano, máme tady velká jména, která se proslavila až v poslední dekádě, ale obecně platí, že když se dneska zeptáte náhodného člověka na ulici na filmovou hvězdu, začne sypat z rukávu spíš celebrity devadesátých let. Schwarzenegger, Stallone, Hanks, Cruise… u něžnějšího pohlaví možná narazíte na novější jména, to proto, že zlatá éra romantických filmů a komedií nastala až v devadesátkách, ale i tady bude platit, že v seznamu jmen najdeme soudobé hollywoodské babičky.

Zhruba na přelomu tisíciletí se totiž Hollywood ve velkém vrhnul na frančízy. Ať už to byly knížky nebo komiksy, zafungovalo to náramně a razantně to oslabilo postavení tradičních hvězd, které byly zvyklé si nadiktovat za účast ve filmu astronomický honorář. Doba králů skončila a dnes už ji symbolizuje opravdu jen ten neúnavný Tom Cruise, který vypadá i vydělává pořád stejně, i když vlastně už jen v kasovním bezpečí série Mission: Impossible, jejíž šestý díl bude opět jednou z hlavních událostí léta. Ostatní buď zestárli, nebo za sebe nedokázali najít odpovídající náhradu. Výjimkou z pravidla jsou svaly Dwaynea Johnsona, jež v kombinaci s okouzlujícím úsměvem působí na fanoušky jako magnet. Jinak se ale v uplynulých letech chodilo do kina na Bilba, Harryho Pottera, Kapitána Ameriku. Herci se stali pouhými tvářemi svých postav, které lze snadno vyměnit, protože jejich předlohy jsou v myslích fanoušků tvárné. A Marvel je v tomhle ohledu beranidlem nového trendu.

V menším měřítku už se podobná výroba hvězd povedla i Harrymu Potterovi. Stačilo mít dostatečně dlouho sérii filmů a z hlavního tria hrdinů se vyklubali solidní hvězdy, kteří zvládli uniknout kletbě dětských herců a dodnes inkasují zajímavé, jakkoliv komerčně ne příliš průbojné role. To ale není nic proti Marvelu, který má momentálně na kontě několik desítek filmů a upisuje si herce třeba na půl tuctu snímků dopředu. Co jim slibuje? Většinou skromný honorář, ale nehynoucí slávu. A u některých z nich se to opravdu vyplní. Pojďme se podívat na deset hvězd, které z komiksové horečky nejvíc profitovaly.

Robert Downey Jr.

Marvel zdroj: tisková zpráva

Ano, ten Downey Jr., kterého v devadesátkách znalo docela dost lidí. Robert Downey Jr. měl slušně rozjetou kariérou, ale utopil ji v drogách a chlastu. Pro hollywoodské producenty se stal natolik toxickým, že přelom tisíciletí strávil v obskurních roličkách a vyškrábal se trochu do povědomí až v roce 2005, kdy ho Shane Black obsadil do svého debutu Kiss, Kiss, Bang, Bang a o dva roky později když si zahrál malou roličku ve Fincherově Zodiacu. Malé krůčky na cestě k velkému zlomu. Ten zajistil Jon Favreau, který začínající filmovou odnož Marvelu přesvědčil, že Downey je pro Tonyho Starka ideální, protože má podobně zjizvenou duši. A Robert se té šance chopil se vší parádou, jak všichni víme. Pro marvelácký filmový vesmír se stal ústřední postavou a navíc hned rok po premiéře Iron Mana zazářil i v Sherlocku Holmesovi, čímž byla jeho nová, tentokrát už plně áčková kariéra zažehnuta. A trvá dodnes. Mimo MCU možná Downey kromě zmíněného Holmese zas tak neinkasoval, ale o práci rozhodně nouzi nemá a za Tonyho Starka v posledních marvelovkách dostal velmi dobře zaplaceno. Dokonce se zastal i ostatních herců, když došlo před druhými Avengers na vyjednávání o honorářích.

Chris Hemsworth

Marvel zdroj: tisková zpráva

Hemsworth byl až do roku 2011 jedním z těch pohledných australských týpků, kterých najdete na každé pláži deset. Ostatně dva jeho bratři se snaží Hollywoodem protloukat taky, což naznačuje, že někde v Austrálii mají množírnu na podobné typy. Hemsworthova šance v prvním Abramsově Star Treku vyhasla dřív, než film pořádně začal, ale když v Marvelu hledali hřmotného Thora, byl Hemsworth ideální volbou. Nestál moc peněz a hrál spíš břišními než obličejovými svaly. Kdo by čekal, že se z něj nakonec vyklube skvělý herec, který mimo Marvel dokázal překvapit ve vynikajících Rivalech nebo ve Sněhurce a lovci. Hemsworth si je navíc dobře vědom, že jeho dny coby superhrdiny se mohou chýlit ke konci, a tak neúnavně rozhazuje sítě jinde. Ať už se jedná o komická camea nebo hlavní role, tenhle něžný obr vždycky dovede publikum překvapit. A to se počítá.

Chris Pratt

Marvel zdroj: tisková zpráva

Tady máme přerod ve hvězdu jak má být. Až do Strážců galaxie byl Chris Pratt takovým tím zavalitým vtipálkem, kterého jste možná znali ze seriálu Parks and Recreation, ale mnohem spíš z bezpočtu malých roliček v romantických i jiných komediích. Jenže pak mu dal Marvel nabídku, která se neodmítá - Chris Pratt zhubnul, nahodil svaly a vystřihnul něco mezi Indiana Jonesem a Hanem Solem, ukecaného a všehoschopného Star-Lorda, kterého si fandové zamilovali. A o rok později urval hlavní roli v restartu Jurského parku? Takhle se to dělá. Hollywood většinou neuspěje, když se snaží publiku narvat novou hvězdu publiku do chřtánu, ale Prattovi se zadařilo a navrch přidal ještě roli v remaku Sedmi statečných a málem, málem se z něj stal mladý Indiana Jones. Spielberg nakonec další díl odložil, a tak pohasly i Prattovy šance coby internetového favorita, ale jeho kariéra už nabrala takové obrátky, že se o něj rozhodně bát nemusíme.

Paul Rudd

Marvel zdroj: tisková zpráva

Představitel Ant-Mana Paul Rudd je zatím pro Hollywood velkým otazníkem. Jeho kariéra už kroutí třetí křížek, ale Rudd odjakživa hrál sympatické vtipálky v malých komediích a ještě před pár lety hrozilo, že už mu to zůstane. Pak přišel Ant-Man a na něj navázaná šňůra roliček v dalších marvelovkách. Rudd však v téhle roli v podstatě hraje sám sebe, takže je otázka, jestli mu to pomůže k dalším projektům. V posledních letech je vidět sem tam nějaká serióznější postava, ale i přes nově získaný potenciál se Rudd stále vrací ke svým starým známým a točí s nimi spíše nenápadné komedie. Pokud o tu hvězdnou kariéru opravdu stojí, vytěží z druhého Ant-Mana maximum. Nebo bude muset doufat, že mu nějakou další velkou příležitost někdo doslova vnutí.

Dave Bautista

Marvel zdroj: tisková zpráva

Všichni wrestleři jsou v podstatě herci. Někteří lepší, jiní horší. Pár dobrých už jsme viděli, ostatně vedle Johnsona sem lze zařadit i Johna Cenu, který v sobě našel skrytý komediální talent v komediích jako Vykolejená nebo Kazišuci. I Dave Bautista jako Drax vyloženě překvapil. A hned mu z toho kápnula role záporáka v bondovce Spectre, malá rolička v Blade Runner 2049 a objeví se i v remaku Highlandera. To je solidní rozjezd na horu svalů z ringu, no ne? Jen si musí Bautista dát pozor, aby se neutopil ve videobéčkách jako byl např. restart série Kickboxer. Prachy nesmrdí, ale první dobrý dojem zvládnete udělat jen jednou.

Tom Holland

Marvel zdroj: tisková zpráva

Proměnit úspěšnou kariéru dětského herce v tu dospěláckou je jedním z největších husarských kousků nejen v Hollywoodu. Tom Holland naštěstí chytnul roli Spider-Mana v tu nejlepší možnou chvíli. Nejen že konečně hraje teenagerského Petera Parkera, kterého známe z komiksů, ale obsadit do role talentovaného Hollanda byl od Marvelu a Sony vynikající tah. Downey Jr. jako Tony Star mu pomohl se v jedničce rozkoukat a publikum se teď Hollanda nemůže nabažit. Momentálně sází svoje karty na pokračování Spideyho (natáčí se mj. I v Liberci!) adaptaci videoherní pecky Uncharted a sci-fi Chaos Walking od režiséra Douga Limana (Na hraně zítřka). Něco mi říká, že tuhle pokerovou partii by mohl vyhrát.

Tom Hiddleston

Marvel zdroj: tisková zpráva

Sympatický Brit vyždímal z roličky Lokiho absolutní maximum. Tom Hiddleston svým pojetím boha přetvářky coby roztomilého rošťáka získal tolik fanoušků a hlavně fanynek, že se ho další producenti okamžitě chytli. Z větších filmů si možná pamatujete jen pokračování King Konga (Kong: Ostrov lebek), ale nesmíme zapomínat na vynikající televizní minisérii Night Manager, mnoho prestižních divadelních představení a řadu zajímavých chystaných projektů. S případným koncem Hiddlestona v marveláckém vesmíru se tak rozhodně neblíží konec jeho kariéry. O tomhle vykukovi ještě uslyšíme.

Sebastian Stan

Marvel zdroj: tisková zpráva

Co si budeme povídat, Sebastian Stan byl před Winter Soldierem jen jedním z mnoha herců, kteří v Los Angeles přes den leští stoly a večer sní o úspěšném konkurzu. Role Buckyho v prvním filmu ze série Captain America s jeho kariérou moc neudělala, ale Kevin Feige z Marvelu mu slíbil druhou šanci. A zabralo to, protože po dvojce už se ke Stanovi hrnou podstatně zajímavější projekty. Pořád jsou to spíš vedlejší a nikoliv hlavní role, ale pořád lepší přicmrndávat ve velkém filmu než vést do komerčních pekel podřadné béčko. Doufejme tedy, že se Stan dočká velké šance. Dokud je vidět u Marvelu, nebude mít o zajímavé nabídky nouzi.

Chris Evans

Marvel zdroj: tisková zpráva

Proč je Kapitán Amerika takhle nízko? Protože Chris Evans nikdy o velkou hereckou kariéru nestál a viděl ji jen jako cestu k natáčení filmů. Věděl, že jako režisér a scenárista by se protloukal těžko, ale měl fotogenický kukuč, a tak to zkusil jako herec. Jakmile chytil jednu z nejdůležitějších figur u Marvelu, začal šetřit peníze a sbírat kontakty, aby si mohl natočit svůj vlastní film (velmi povedená Noc v New Yorku). Za celou avengerovskou kariéru natočil jen jediný další film (Velký dar) a slavný štít z vibrania vlastně drží hlavně proto, že může královsky vydělávat a vymýšlet další svoje projekty. Je to škoda, protože Chris se na akční hrdiny vyloženě hodí. Jeho srdce ho ale táhne úplně jinam.

Jeremy Renner

Marvel zdroj: tisková zpráva

Renner měl ještě před prvním cameem u Marvelu v kapse oscarový snímek Smrt čeká všude, ale všichni víme, že za to si rohlíky v sámošce nekoupíte. Rok 2011 měl pro něj být velkým průlomem do Hollywoodu, protože kromě Hawkeye se ještě objevil v Mission: Impossible - Ghost Protocol a vypadalo to, že tuhle sérii časem zdědí po Tomu Cruiseovi. To úplně nedopadlo a nevyšlo ani dědění po Jasonu Bourneovi, ale Hawkeye ještě neřekl poslední slovo a Renner se objevil v mnoha zajímavých projektech (Jeníček a Mařenka, Příchozí, Wind River) a letos třeba v komedii Máš ji, kde má vyloženě vděčnou roli. Diváci už ho důvěrně znají a jeho absence v Infinity War je vyloženě zaskočila. To je pro Rennera do budoucna velmi slibná vizitka.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Marvel vs. zbytek světa

Marvel vs. zbytek světa

23. 10. 2019 | Téma | Václav Rybář

Scorsese, Coppola a další šíbři kvalitní kinematografie vytáhli do boje proti McDonald’s stříbrného plátna.
Poslední kapitola Avengers stála producenty miliardu dolarů

Poslední kapitola Avengers stála producenty miliardu dolarů

26. 4. 2019 | Téma | Václav Rybář

Za co se vlastně takhle astronomické peníze dají v Hollywoodu utratit?
Chcete vědět, jak dopadnou Avengers nebo Star Wars?

Chcete vědět, jak dopadnou Avengers nebo Star Wars?

29. 3. 2019 | Téma | Václav Rybář

Dejte si pozor, jak na tuhle otázku odpovíte. Nebo vlastně ani odpovídat nemusíte. Hollywood už vás má dávno přečtené.
Captain Marvel dá miliardu, Avengers: Endgame dají dvě. Kolik ale vydělají?

Captain Marvel dá miliardu, Avengers: Endgame dají dvě. Kolik ale vydělají?

18. 3. 2019 | Téma | Václav Rybář

Hollywoodská násobilka je všechno jen ne jednoduchá. Chcete vědět, na kolik peněz si Marvel vlastně přijde?
Výsledky 91. Oscarů nijak zvlášť nepřekvapily

Výsledky 91. Oscarů nijak zvlášť nepřekvapily

25. 2. 2019 | Téma | Adam Homola

Tak a máme to za sebou. Letošní Oscaři nijak zvlášť nešokovali, byť o vítězích některých kategorií by se dalo spekulovat. Samozřejmě. Ostatně stejně jako každý rok. Letos si toho Oscara v hlavních kategoriích hezky rozdělilo hned několik hlavních favoritů, tudíž se nestalo, že by jeden film sebral sošky za nejlepší film, herce, režii a třeba ještě herce ve vedlejší roli. Nicméně už dost povídání, tady jsou výsledky:
Rok 2018: Na co jsme chodili do kina nejvíc

Rok 2018: Na co jsme chodili do kina nejvíc

29. 12. 2018 | Téma | Václav Rybář

Malé zamyšlení nad čísly návštěvnosti z Hollywoodu, Česka i celého světa.
Avengers: Infinity War žongluje s desítkami postav a nebojí se osudových střetnutí

Avengers: Infinity War žongluje s desítkami postav a nebojí se osudových střetnutí

19. 3. 2018 | Trailery | Adam Homola

Avengers: Infinty War bude mít premiéru už na konci dubna, teda za měsíc a nějaké drobné. Doposud jsme tu měli jen velmi podstřelenou marketingovou kampaň, dostali jsme vlastně jen spot na Super Bowlu až teď tenhle trailer.
První trailer na Avengers: Infinity War je tady

První trailer na Avengers: Infinity War je tady

29. 11. 2017 | Trailery | Adam Homola

Všechno to začalo, kdo ví kdy, ale opravdový začátek byl v roce 2008, kdy přišel Iron Man. Mezitím proběhlo několik fází a Marvel Cinemactic Universe se postupně rozrůstal o většinou kvalitní, zábavné, a hlavně úspěšné filmy. Vrcholem byli vždycky Avengers a jedni takoví se teď blíží.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.